V Toplarni izbirajo direktorja

Na razpis za direktorja Toplarne Železniki se je prijavilo triindvajset kandidatov. Novega direktorja bodo čakali številni izzivi, povezani z nadaljnjim razvojem. Večja podjetja se namreč nagibajo k prodaji lastniških deležev, v Toplarni pa iščejo tudi strateškega partnerja za večmilijonsko naložbo.

Pred Toplarno Železniki je sicer precej negotovo obdobje, saj bo konec marca prihodnje leto prišlo do ustavitve soproizvodnje elektrike, s katero so doslej pokrivali izgubo pri toplotni energiji. Lani je ta znašala dobrih 98 tisoč evrov, sicer pa je Toplarna poslovno leto končala z nekaj manj kot pet tisoč evri dobička.

Železniki – Toplarna Železniki bo dobila novo vodstvo, saj dosedanji direktor Štefan Beznik z novim letom odhaja s tega položaja. Njen nadzorni svet pod vodstvom Velka Gortnarja je tako ta čas v postopku izbire novega direktorja. Na razpis je prispelo 23 prijav, ki jih je nadzorni svet pregledal na redni seji sredi novembra, te dni pa opravlja tudi prve razgovore z ustreznimi kandidati. Beznik nam je potrdil, da ni vnovič kandidiral za direktorja. »Vzroki so osebne narave. O tem je tekla razprava s predstavniki lastnikov že februarja, ko se mi je iztekel štiriletni mandat. Takrat je bilo tudi dogovorjeno, da funkcijo direktorja opravljam do konca letošnjega leta,« je povedal dosedanji direktor.

Pred Toplarno je sicer precej negotovo obdobje, saj bo konec marca prihodnje leto zaradi zaključka podporne sheme prišlo do ustavitve soproizvodnje elektrike, s katero so doslej pokrivali izgubo pri toplotni energiji. Lani je ta znašala dobrih 98 tisoč evrov, sicer pa je Toplarna poslovno leto končala z nekaj manj kot pet tisoč evri dobička.

Obstoj Toplarne ne bi smel biti vprašljiv

»Opcij nadaljnjega poslovanja Toplarne Železniki je več, kar nam je predstavil tudi direktor na sestanku vseh lastnikov v juniju,« je pojasnil Velko Gortnar, sicer tudi direktor Alplesa, ki je 31-odstotni lastnik Toplarne. Občina Železniki ima skoraj 37-odstotni delež, med večjimi lastniki pa sta še podjetji Domel s 14-odstotnim in Niko s 13-odstotnim deležem. Gortnar poudarja, da je Toplarna za Železnike izrednega pomena, zato njen obstoj ne bi smel biti vprašljiv. »Prepričan sem, da bo tudi Občina Železniki kot največji lastnik storila vse za nadaljnji razvoj daljinskega ogrevanja v Železnikih,« je dodal.

Direktorji podjetij so sicer naklonjeni prodaji svojih deležev v Toplarni, Gortnarja pa so zadolžili za iskanje potencialnih interesentov za njihov nakup. »Za nadaljnji razvoj Toplarne bi bilo vsekakor bolje, da je lastnik ali lastniki bolj s področja energetike in s tem poiščejo še dodatne možnosti delovanja. Lastniki smo se tudi pogovarjali, če bi eden izmed obstoječih lastnikov prevzel Toplarno, a se tovrstna dejavnost zelo razlikuje od naših dejavnosti. Na skupnem sestanku lastnikov v juniju smo se tako dogovorili, da poiščemo potencialne kupce in z njimi opravimo razgovore,« je pojasnil Gortnar.

Iščejo investitorja

Prav tako so Gortnarja zadolžili, naj opravi razgovore s potencialnimi strateškimi partnerji, ki bi bili pripravljeni investirati v ponovno vzpostavitev soproizvodnje električne energije, kar naj bi stalo okoli šest milijonov evrov. Po podatkih Gortnarja so bili štirje interesenti; dve ponudbi so že prejeli, eno še pričakujejo. »O ustreznosti ponudb je še prezgodaj govoriti,« je dodal.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/9

četrtek

4/10

petek

4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

DELAVNICE / Gorenjska, 21. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 22. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...

Štirje razredi v karanteno / 15:31, 19. januar

A nehate? Učiteljica je 'zbolela'? Ker je bila 'pozitivna'? In potem vse v karanteno.... Kaj pa je tej učiteljici? Kdaj je izvedela, da ...

S klikom na koncert / 14:53, 19. januar

To je edina svetla točka epidemije, da slovenska estrada ne nastopa. Večino itak noben ne pogreša...