Naročanje na hitro testiranje ni potrebno, s seboj pa je treba imeti zdravstveno kartico in osebno izkaznico. Nujno je upoštevanje zaščitnih ukrepov, predvsem varnostne razdalje. Hitri testi so namenjeni osebam brez simptomov, tisti s simptomi pa naj se obrnejo na osebnega zdravnika. / Foto: Gorazd Kavčič, arhiv Gorenjskega glasa

Vse več testiranj s hitrimi testi

Jutri se odpirajo šole in zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, danes poteka testiranje na covid-19 tamkajšnjih zaposlenih. Številni zdravstveni domovi po državi bodo danes začeli izvajati prostovoljna testiranja s hitrimi antigenskimi testi. Fitnesi lahko delujejo, a pod strogimi pogoji.

Ljubljana, Kranj – Po podatkih Sledilnika covid-19 je bilo v Sloveniji včeraj opravljenih 2041 PCR testov na koronavirus in potrjenih 634 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 31,1 odstoten. S hitrimi antigenskimi testi so opravili 630 testov in potrdili 110 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 17,5 odstoten. Hospitaliziranih je bilo včeraj 1209 covidnih bolnikov, intenzivno terpaijo jih je potrebovalo 194. Umrlo je 35 covidnih bolnikov, skupaj 2838.

Jutri se odpirajo šole in zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, danes poteka testiranje tamkajšnjih zaposlenih. Če bodo epidemiološke razmere ugodne, se bodo z 11. januarjem odprli tudi vrtci in v šole vrnili osnovnošolci prve triade, je na zadnji dan minulega leta napovedala ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec.

Hitro testiranje v Škofji Loki, Kranju, Cerkljah, Medvodah

V Škofji Loki bodo množično testiranje s hitrimi testi izvajali danes od 13. do 17. ure v Športni dvorani Poden. Lokacija in čas testiranja od vključno torka, 5. januarja, bosta sporočena naknadno.

Od danes do preklica se bo od 10. ure do 13. ure izvajalo brezplačno in prostovoljno množično testiranje s hitrimi testi na okužbo s koronavirusom v avli Mestne občine Kranj. Testiranja bodo potekala vsak delovni dan z izjemo srede – ta dan se bo testiranje izvajalo v občini Cerklje v stari lekarni (6. in 13. januarja od 9. do 13. ure). Izvajalec testiranja je Zdravstveni dom Kranj. V zadnjih decembrskih dneh minulega leta se je hitrega testiranja v mestni občini Kranj udeležilo približno 1300 ljudi. Zdaj se testiranje iz šotora na Slovenskem trgu seli v avlo Mestne občine Kranj, vhod je s ploščadi Brioni. Začelo se bo danes ob 10. uri, zaključilo ob 13. uri.

Od danes naprej bo tudi v Medvodah vzpostavljena stalna točka za brezplačno prostovoljno testiranje s hitrimi antigenskimi testi. To bo potekalo vsak dan, od ponedeljka do petka, med 9. in 15. uro v preddverju Kulturnega doma Medvode. Testiranje bo izvajalo osebje Zdravstvenega doma Medvode.

Naročanje na hitro testiranje ni potrebno, s seboj pa je treba imeti zdravstveno kartico in osebno izkaznico. Nujno je upoštevanje zaščitnih ukrepov, predvsem varnostne razdalje. Hitri testi so namenjeni osebam brez simptomov, tisti s simptomi pa naj se obrnejo na osebnega zdravnika.

Vlada je glede na epidemiološke razmere podaljšala ukrepe o začasni omejitvi gibanja in zbiranja ter izdala Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2. Na petih mejnih prehodih pa je možno tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi (na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana ter na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje, Metlika, Središče ob Dravi in Jelšane).

Šport in rekreacija

Še naprej so prepovedani športna rekreacija in treningi, vendar z nekaj izjemami. Vožnja z žičniškimi napravami oziroma smučanje je že s 1. januarjem dovoljeno osebam, ki predložijo negativni test na covid-19, ki je opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, ter otrokom do vključno 12. leta starosti v spremstvu staršev.

Izjeme ostajajo vrhunski in perspektivni športniki, registrirani športniki v mlajših starostnih kategorijah in poklicni športniki.

Dovoljena je tudi športno-gibalna dejavnost, če so udeleženci člani istega gospodinjstva, ki jo udeleženci izvajajo samostojno ali če jo vodi strokovni delavec v športu. Pri nekaterih športnih vadbah je strokovni delavec v športu potreben zaradi zagotavljanja varnosti vadbe.

Od danes lahko v fitnesih in telovadnicah ter bazenih po Sloveniji vadi več posameznikov, četudi niso člani istega gospodinjstva, vendar morajo imeti pet metrov medsebojne razdalje in na voljo najmanj petdeset kvadratov na osebo v posameznem prostoru. V vadbenem prostoru, ki je manjši od petdeset kvadratnih metrov, lahko vadi največ ena oseba. Odlok začne veljati danes in velja sedem dni.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 84 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-4/7

sobota

-7/10

nedelja

-4/12

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..