Umetnost na čakanju – Jernej Žumer: Kolesnice

Sprehod po galeriji Umetnost na čakanju

V izteku novembra je Layerjeva hiša v sodelovanju z več umetnicami in umetniki pripravila projekt Umetnost na čakanju. Na ogled več razstav na prostem.

Kranj – Aktualne razmere, ko so zaradi epidemije covida-19 in ukrepov, ki jih ta narekuje, zaprte dvorane in galerije, se akterji kulturnih in umetniških dogodkov skušajo znajti na različne načine. V Layerjevi hiši so se ob tem, da so bili primorani odpovedati nekatere načrtovane dogodke in razstave, znašli tako, da galerijsko dejavnost preselijo na ulico. V sodelovanju z umetnicami in umetniki so v projektu Umetnost na čakanju postavili razstavo na plakatna mesta TAM-TAM po ulicah Kranja.

Umetnost na čakanju predstavlja serije del različnih umetnikov, ki so svojo umetnost želeli pokazati v teh časih, pa jim je znana situacija vzela osnovni pogoj – prostor za razstavljanje. Kot sporočajo iz Layerjeve hiše, pa je umetnost, ki vedno išče nove poti, v globinah strahu, žalosti, negotovosti, mogoče pa tudi upora, našla željo po premagovanju ovir in s tem nov medij. Mesto je spremenila v galerijo. Umetnice in umetniki na čakanju svoja dela tako po Kranju predstavljajo v stanovanjskih soseskah, na ulicah, mimoidoči jih lahko vidijo na poti do najbližje trgovine, na sprehodu po urbanih delih mesta, povsod, kjer so nameščena TAM-TAM-ova plakatna mesta. V veliki galeriji Kranj se tako predstavljajo: Monika Slemc, Božidar Sekulić, Bibi Erjavec, Jernej Žumer in Ulla Žibert ter skupina študentov oddelka za fotografijo Visoke šole za storitve. Ti se v svojih delih poigravajo z različnimi tehnikami in postopki v fotografiji.

V sklopu Svetlopisanih dnevov v Kranju sta na ogled tudi razstava Paralelni svetovi Bernarde Conič na Mergentalerjevi ulični galeriji na Tomšičevi ulici in razstava Majdičev log = savski otok, postavljena v galeriji Na mestu nasproti Mestne knjižnice Kranj z utrinki s savskega otoka iz preteklosti ter sedanjosti, ki nagovarjajo prihodnost otoka pod Kranjem.

Pri Paralelnih svetovih Bernarde Conič gre za kolaže podob, ki jih od nekod poznamo ali pa smo jih v plasteh naložili v spomine in predelali v sanje. Masivi gora, polja sončnic, odsevi v vodi, zahod sonca. Razglede iz paralelnih svetov imamo vsi v svojih telefonih, samo da našim ponovitvam ni uspelo. Na razstavi Majdičev log = savski otok razstavljajo izbrani avtorji, ki so se odzvali na oktobrski poziv. Gre za fotografije kranjskega otoka, ki se kot ločnica med naravnim in urbanim okoljem ponuja z motivi trgovskega središča, moderne arhitekture in značilne kranjske vedute v ozadju.

V petek, 27. novembra, ob 21. uri pa bo na spletu potekala predstavitev zbornika z naslovom Zgodba o KLG, ki je izšel pri Layerjevi založbi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

zmerno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/12

petek

1/12

sobota

5/11

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...