Ganljivo srečanje prababice Tončke in pravnukinje Brine / Foto: Gorazd Kavčič

Obiski so najlepše darilo

Stanovalci Doma upokojencev Kranj od sredine tega tedna ob upoštevanju ustreznih varnostnih ukrepov spet lahko sprejemajo obiske. Ves teden že omogočajo obiske tudi v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki.

Kranj, Škofja Loka – V Domu upokojencev Kranj so razmere zaradi vdora okužbe v dom otežene od 19. oktobra dalje. »Ob porastu okužb smo takoj vzpostavili sivo in rdečo cono. Ta teden je v rdeči coni še 23 stanovalcev, ki se dobro počutijo. Ozdravelo jih je 44, hospitaliziran je en stanovalec. Doslej je bilo okuženih petdeset zaposlenih, ozdravelo jih je 37 in so se že vrnili na delo. Drugi so doma v izolaciji. Ob tem naj povem, da so naši zaposleni tudi sami starši in imajo v tem času dodatne obremenitve z otroki, s svojimi starši. Delo je izredno stresno, gre za psihofizične napore, zaposleni so utrujeni, a še vedno motivirani za delo, ki ga opravljajo z veliko odgovornostjo,« pojasnjuje direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar in dodaja, da so se odločili, da bodo najprej omogočili obiske ozdravelim in nepokretnim ali težje pokretnim stanovalcem. »Drugim bodo obiski omogočeni naslednji teden. Zavedamo se, da starejši močno pogrešajo svoje najbližje in druženje z njimi. Kljub trenutnim razmeram, ko naši zaposleni hodijo po domu v varovalni opremi in smo na zunaj bolj podobni bolnišnicam, vsi želimo ohraniti dom kot dom, saj tukaj naši stanovalci živijo. Pogrešajo tudi druženje v domu,« še pravi Gantarjeva in dodaja, da v domu potekajo individualne obravnave po sobah, predvsem fizioterapija. Stanovalcem omogočajo videoklice, kar jih razveseli.

»Naj poudarim, da ves čas s strani svojcev dobivamo podporo, zahvale in spodbudne besede. Zavedamo se, da jih skrbi, da so še posebej vznemirjeni, ko izvedo, da je njihov svojec obolel in ne morejo do njega. Pomirjujoč pogovor z njimi vsaj delno ublaži stiske svojcev, ki si seveda želijo informacije o počutju svojih najdražjih. Dnevno imamo odprto telefonsko linijo posebej za informacije o obolelih stanovalcih. Verjamemo, da je obisk najbližjih v tem predprazničnem času najlepše darilo, ki ga bodo veseli tako stanovalci kot svojci,« tudi pravi Gantarjeva in pojasnjuje, da imajo na podlagi pomoči države pet dodatnih zaposlenih in osem študentov, ki pomagajo v osnovni in socialni oskrbi. Že nekaj časa dva prostovoljca nudita duhovno oskrbo in psihosocialno pomoč. Še vedno pa težko dobijo manjkajoči negovalni kader.

Dom ves čas v enakem obsegu nudi tudi storitev pomoč na domu. Kar 35 socialnih oskrbovalk dnevno oskrbi več kot dvesto uporabnikov v domačem okolju. Doslej so imeli tri obolele za covidom-19, ki pa so se že vrnile na delo.

Ves teden že omogočajo obiske tudi v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki. V glavni jedilnici doma so uredili kotiček, kamor lahko pride stanovalec, njegovi obiskovalci pa so zunaj in s starostnikom povezani s posebno kontaktno napravo, da se dobro slišijo. Pridejo lahko tudi cele družine, pravi direktorica Silva Košnjek, saj so jim na zunanji strani po­stavili stole in tudi ogrevalne »gobice«, da lahko tudi v tem vremenu zdržijo polurni obisk. Obiske omogočajo od ponedeljka do petka po tri ure dopoldne in dve popoldne, organizira jih socialna služba v domu, ki povabi svojce. Zagotovijo lahko do devet obiskov na dan, in čeprav je med stanovalci in svojci steklena stena, so oboji srečni, da se lahko vidijo in slišijo. Srečanja s svojo pravnukinjo Brino se je razveselila tudi stanovalka Tončka Langerholc.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/5

torek

-6/5

sreda

-5/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..