V medvoški občini je ena lekarna, in sicer poslovalnica Lekarne Ljubljana. / Foto: Peter Košenina

Nova lekarna, in to čim prej

Medvoški občinski svetniki so si enotni, da je v občini potrebna še vsaj ena lekarna.

Medvode – Medvoški občinski svetniki so na decembrski seji obravnavali pobudo skupine članov občinskega sveta za podelitev koncesije za opravljanje lekarniške dejavnosti. Pod njo se je podpisalo osem svetnikov, torej skoraj tretjina. Tovrstna pobuda je bila na občinskem svetu že pred tremi leti, a takrat niso sprejeli nobenega sklepa.

»Občina Medvode ima najslabšo pokritost z lekarniškimi storitvami v Sloveniji glede na število prebivalcev. Zaradi pandemije covida-19 se pojavlja povečana potreba po dostopnosti do lekarniških zdravstvenih storitev. Zaradi velike obremenjenosti zdravstvenega sistema je v porastu število ljudi, ki se za nasvet obrnejo na najbližjo lekarno. V času epidemije je koristno imeti konkurenčne in povsem ločene izvajalce lekarniške dejavnosti. Dokazano je, da konkurenca med ponudniki izboljša kvaliteto storitev, razširja obstoječo ponudbo in uravnava cene. Zaradi različnih odpiralnih časov lekarn se splošna dostopnost do zdravil in medicinskih pripomočkov poveča. Ustanovitev zasebne lekarne v občini Medvode je neodvisna od trenutnega pravnega razmerja občine do obstoječega javnega lekarniškega zavoda in morebitnih prihodnjih dvostrankarskih dogovorov v tej zvezi. Razpis zasebne koncesije pomeni, da to ne bo imelo vpliva na proračun občine, ker vse stroške investicije in kasnejša poslovna tveganja nosi koncesionar,« so pojasnili v pobudi. V Medvodah je že vsa leta ena lekarna, in sicer poslovalnica Lekarne Ljubljana. Razprava glede podelitve koncesije je bila dolga. Svetniki so se strinjali, da Medvode potrebujejo še vsaj eno lekarno, in to čim prej, različna pa so bila mnenja glede realizacije in tudi lokacije, pri čemer je bila največkrat kot najboljša omenjena lokacija pri zdravstvenem domu.

Na koncu razprave je župan kot predsedujoči podal tri sklepe. Vsi so bili sprejeti. Prvi je, da občinski svet Občine Medvode ocenjuje, da je v Medvodah v najkrajšem možnem času treba zagotoviti delovanje vsaj še ene lekarne. Drugi, da občinski svet nalaga županu in občinski upravi, da najkasneje v štirih mesecih pripravi podlage za ureditev razmerja z obstoječim izvajalcem lekarniške dejavnosti v Medvodah in predlog predstavi občinskemu svetu v potrditev. Tretji pa, da občinski svet nalaga županu in občinski upravi, da preuči vse možnosti za odprtje nove lekarne v najkrajšem času in jih predstavi na naslednji seji občinskega sveta.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-3/10

ponedeljek

-2/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..