6 korakov do večjega prihranka s toplotno črpalko

Toplotne črpalke so čedalje bolj priljubljene, zasluga temu gre pa predvsem njihovi visoki učinkovitosti. Ta vsestranski ogrevalni sistem najdemo dandanes že skoraj na vsakem koraku, kar jasno pokaže uspešnost te tehnologije.

toplotne črpalke prealpi


Toplotne črpalke, ki so nam dandanes dostopne, so rezultat več desetletij razvoja. V tem obdobju so proizvajalci to tehnologijo izpopolnili ter odpravili mnoge napake, ki so zgodnjim uporabnikom povzročale nevšečnosti. Kot rezultat tega razvoja pa so sodobne toplotne črpalke visoko učinkovit ter zanesljiv ogrevalni sistem. 

Kljub temu pa zgolj priklop toplotne črpalke ni vse, kar lahko naredimo za zmanjšanje stroškov ogrevanja. Z ustrezno izbiro ter pravilnim ravnanjem lahko naredimo že tako učinkovit način ogrevanja še učinkovitejši.

V spodnjih poglavjih razkrivamo, kako v 6 korakih povečate učinkovitost vaše toplotne črpalke. Tako boste od te naprave dobili kar največ, ter posledično še bolj znižali vaše stroške ogrevanja.

Omenili bi še, da bomo v tem članku primarno govorili o toplotnih črpalkah zrak voda. Na trgu najdemo sicer več različnih izvedb toplotne črpalke, ta različica pa je med njimi daleč najpogosteje uporabljena.

1. Izbira pravega modela

Kjer je veliko povpraševanje, kmalu sledi tudi velika ponudba, to pa velja tudi za trg toplotnih črpalk. Velika izbira je dobra novica predvsem za vas, saj lahko izbirate med mnogimi modeli in različicami ter tako najdete za vas optimalno napravo.

Pri izbiri toplotne črpalke morate upoštevati vaše potrebe in zahteve. Izbira pravega modela je odvisna od mnogih faktorjev, ki so ključnega pomena za optimalno delovanje. Pred investicijo si je zelo uporabno postaviti sledeča vprašanja:

Ali ogrevate vaš dom z radiatorji ali s talnim gretjem?
Toplotne črpalke so bile sprva zasnovane za uporabo uporabo v kombinaciji s talnim gretjem. Sodobne toplotne črpalke pa večinoma vodo grejejo na 60°C, kar je več kot dovolj za objekte z talnim gretjem, vendar pa ne dovolj za vsak objekt z radiatorskim ogrevanjem - v kolikor so vaši radiatorji primerni za nizkotemperaturno ogrevanje (do 50 °C temperature ogrevalne vode) oziroma je vaš objekt dobro izolirani. V tem primeru bo toplotna črpalka zadoščala potrebam vašega objekta.

Kljub temu pa je možno priklopiti toplotno črpalko na klasične radiatorje, ki vam služijo že vrsto let. V tem primeru svetujemo izbiro visokotemperaturne toplotne črpalke, ki vodo segreje tudi do 80 °C. Zahvaljujoč tej tehnologiji lahko z visokotemperaturno črpalko zamenjate vaš dotrajan ogrevalni sistem brez večjega posega v vaš dom.

Ali boste uporabljali toplotno črpalko črpalko le za ogrevanje stanovanja, ali tudi za pripravo sanitarne vode?
Toplotna črpalka lahko predstavlja edini vir ogrevanja v vašem domu, v nekaterih primerih pa se sanitarna voda pripravlja ločeno. To pa je smiselno določiti predhodno, saj predstavlja ogrevanje sanitarne vode dodatno potrebo po ogrevalni moči. Če bo vaša toplotna črpalka ogrevala tudi sanitarno vodo, je smiselna izbira modela z vgrajenim bojlerjem.

