Epidemija se v splošnem bistveno še ne umirja, nekaj bolje je v gorenjski statistični regiji, ki je po kumulativni incidenci okužb s prvega zdrsnila na četrto mesto med regijami. Fotografija je z vstopne covidne točke v Zdravstvenem domu Škofja Loka. / Foto: Gorazd Kavčič

Pričakovanega upada okužb še ni

Vlada je konec prejšnjega tedna še podaljšala veljavne ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Samo v Domu starejših občanov Preddvor so imeli včeraj triinpetdeset aktivnih okužb med stanovalci.

Ljubljana – Vlada je konec prejšnjega tedna začasno podaljšala veljavne ukrepe, od prepovedi zbiranja, gibanja med občinami (razen izjem) do prepovedi oziroma omejitev delovanja javnega potniškega prometa. Še naprej velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Odprte so lahko le živilske in kmetijske trgovine, lekarne, pošte, banke, bencinski servisi, le določene storitvene in servisne dejavnosti ... Nadaljuje se šolanje na daljavo, za vrtčevske otroke je zagotov­ljeno samo nujno varstvo.

Vlada je dodala izjemo za vstop v Slovenijo brez karantene ali negativnega testa iz držav z rdečega seznama. Če je prodajalna ali storitev v sosednji državi bližje vašemu domu oziroma ju v vaši občini ni, lahko prestopite mejo, vrniti pa se morate v dveh urah po prehodu meje.

Gorenjska statistična regija je s 1098 okužbami po kumulativni incidenci okužb na sto tisoč prebivalcev v 14 dneh zdrsnila na četrto mesto. Po podatkih Covid-19 Sledilnika ima največ okuženih Pomurska regija z incidenco 1607 obolelih, sledita Koroška in Podrav­ska. »Epidemija se bistveno še ne umirja, nihamo na platoju, težko pričakovanega upada še ni. Koronavirusa na delovnih mestih je še vedno več, kot nam ga uspe identificirati,« je na včerajšnji dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Še naprej je skrb vzbujajoč vdor virusa v domove za starejše. Več o trendih in virih okužb bo znano sredi tedna.

Na Gorenjskem izstopa občina Preddvor s 6,4 odstotka prirasta okužb v samo zadnjem tednu. V petkovem Gorenjskem glasu smo poročali o porastu števila okužb v Domu starejših občanov Preddvor, kjer so imeli tudi včeraj aktivnih 53 okužb med stanovalci, ponovili pa so testiranje tudi pri tistih stanovalcih, ki bivajo v beli in sivi coni. Med zaposlenimi so imeli na včerajšnji dan dvajset aktivnih okužb, pozitivni na virus so še ena prostovoljka in dva študenta. Zaposleni v teh razmerah delajo prek svojih zmogljivosti, zato jim gre še posebna zahvala za ves trud, ki ga vlagajo v to, je bilo sporočilo iz doma.

Tudi v Domu Viharnik v Kranjski Gori so imeli včeraj med stanovalci 38 aktivnih okužb. Vodstvo doma je sporočilo, da redno izvajajo testiranja stanovalcev in zaposlenih ter vse ukrepe za preprečevanje prenosa okužb. Stanovalce, ki niso več okuženi, premeščajo nazaj v njihovo bivalno okolje. Sočasno se trudijo vzpostaviti normalizacijo bivanja na posameznih skupinah in stanovalcem ob uporabi ustrezne varovalne opreme omogočajo sprehode v parku doma. V Domu Viharnik so imeli na včerajšnji dan tudi 12 aktivnih okužb med zaposlenimi. Trudijo se optimalno v teh razmerah, nekaj jim pomagajo prostovoljci, zaposlujejo dodaten kader, pomagajo tudi študenti, ki so k njim napoteni prek Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije.

