Umetnost na čakanju – Jernej Žumer: Kolesnice

Sprehod po galeriji Umetnost na čakanju

V izteku novembra je Layerjeva hiša v sodelovanju z več umetnicami in umetniki pripravila projekt Umetnost na čakanju. Na ogled več razstav na prostem.

Kranj – Aktualne razmere, ko so zaradi epidemije covida-19 in ukrepov, ki jih ta narekuje, zaprte dvorane in galerije, se akterji kulturnih in umetniških dogodkov skušajo znajti na različne načine. V Layerjevi hiši so se ob tem, da so bili primorani odpovedati nekatere načrtovane dogodke in razstave, znašli tako, da galerijsko dejavnost preselijo na ulico. V sodelovanju z umetnicami in umetniki so v projektu Umetnost na čakanju postavili razstavo na plakatna mesta TAM-TAM po ulicah Kranja.

Umetnost na čakanju predstavlja serije del različnih umetnikov, ki so svojo umetnost želeli pokazati v teh časih, pa jim je znana situacija vzela osnovni pogoj – prostor za razstavljanje. Kot sporočajo iz Layerjeve hiše, pa je umetnost, ki vedno išče nove poti, v globinah strahu, žalosti, negotovosti, mogoče pa tudi upora, našla željo po premagovanju ovir in s tem nov medij. Mesto je spremenila v galerijo. Umetnice in umetniki na čakanju svoja dela tako po Kranju predstavljajo v stanovanjskih soseskah, na ulicah, mimoidoči jih lahko vidijo na poti do najbližje trgovine, na sprehodu po urbanih delih mesta, povsod, kjer so nameščena TAM-TAM-ova plakatna mesta. V veliki galeriji Kranj se tako predstavljajo: Monika Slemc, Božidar Sekulić, Bibi Erjavec, Jernej Žumer in Ulla Žibert ter skupina študentov oddelka za fotografijo Visoke šole za storitve. Ti se v svojih delih poigravajo z različnimi tehnikami in postopki v fotografiji.

V sklopu Svetlopisanih dnevov v Kranju sta na ogled tudi razstava Paralelni svetovi Bernarde Conič na Mergentalerjevi ulični galeriji na Tomšičevi ulici in razstava Majdičev log = savski otok, postavljena v galeriji Na mestu nasproti Mestne knjižnice Kranj z utrinki s savskega otoka iz preteklosti ter sedanjosti, ki nagovarjajo prihodnost otoka pod Kranjem.

Pri Paralelnih svetovih Bernarde Conič gre za kolaže podob, ki jih od nekod poznamo ali pa smo jih v plasteh naložili v spomine in predelali v sanje. Masivi gora, polja sončnic, odsevi v vodi, zahod sonca. Razglede iz paralelnih svetov imamo vsi v svojih telefonih, samo da našim ponovitvam ni uspelo. Na razstavi Majdičev log = savski otok razstavljajo izbrani avtorji, ki so se odzvali na oktobrski poziv. Gre za fotografije kranjskega otoka, ki se kot ločnica med naravnim in urbanim okoljem ponuja z motivi trgovskega središča, moderne arhitekture in značilne kranjske vedute v ozadju.

V petek, 27. novembra, ob 21. uri pa bo na spletu potekala predstavitev zbornika z naslovom Zgodba o KLG, ki je izšel pri Layerjevi založbi.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/4

sreda

1/7

četrtek

3/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

DELAVNICE / Gorenjska, 20. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 21. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 22. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...

Štirje razredi v karanteno / 15:31, 19. januar

A nehate? Učiteljica je 'zbolela'? Ker je bila 'pozitivna'? In potem vse v karanteno.... Kaj pa je tej učiteljici? Kdaj je izvedela, da ...

S klikom na koncert / 14:53, 19. januar

To je edina svetla točka epidemije, da slovenska estrada ne nastopa. Večino itak noben ne pogreša...

V ponedeljek potrdili 1690 okužb z novim koronavirusom, umrlo 25 covidnih bolnikov / 14:45, 19. januar

Potrjeno, med ljudmi, ki ne kažejo znakov okužbe, zanesljivost hitrih testov le 44-odstotna !!!

Bo že držalo kot pravijo stari ljudje: Resnica in laž, vedno prideta na dan, prej ali slej...

V spomin na dražgoško bitko / 09:13, 18. januar

Sekira bi lahko bila že davno zakopana, pa ni !V Sloveniji bi morala obstajati prava socialdemokratska stranka evropskega tipa, vsaj takšna,...

Led s tovornjaka na vetrobransko steklo / 16:13, 17. januar

Nekaj podobnega sem jaz doživela, na Jelenovem klancu. Nasproti tovornjak, ki ni imel pritrjenih ketn (težke kente, ki fiksirajo tovor zadaj...

Pozabila, kje je odložila stvari / 16:02, 17. januar

Jutri jih pokličem.,.... in upam da mi premečejo klet, spucajo... in poskrbijo za odvoz. :)
Vrnejo mi pa tri glave zelja pa lopato.