Bo toplotna črpalka delovala samostojno ali v kombinaciji z drugim ogrevalnim sistemom?
Sodobne toplotne črpalke so v večini primerov opremljene z dodatnim električnim grelnikom, kar jim lahko pomaga v ekstremnih pogojih. Po želji uporabnika pa jih lahko učinkovito uporabimo tudi v kombinaciji z drugimi ogrevalnimi viri  kot naprimer  kotel na drva. Takšen – bivalentni sistem je lahko tudi primerna  zelo hladnimi zimami. Tako lahko lahko svoj dom ogrevate z nizkimi stroški večji del leta, v najhladnejših mesecih pa pri gretju pomaga dodatni ogrevalni sistem.

Za tovrstno delovanje je primerna praktično vsaka toplotna črpalka, zato vam ni treba posvečati posebne pozornosti pri izbiri modela.  V tem primeru pa vam svetujemo le izbiro toplotne črpalke z nekoliko nižjo močjo.

2. Moč toplotne črpalke

Izbira toplotne črpalke z ustrezno grelno močjo je ključnega pomena. Pri klasičnih ogrevalnih sistemih je izbira nekoliko višje moči stalna praksa, to pa pri toplotnih črpalkah ne velja. Zaradi svojevrstnega načina delovanja bi namreč višja moč naprave povzročila višje obratovalne stroške, pripomogla pa ne bi praktično ničesar.

Določitev moči toplotne črpalke je odvisna od mnogih faktorjev, kot so:

 • Zahteva po ogrevanju
 • Lokacija vašega doma
 • Površina stanovanja
 • Toplotna izolacija hiše
 • Vrsta in število oken
 • Starost objekta  


3. Subvencija EKO sklada

Ob nakupu toplotne črpalke lahko zaprosite za subvencijo EKO sklada. Ta denarna pomoč je namenjena spodbudi uporabe učinkovitejših virov ogrevanja v prizadevanju varovanja našega okolja.

Prejem denarne pomoči EKO sklada vam sicer ne zniža stroškov ogrevanja, vendar vam naredi začetno investicijo mnogo bolj dostopno. Za to državno spodbudo lahko zaprosijo vsi, ki kupujejo toplotno črpalko na območju Slovenije z izjemo določenih območij kjer je možen priklop na mestni plin ali vročevod (kot naprimer Ljubljanska občina).

Pri nakupu toplotne črpalke zrak voda znaša subvencija EKO sklada 20% višine naložbe oz. največ 1000 € za novogradnje ter 40% naložbe oz, največ 2500€ ob menjavi obstoječega ogrevalnega sistema. V nekaterih občinah je spodbuda ob menjavi še višja, ter znaša 50% naložbe oz. največ 3200€. Za več informacij o subvenciji EKO sklada obiščite njihovo uradno spletno stran.

Poleg tega bi še omenili, da niso vsi modeli toplotnih črpalk na voljo za nakup s subvencijo EKO sklada. Svetujemo vam, da se pred nakupom prepričate, ali se izbrani model kvalificira za pridobitev finančne podpore.

4. Ustrezno vzdrževanje

Ko govorimo o stroških ogrevanja, vedno pomislimo na stroške energenta, na stroške vzdrževanja pa pogosto pozabimo. Toplotne črpalke imajo, v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi, dolgo življenjsko dobo ter so enostavne za vzdrževanje.

Le z osnovnim vzdrževanjem se lahko izognemo mnogim okvaram, ki lahko sicer privedejo do visokih stroškov servisiranja. Poleg tega pa redno vzdrževanje znatno poveča njihovo življenjsko dobo - kvalitetna toplotna črpalka vam ob rednem vzdrževanju lahko služi tudi preko dvajset let.

Napotki za osnovno vzdrževanje vaše toplotne črpalke zrak voda:

 • Enkrat mesečno preglejte uparjalnik zunanje enote in ga po potrebi očistite
 • Na zunanji enoti naj se ne nabira sneg, led, ali drugi predmeti, ki bi lahko ovirali pretok zraka
 • Poskrbite, da v okolici zunanje enote ni grmovja ali vejevja, ki se lahko zatakne v ventilator in poškoduje napravo
 • Pooblaščeni serviser naj enkrat letno pregleda vašo toplotno črpalko. Tako pogosti servisi sicer običajno niso potrebni, pripomorejo pa k zgodnjem odkritju napak, ki bi sicer privedle do hujših okvar v prihodnosti.


5. Nasveti za pravilno uporabo toplotne črpalke

Toplotne črpalke imajo že v zasnovi zelo nizke obratovalne stroške, te pa lahko z ustreznimi nastavitvami še izboljšamo.
Nasveti za optimalno uporabo toplotne črpalke zrak voda: 

 • Svetujemo vam, da imate kar se da stalno nastavitev temperature. Pogosto spreminjanje nastavitev lahko poveča stroške ogrevanja, predvsem pozimi.
 • Med ogrevalno sezono, ne nastavljajte temperature pod 18°C.
 • Sanitarna voda naj ne bo nastavljena nad 50 °C saj se v tem primeru izognemu prekomernemu izločanju vodnega kamna
 • Če se nabira led na določenih delih zunanje enote, ga lahko odstranite z mlačno vodo. Ne uporabljajte vroče vode ali ostrih predmetov, saj lahko napravo tako poškodujete.


6. Pred nakupom se posvetujte s strokovnjakom

Že z upoštevanjem zgornjih petih korakov lahko močno povečate izkoristek vaše toplotne črpalke. Kljub temu pa vam svetujemo, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjakom. Zgornji nasveti sicer veljajo za praktično vse primere, vendar pa nasvet izkušenega strokovnjaka ni nikoli odveč.

Če se odločate za nakup toplotne črpalke, vas vabimo, da preverite ponudbo toplotnih črpalk podjetja Prealpi. V njihovi ponudbi najdete različne modele toplotnih črpalk zrak voda znamke Hitachi, ki bodo vaš dom učinkovito in brezskrbno ogrevale mnoga leta. Če potrebujete nasvete ali pomoč pri izbiri toplotne črpalke, stopite v kontakt s Prealpi strokovnjakom, ki vam bo z veseljem pomagal ter odgovoril na vsa vaša vprašanja.

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-9/4

torek

-2/4

sreda

1/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Jesenice, 19. januar 2021

Jeseniški cikel Božidarja Jakca

DELAVNICE / Gorenjska, 20. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 21. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 22. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

V spomin na dražgoško bitko / 09:13, 18. januar

Sekira bi lahko bila že davno zakopana, pa ni !V Sloveniji bi morala obstajati prava socialdemokratska stranka evropskega tipa, vsaj takšna,...

Led s tovornjaka na vetrobransko steklo / 16:13, 17. januar

Nekaj podobnega sem jaz doživela, na Jelenovem klancu. Nasproti tovornjak, ki ni imel pritrjenih ketn (težke kente, ki fiksirajo tovor zadaj...

Pozabila, kje je odložila stvari / 16:02, 17. januar

Jutri jih pokličem.,.... in upam da mi premečejo klet, spucajo... in poskrbijo za odvoz. :)
Vrnejo mi pa tri glave zelja pa lopato.

V spomin na dražgoško bitko / 15:45, 17. januar

Čas je, da zakopljemo sekire. Imamo 1000 novih težav. So pa Dražgošani dokazali, da se da iz nič -in psihično uničeni, naredit novo vas, ...

Meta Hrovat z odlično finalno vožnjo do novih stopničk na Zlati lisici / 15:30, 17. januar

Iskrene čestitke! :) Pa tudi očetu ... res ste korenine. Hvala vam za lep dan, za vse.

Tomšič, slovenski Wałęsa / 08:45, 17. januar

Tomšič je naredil napako, ker se je vrnil domov. Če odideš, se ne vračaš. Samo še na dopust. Slovenija in demokracija nista kompatibilni. To...

Policijske plače / 08:40, 17. januar

Smešno je brati izjave, da plače v resnici niso tako visoke. Ja, za mesec december se je verjetno pojavil tiskarski škrat in natisnil malce ...