Novo Osnovno šolo Frana Albrehta bodo začeli graditi prihodnje leto.

Gradnja šole končno bližje

S potrditvijo investicijske dokumentacije na občinskem svetu je Občina Kamnik vendarle tik pred objavo razpisa za izvajalca gradnje nove Osnovne šole Frana Albrehta, ki bo daleč najdražja naložba občine do sedaj. Zagotoviti bo treba še približno šestnajst milijonov evrov.

Občina namerava pridobiti 12,5 milijona evrov kredita, si pa pri tej naložbi močno želi pomoči države, ki naj bi v prihodnjem letu objavila razpis za tovrstne objekte, kar bi občinski strošek lahko znižalo na deset milijonov evrov.

Kamnik – Po trinajstih letih risanja projektov, pridobivanja dokumentacije, kar treh gradbenih dovoljenjih, spremembah in usklajevanjih, nemogočih pogojev za učenje in poučevanje in predvsem obljub – občina še nikoli ni bila tako blizu začetku gradnje nove Osnovne šole Frana Albrehta.

Občinski svetniki so namreč soglasno potrdili investicijski program za prvo fazo gradnje novega šolskega objekta s športno dvorano in zunanjo ureditvijo.

Občinska uprava s podžupanom Bogdanom Pogačarjem na čelu se je zadnje mesece intenzivno ukvarjala z racionalizacijo projekta, saj je bilo jasno, da je kar 21 milijonov evrov vreden projekt treba poceniti. To jim je, vsaj na papirju, za zdaj uspelo za približno dva milijona. Je pa zgolj za projekte in dokumentacijo občina v vseh teh letih plačala že 1,8 milijona evrov.

»S soglasjem svetnikov je občina postavila vse temelje za objavo javnega razpisa za izvajalca gradbenih del in nadzor, tako da se zdaj resnično lahko veselimo začetka gradnje,« nam je povedal podžupan, ki je svetnikom na seji predstavil dolgo zgodovino tega projekta in tudi kriterije, po katerih so se lotili racionalizacije, ki je stroške gradnje znižala na slabih 18 milijonov evrov, kar pa že vključuje omenjene stroške za projekte. »Ključni dve zahtevi racionalizacije z naše strani sta bili, da ohranimo obstoječe gradbeno dovoljenje in da ne poslabšamo bistveno pogojev izobraževalnega procesa. Oceno stroškov smo tako znižali z izbiro materialov za stavbno pohištvo, racionalizacijo elementov akustike, elektro inštalacij in strojnih inštalacij, poenotenjem tlakov in predvsem s fasado, ki je bila v prvotnih projektih bogato načrtovana. Vse spremembe so bile usklajene z investitorjem, projektantom in ravnateljem OŠ Frana Albrehta Rafkom Lahom, z neprecenljivimi izkušnjami pa nam je z nasveti pomagala tudi ravnateljica sosednje OŠ Toma Brejca Mojca Rode Škrjanc,« je opisal podžupan Bogdan Pogačar.

Investicijska ocena za gradnjo novega šolskega objekta, zunanjo ureditev in športno igrišče po racionalizaciji znaša 17,9 milijona evrov oz. – s stroški projektov, ki so že bili plačani – 16,1 milijona evrov. Občina namerava pridobiti 12,5 milijona evrov kredita, si pa pri tej naložbi močno želi pomoči države, ki naj bi v prihodnjem letu objavila razpis za tovrstne objekte, kar bi občinski strošek lahko znižalo na deset milijonov evrov.

Občina bo javna razpisa za izvajalca gradnje in nadzor del objavila v začetku leta 2021, izvajalec naj bi bil izbran do maja, ob zaključku šolskega leta pa bi se gradnja lahko že začela. Od začetka del do pridobitve uporabnega dovoljenja sta predvideni dve leti.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

zmerno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-7/2

ponedeljek

-9/4

torek

-1/4

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

V spomin na dražgoško bitko / 09:13, 18. januar

Sekira bi lahko bila že davno zakopana, pa ni !V Sloveniji bi morala obstajati prava socialdemokratska stranka evropskega tipa, vsaj takšna,...

Led s tovornjaka na vetrobransko steklo / 16:13, 17. januar

Nekaj podobnega sem jaz doživela, na Jelenovem klancu. Nasproti tovornjak, ki ni imel pritrjenih ketn (težke kente, ki fiksirajo tovor zadaj...

Pozabila, kje je odložila stvari / 16:02, 17. januar

Jutri jih pokličem.,.... in upam da mi premečejo klet, spucajo... in poskrbijo za odvoz. :)
Vrnejo mi pa tri glave zelja pa lopato.

V spomin na dražgoško bitko / 15:45, 17. januar

Čas je, da zakopljemo sekire. Imamo 1000 novih težav. So pa Dražgošani dokazali, da se da iz nič -in psihično uničeni, naredit novo vas, ...

Meta Hrovat z odlično finalno vožnjo do novih stopničk na Zlati lisici / 15:30, 17. januar

Iskrene čestitke! :) Pa tudi očetu ... res ste korenine. Hvala vam za lep dan, za vse.

Tomšič, slovenski Wałęsa / 08:45, 17. januar

Tomšič je naredil napako, ker se je vrnil domov. Če odideš, se ne vračaš. Samo še na dopust. Slovenija in demokracija nista kompatibilni. To...

Policijske plače / 08:40, 17. januar

Smešno je brati izjave, da plače v resnici niso tako visoke. Ja, za mesec december se je verjetno pojavil tiskarski škrat in natisnil malce ...