Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata / Foto: posnetek zaslona

Še se povečuje pritisk na bolnišnice

Včeraj so v Sloveniji potrdili 1609 novih okužb s koronavirusom. Hospitaliziranih je bilo 1324 covidnih bolnikov, kar je 22 več kot dan prej. Zaradi posledic te bolezni jih je umrlo 48.

Ljubljana – Delež pozitivnih izvidov testov je včeraj znašal 24,4 odstotka. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin, regije v vzhodnem delu države ostajajo tiste, ki imajo najvišjo incidenco okuženih na sto tisoč prebivalcev v 14 dneh. Na širšem Gorenjskem so včeraj največ okužb ugotovili (po občinah): 33 v Kranju, 17 na Jesenicah, 14 v Kamniku, 13 v Radovljici ...

Še se povečuje pritisk na bolnišnice. Včeraj je bilo hospitaliziranih 1324 covidnih bolnikov, kar je 22 več kot dan prej. V intenzivni terapiji je bilo 206 covidnih bolnikov, devet manj kot dan prej. Iz bolnišnic pa so odpustili 98 pacientov.

Na včerajšnji dan je ozdravelo 126 stanovalcev domov za starejše in 41 zaposlenih v domovih. Nove okužbe pa so ugotovili pri 143 stanovalcih in 57 zaposlenih. Na novo je zbolelo tudi osem uporabnikov v petih posebnih socialnovarstvenih zavodih in še eden od zaposlenih.

Žal je tudi včeraj umrlo veliko covidnih bolnikov; v bolnišnicah 37, v domovih za starejše 10, ena oseba pa je umrla v socialnovarstvenem zavodu.

Povečan bo nadzor nad varuhi predšolskih otrok

Inšpektorji iz različnih inšpektoratov so od 16. do 22. novembra opravili nadzore spoštovanja ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Skupno število opravljenih nadzorov je bilo 2254, izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.800 evrov, dodatno pa še 246 prekrškovnih opozoril in 77 upravnih ukrepov.

Če pogledamo nekaj ugotovitev nadzorov. Na zunanjih javnih površinah so inšpektorji v tem času izvedli 571 nadzorov in izrekli 23 prekrškovnih sankcij v vrednosti 8000 evrov. Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je pojasnila, da inšpektorji s terena poročajo o zbiranju staršev in otrok iz različnih družin na zunanjih zelenih površinah, igriščih in pri športnih objektih, kar v tem času ni dovoljeno. Prav tako je opozorila na problem zbiranja ob gostinskih obratih, kjer posamezniki prevzamejo hrano in pijačo na prevzemnih mestih. Tudi oskrbniki planinskih koč morajo zagotoviti, da je ob prevzemu hrane in pijače zagotovljen minimalen stik s potrošniki. Zdravstveni inšpektorat je sicer največ prijav, 88, prejel za dejavnosti gostinstva, gradbeništva in trgovin.

Dve opozorili so pristojni inšpektorji izdali tudi zaradi kršitve odloka o začasni prepovedi ponujanja storitev potrošnikom na področju voznikov in vozil. Manj pa je bilo v omenjenem obdobju ugotovljenih nepravilnosti pri označevanju razkužil v večstanovanjskih stavbah. V prihodnjem tednu na inšpektoratu za šolstvo in šport načrtujejo povečan nadzor nad varuhi predšolskih otrok.

Vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije GPU Alojz Sladič pa je povedal, da policisti kljub opozorilom dnevno zaznavajo kršitve, tudi s strani pravnih oseb. »Gre za praznovanja v lokalih, prikrito obratovanje lokalov, neupravičeno prehajanje med občinami in tudi neupravičeno prehajanje meje.« Sladič je dejal, da bo policija zato primorana še poostriti nadzor.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-7/3

ponedeljek

-8/5

torek

-2/5

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Led s tovornjaka na vetrobransko steklo / 16:13, 17. januar

Nekaj podobnega sem jaz doživela, na Jelenovem klancu. Nasproti tovornjak, ki ni imel pritrjenih ketn (težke kente, ki fiksirajo tovor zadaj...

Pozabila, kje je odložila stvari / 16:02, 17. januar

Jutri jih pokličem.,.... in upam da mi premečejo klet, spucajo... in poskrbijo za odvoz. :)
Vrnejo mi pa tri glave zelja pa lopato.

V spomin na dražgoško bitko / 15:45, 17. januar

Čas je, da zakopljemo sekire. Imamo 1000 novih težav. So pa Dražgošani dokazali, da se da iz nič -in psihično uničeni, naredit novo vas, ...

Meta Hrovat z odlično finalno vožnjo do novih stopničk na Zlati lisici / 15:30, 17. januar

Iskrene čestitke! :) Pa tudi očetu ... res ste korenine. Hvala vam za lep dan, za vse.

Tomšič, slovenski Wałęsa / 08:45, 17. januar

Tomšič je naredil napako, ker se je vrnil domov. Če odideš, se ne vračaš. Samo še na dopust. Slovenija in demokracija nista kompatibilni. To...

Policijske plače / 08:40, 17. januar

Smešno je brati izjave, da plače v resnici niso tako visoke. Ja, za mesec december se je verjetno pojavil tiskarski škrat in natisnil malce ...

Policijske plače / 17:23, 16. januar

Plače so že mogoče javne, funkcije, ki jih opravljajo pa ne. V tem pogledu se strinjam z njimi.