Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager / Foto: posnetek zaslona

Negativen izvid testa ne zagotavlja, da se ne bomo okužili

Po državi se začenja množično testiranje. Kot pa poudarjajo pristojni, negativen izvid predstavlja stanje v danem trenutku in ni garancija, da se ne bomo okužili kasneje. Zato v času prazničnih obiskov svetujejo še posebno previdnost.

Ljubljana – Včeraj je bilo po 5763 opravljenih testih potrjenih 1474 novih okužb z novim koronavirusom, kar pomeni 25,6-odstotni delež pozitivnih izvidov. V bolnišnicah se zdravi 1261 bolnikov s covidom-19, 207 jih je na oddelkih za intenzivno nego. Umrlo je 39 ljudi. Več pojasnil, predvsem glede poteka testiranja s hitrimi testi, je na današnji vladni novinarski konferenci podala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni NIJZ Nuška Čakš Jager. Ta teden so se namreč začeli beležiti tudi rezultati testiranj s hitrimi testi, kar tehnično predstavlja precejšen zalogaj. Kot je dejala Čakš Jagrova, je sistem vzpostavljen tako, da se ob potrjenih primerih s t. i. PCR-testi zbirajo tudi potrjeni primeri z antigenskimi testi, pri čemer je tehnično omogočeno, da ne bo prišlo do podvajanj.

Tako je bilo denimo poleg 5763 testiranj in 1474 potrjenih testov s PCR-testi včeraj opravljenih tudi 1653 hitrih testov, pozitivnih pa je bilo 30 izvidov. Kot je dodala, gre šele za rezultate prvega dne, ki še niso prava referenca za to, »s kakšnim odstotkom se bodo stvari vrtele«.

Vsem, ki bi se v prihodnjih dneh testirali, nato pa se brez skrbi odpravili k sorodnikom na obiske, pa sporoča, da negativen test predstavlja presek situacije v danem trenutku in ni garancija, da se kasneje ne bomo okužili, zato je tudi v tem primeru treba izvajati vse predpisane ukrepe.

Čakš Jagrova je dejala še, da Evropski center za nalezljive bolezni ne obvešča več vsakodnevno o stanju po državah, a da je zaznati, da se situacija po državah EU nekoliko umirja ali pa vsaj ostaja na enakem nivoju, kot je bilo že pred dnevi predstavljeno v analizah.

V Sloveniji pada tudi dnevno število potrjenih primerov med oskrbovanci v domovih za ostarele in tudi skupno število primerov v domovih je nekoliko upadlo. Poudarila je še, da je drugi val prizadel veliko število zdravstvenih delavcev in tudi žensk, saj so te v veliki meri zastopane v zdravstveni negi.

Veliko zanimanje za testiranje

Na Kongresnem trgu v Ljubljani po poročanju medijev vlada precejšnje zanimanje za hitro testiranje, čakalna doba pa naj bi znašala tudi dve uri. Kot je v ločeni izjavi danes povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, bodo v Ljubljani že jutri organizirali več testirnih mest. Tudi drugod po državi se začenjajo množična testiranja. Predvidena so v vseh mestnih občinah ter v Lenartu in Sevnici, ki sta z okužbami bolj obremenjena. V Kranju se bo začelo jutri na Slovenskem trgu. Kot je dejala Marija Magajne, bodo povsod po državi poskušali zagotoviti toliko testirnih mest, da naročanje ne bo potrebno. Testiranci pa v SMS-sporočilu prejmejo tudi vse podatke o nadaljnjem postopku, vključno s tem, v katerem primeru naj pokličejo zdravnika. Kot je dejala, se rezultati obeh testov obravnavajo enako.

Minister Hojs o ukrepih med prazniki

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na današnji novinarski konferenci povzel glavne poudarke odloka, ki ureja gibanje in druge ukrepe v obdobju med božično-novoletnimi prazniki, od 24. decembra do 4. januarja. Kot je poudaril, bodo odlok preizkušali na sedem dni, za spremembe pa se bodo odločili, če bi se epidemiološka slika drastično poslabšala, v kar pa Hojs osebno ne verjame.

Kot je znano, bo v času od 24. decembra od 12. ure do 25. decembra do 20. ure in od 31. decembra od 12. ure do 1. januarja do 20. ure za obiske osebne narave možen prehod občinskih in regijskih meja brez omejitev in brez uporabe aplikacije.

V veljavi pa ostaja omejitev gibanja v nočnem času od 21. do 6. ure. Kot je dejal minister, so o tem precej razpravljali in se nazadnje odločili, da omejitve ne odpravijo, saj da ni smiselno odločitev spreminjati tik pred zdajci, glede česar so bili v preteklosti deležni tudi precej kritik. Drugi razlog, ki ga je navedel, pa je, da bi lahko »veliko tistih, ki tej vladi nagajajo« omilitev izkoriščali.

Zajc: Število izjem omejeno med prazniki

Državni sekretar z ministrstva za gospodarstvo Simon Zajc je povzel odlok, ki ga je sprejela vlada, da se v prazničnem času, torej od 24. decembra do 4. januarja, omeji število izjem za dejavnosti. Odprte bodo prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah. Odprte bodo tudi lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, delovale bodo dostavne službe, dimnikarske storitve (pod določenimi pogoji), individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, mogoč bo osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ne bo dovoljeno, ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja. Še naprej bo veljala tudi prepoved prodaje pirotehničnih izdelkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/12

ponedeljek

3/5

torek

1/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !