Boštjan Glavič, direktor Policijske uprave Kranj / Foto: arhiv GG

Uspešno preiskovali kriminal

Gorenjski policisti so bili lani uspešni pri preiskavah vseh vrst kriminala, sicer pa je tudi njihovo delo zaznamovala predvsem epidemija covida-19, pravi Boštjan Glavič, direktor Policijske uprave Kranj.

Kranj – Tudi delo gorenjskih policistov je v minulem letu najbolj zaznamovala epidemija covida-19, saj so prioritetno in v velikem obsegu izvajali naloge za varovanje življenja prebivalcev. »Gre za ogromen zalogaj in zahtevno nalogo s področja javnega reda in miru. Seveda pa so veliko angažiranost zahtevala tudi druga delovna področja policije, mednarodno sodelovanje s tujimi varnostnimi organi, vzdrževanje javnega reda in miru, urejanje in nadzor cestnega prometa, izredno zahteven nadzor meje na kontrolnih točkah in zagotavljanje varnosti ob obiskih tujih delegacij,« glavne lanske aktivnosti Policijske uprave Kranj povzema njen direktor Boštjan Glavič.

Gorenjski policisti so poleti sodelovali tudi v ekipi za helikoptersko reševanje pri nesrečah v gorah, vodili številne iskalne akcije, veliko pa je bilo tudi sodelovanja in dialoga z državljani, dodaja Glavič. »Veliko je bilo prijav različnih sumov nezakonitosti, za kar se ljudem iskreno zahvaljujemo, zelo aktiven pa je bil tudi profil Policijske uprave Kranj na družbenem omrežju Facebook. Z vidika obojestranske informiranosti in približevanja policije ljudem je tako vsako leto narejen še korak naprej,« ocenjuje.

Na področju kriminalitete je po oceni policije varnostna situacija dobra. »PU Kranj je bila uspešna pri preiskavah vseh oblik kriminalitete, v enem primeru je bila uspešno zaključena mednarodna kriminalistična preiskava z avstrijskimi varnostnimi organi s področja prepovedanih drog. Prijeti sta bili skupini, ki sta izvršili več deset kaznivih dejanj vlomov v stanovanja s postavljanjem nitk in vlomov v bencinske servise, kjer so bile odtujene ogromne količine cigaret. V zadnjem obdobju so kriminalisti preiskali tudi dva nasilna dogodka zaradi neuporabe mask. V obeh primerih gre za dogodka v Kranju. V enem so za dejanje obravnavali štiri osumljence, v drugem dogodku pa enega. Oba predkazenska postopka so kriminalisti uspešno zaključili,« je spomnil Glavič.

Čeprav smo se lani bistveno več in dlje časa zadrževali doma, se to vsaj glede na prijave bistveno ni odrazilo s povečanjem družinskega nasilja, so pa seveda policisti skupaj s partnerji nadaljevali tudi delo v smeri njegovega preprečevanja. »Še vedno velja poziv, naj bo nasilje prijavljeno takoj, ko do njega pride,« poudarja sogovornik.

Prometna slika se je kljub mnogim nadzorom in aktivnostim ter manjšemu prometu na cestah poslabšala. Zgodilo se je sicer manj nesreč kot v letu poprej, a umrlo je enajst udeležencev, dva več kot v 2019. »V tem segmentu nas v letu 2021 čaka veliko dela, predvsem pa bo potrebna tudi sprememba miselnosti pri ljudeh. Vsak posameznik je namreč tisti, ki s svojimi dejanji lahko največ naredi za varnost. Za varnost smo odgovorni vsi, ne samo policija,« napoveduje Glavič.

Vozni park policijske uprave je mlad in dober, tudi pri zaposlovanju novih kandidatov za policiste se kaže pozitiven trend, pojasnjuje prvi mož gorenjske policije. V letu 2020 je namreč šolanje na Policijski akademiji začelo okoli dvesto novih kandidatov in kandidatk, več kot v preteklih letih jih zato pričakujejo tudi na Gorenjskem. Februarja bo policija objavila nov razpis za zaposlovanje, na katerega so vabljeni tudi Gorenjci, pozivajo na PU Kranj.

Prioritete gorenjske policije se v letu 2021 niso bistveno spremenile, še pojasnjuje Glavič. »Še vedno bo v ospredju preprečevanje vseh vrst nasilja ter preiskovanje premoženjske, gospodarske in drugih oblik kriminalitete, izvajanje ukrepov za zmanjšanje porabe alkohola in drog – tako v prometu kot nasploh, zmanjšanje števila prometnih nesreč in teže posledic. Poudarek bo tudi na preventivi v najširšem smislu. Kot kaže, se bodo nadaljevale tudi aktivnosti za preprečevanje širjenja bolezni covid-19,« pravi.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

megla
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-6/4

sreda

-6/7

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....