V nedeljo so v Sloveniji opravili le 1742 testiranj na koronavirus, nedeljski podatki so običajno atipični. Ugotovljenih je bilo 470 novih okužb, delež pozitivnih je bil skoraj 27-odstoten. V soboto so opravili 3432 testiranj in potrdili 1024 okužb, delež pozitivnih je bil skoraj 30-odstoten. V soboto so več kot deset novih okužb na širšem Gorenjskem potrdili (po občinah): 22 na Jesenicah, 17 v Radovljici, 15 v Kamniku in 12 v Kranju.

Hospitaliziranih je bilo v nedeljo 1292 covidnih bolnikov, 201 bolnik je potreboval intenzivno nego. Umrlo jih je žal 45. Koordinator za bolniške postelje bolnikov s covidom-19 pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, dr. med., je sicer konec prejšnjega tedna ocenil, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij. »Ob upoštevanju vseh ukrepov se bo krivulja hospitaliziranih postopno zmanjševala, ne bo pa nenadoma padla.« A hkrati je poudaril, da se bo to zgodilo le, če ne bo kakšnega novega izbruha, ki si ga naše zdravstvo ne more privoščiti.

Vladni govorec je glede množičnega testiranja z antigenskimi hitrimi testi dejal, da o načinu testiranja pričakujejo končni dogovor med ministrstvoma za zdravje in delo. S hitrimi testi naj bi predvsem zamejili možnosti za vdor virusa v domove za starejše, socialno-varstvene zavode in v bolnišnice, nekatere hitre teste med zaposlenimi in bolniki že uvajajo. Kot je včeraj povedala direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek, so pri njih samoiniciativno ves čas izvajali t. i. standardne teste PCR med stanovalci in zaposlenimi, zdaj zbirajo ponudbe še za hitre teste. Včeraj so imeli pri njih v rdeči coni nameščenih 24 stanovalcev, obolelih za covidom-19, ter 15 aktivnih okužb med zaposlenimi. Na različne načine se trudijo, da delo poteka nemoteno in da v enaki meri dobro poskrbijo tudi za zdrave stanovalce.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-9/4

torek

-2/4

sreda

1/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Jesenice, 19. januar 2021

Jeseniški cikel Božidarja Jakca

DELAVNICE / Gorenjska, 20. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 21. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 22. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

V spomin na dražgoško bitko / 09:13, 18. januar

Sekira bi lahko bila že davno zakopana, pa ni !V Sloveniji bi morala obstajati prava socialdemokratska stranka evropskega tipa, vsaj takšna,...

Led s tovornjaka na vetrobransko steklo / 16:13, 17. januar

Nekaj podobnega sem jaz doživela, na Jelenovem klancu. Nasproti tovornjak, ki ni imel pritrjenih ketn (težke kente, ki fiksirajo tovor zadaj...

Pozabila, kje je odložila stvari / 16:02, 17. januar

Jutri jih pokličem.,.... in upam da mi premečejo klet, spucajo... in poskrbijo za odvoz. :)
Vrnejo mi pa tri glave zelja pa lopato.

V spomin na dražgoško bitko / 15:45, 17. januar

Čas je, da zakopljemo sekire. Imamo 1000 novih težav. So pa Dražgošani dokazali, da se da iz nič -in psihično uničeni, naredit novo vas, ...

Meta Hrovat z odlično finalno vožnjo do novih stopničk na Zlati lisici / 15:30, 17. januar

Iskrene čestitke! :) Pa tudi očetu ... res ste korenine. Hvala vam za lep dan, za vse.

Tomšič, slovenski Wałęsa / 08:45, 17. januar

Tomšič je naredil napako, ker se je vrnil domov. Če odideš, se ne vračaš. Samo še na dopust. Slovenija in demokracija nista kompatibilni. To...

Policijske plače / 08:40, 17. januar

Smešno je brati izjave, da plače v resnici niso tako visoke. Ja, za mesec december se je verjetno pojavil tiskarski škrat in natisnil malce ...