Korona žrtev

Moja žena je usoden zlom kolka doživela 4. julija. Bila je lepa, sončna sobota, okrog poldneva, ko smo sin, hči in jaz ravno prišli iz gozda, kjer smo nabirali borovnice. Žena je zunaj rezala solato za kosilo. Prišla je do avta in pogledala, koliko ima vsak borovnic, se še malo poslavljala od hčere, ki je hotela domov v Škofjo Loko, ko je sredi pogovora omahnila na travo ob cesti. Sin, ki je stal meter stran od svoje mame, si je dolgo očital, ker je ni ujel. Nihče ni pričakoval, da bo kar padla. Takrat smo jo zadnjič videli od blizu. Poklicali smo rešilni avto. Minila je operacija kolka. Sledila je pljučnica. Zbolela je za vnetjem sečil, vnetje ledvic, pa spet vnetjem sečil, kar naprej je bila na antibiotikih. Ko je bila prvi teden v bolnišnici, so tisti, ki so bili več kot en teden tam, še lahko imeli obiske za 15 minut. Drugi teden ženinega bivanja v bolnišnici so ukrepe zaostrili in nismo mogli do nje. Skoraj pet mesecev je bila zdoma brez obiskov. Vmes smo ji v Ljubljano poslali bolniškega župnika, da jo je mazilil. To je bil edini zunanji, ki je lahko prišel do nje. Potem so jo prestavili v Negovalno bolnišnico Sežana. Dnevno smo ji pošiljali pakete (časopise, razne priboljške …), dokler bolnišnica ni še tega prepovedala.

Že prvi teden bivanja v bolnišnici smo ji poslali preprost telefon in shranili hčerkino, sinovo in mojo telefonsko. V času, ko je še imela upanje, da pride domov, je tudi sama kdaj poklicala, nekoč še celo mojo sestro Mileno. Rekla je, da je kar nekaj natipkala, čeprav vsi, ki smo jo bolje poznali, vemo, da je vse številke znala na pamet.

Tam smo jo enkrat obiskali s hčerko in zetom tako, da smo mi stali spodaj, ženo pa so pripeljali z invalidskim vozičkom na balkon drugega nadstropja. Kakšen žalosten obisk je to bil, si ne morete misliti. Niti vidiš se ne v celoti, samo del, pogovarjaš se pa tako, da se najbolj dereš, kar se lahko, pa še to te bolj slišijo medicinske sestre, ki imajo zunaj odmor, kot tisti, h komur si prišel. Ta obisk ni nikomur koristil. Žena, ki je prej še imela voljo in malo vstala ter naredila nekaj korakov, je po tem dogodku, ko je obupala, da bo še kdaj videla dom, začela zelo hirati. Vse te koronaukrepe je začela dojemati, kot da smo jo vsi zapustili in je ne maramo.

Zadnje tri tedne življenja je začela nove stvari tako hitro pozabljati. Do konca pa se je zavedala svojega stanja: »Marija Pomagaj, kaj je z mano narobe, da vse tako hitro pozabim?« Pred nesrečo je imela boljši spomin od svojih vrstnikov.

Sredi oktobra se je zanjo začel smrtni boj. Klicali so iz bolnišnice, da je dobila sepso in da umira. Ko smo se hoteli od nje posloviti, so rekli, da nas bodo poklicali, ko bo čisto na koncu, prej ni obiskov. Sepso je premagala.

Menili smo se, da pride domov.

Pa kličejo nekaj dni kasneje, da so jo okužili s covidom-19. Hčerka se je na vso moč trudila, da bi šla lahko vsaj zdaj do nje (štiri mesece nismo smeli v bolnišnico, da je mi ne bi okužili), a ni dosegla ničesar. Že drugi dan okužbe so jo priklopili na kisik in klicali, da ne bo preživela noči. Tudi to je prestala.

Zadnji klic dežurne zdravnice, 16. novembra 2020: »Zdaj pa Matilda Šenk zares umira, še enkrat je dobila sepso.« Borila se je še štiri dni.

Nismo se mogli posloviti od nje, tisti, ki so umirali teden dni prej, pa so se še lahko poslovili od domačih.

Moji ženi je življenje v manj kot pol leta vzelo vse. Nazadnje so ji vzeli še obleko, jo zavezali v dve črni vreči (da ne bi virus od nje kam pobegnil) in jo tako predali Navčku.

Franc Šenk

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-9/4

torek

-2/4

sreda

1/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Jesenice, 19. januar 2021

Jeseniški cikel Božidarja Jakca

DELAVNICE / Gorenjska, 20. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 21. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 22. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

V spomin na dražgoško bitko / 09:13, 18. januar

Sekira bi lahko bila že davno zakopana, pa ni !V Sloveniji bi morala obstajati prava socialdemokratska stranka evropskega tipa, vsaj takšna,...

Led s tovornjaka na vetrobransko steklo / 16:13, 17. januar

Nekaj podobnega sem jaz doživela, na Jelenovem klancu. Nasproti tovornjak, ki ni imel pritrjenih ketn (težke kente, ki fiksirajo tovor zadaj...

Pozabila, kje je odložila stvari / 16:02, 17. januar

Jutri jih pokličem.,.... in upam da mi premečejo klet, spucajo... in poskrbijo za odvoz. :)
Vrnejo mi pa tri glave zelja pa lopato.

V spomin na dražgoško bitko / 15:45, 17. januar

Čas je, da zakopljemo sekire. Imamo 1000 novih težav. So pa Dražgošani dokazali, da se da iz nič -in psihično uničeni, naredit novo vas, ...

Meta Hrovat z odlično finalno vožnjo do novih stopničk na Zlati lisici / 15:30, 17. januar

Iskrene čestitke! :) Pa tudi očetu ... res ste korenine. Hvala vam za lep dan, za vse.

Tomšič, slovenski Wałęsa / 08:45, 17. januar

Tomšič je naredil napako, ker se je vrnil domov. Če odideš, se ne vračaš. Samo še na dopust. Slovenija in demokracija nista kompatibilni. To...

Policijske plače / 08:40, 17. januar

Smešno je brati izjave, da plače v resnici niso tako visoke. Ja, za mesec december se je verjetno pojavil tiskarski škrat in natisnil malce ...