Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj na današnji novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Pogoji za sproščanje ukrepov še niso izpolnjeni

V Sloveniji so včeraj opravili skoraj 14 tisoč testiranj na koronavirus s PCR- in hitrimi testi in potrdili skupaj 1860 novih okužb. Na Gorenjskem so zaznali večje število okužb v naslednjih občinah: Kranj 53, Cerklje 19, Šenčur 12, Škofja Loka 17, Tržič 17 ... Minister za delo Janez Cigler Kralj je pozval zaposlene v domovih za starejše, naj se v večjem številu odločijo za cepljenje.

Ljubljana – V Sloveniji so včeraj opravili 5512 PCR-testov in potrdili 1387 novih okužb, delež pozitivnih izvidov je bil 25,2-odstoten. Opravili so tudi 8455 hitrih testov in potrdili 473 novih okužb, delež pozitivnih izvidov je bil 5,6-odstoten. Skupno je bilo včeraj skoraj 14 tisoč testiranj. Precej okužb je bilo neznanega izvora, je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Na Gorenjskem so zaznali večje število okužb v naslednjih občinah: Kranj 53, Cerklje 19, Šenčur 12, Škofja Loka 17, Tržič 17 ...

Pogoji za sproščanje ukrepov še niso izpolnjeni, je poudaril Kacin. Sedemdnevno povprečje okužb na državni ravni je 1848 okuženih, kar je še daleč od mejnika za sproščanje protikoronskih ukrepov, ki je 1350 okuženih. Reprodukcijsko število je nekaj pod 1,1, kar pomeni, da en okuženi prenese okužbo na še 1,1 človeka.

Včeraj je bilo iz bolnišnic odpuščenih 110 pacientov, novo sprejetih pa 131. Hospitalizirana sta bila 1202 covidna bolnika, intenzivno nego jih je potrebovalo 192. Umrlo je 31 covidnih bolnikov.

Nove okužbe so včeraj potrdili pri 135 stanovalcih v domovih za starejše, skupaj v drugem valu pa 10.507. Pri zaposlenih v domovih za starejše je bilo včeraj potrjenih 13 novih okužb, skupaj v drugem valu pa 3912.

Stanje v domovih za starejše se sicer izboljšuje, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. »Predvidoma 18. januarja bodo domovi dobili – po 21 dneh – že drugo dozo cepiva.« Po prvem odmerku še ni zagotovljena visoka stopnja zaščite, je poudaril minister, naj bi pa že prvi odmerek zagotovil vsaj lažji potek koronavirusne bolezni. »V domovih za starejše in ostalih socialnovarstvenih zavodih je s prvim odmerkom že cepljenih skoraj 13 tisoč stanovalcev in zaposlenih, cepljenja še potekajo.« V 102 domovih za starejše je v povprečju cepljenih od dvajset do trideset odstotkov zaposlenih, kar je manj, kot je pričakoval. »Apeliram na zaposlene v domovih za starejše k večji udeležbi na cepljenju, da razumejo svoje delovno mesto kot tisto, ki je ključno za skrb in zaščito najranljivejših pred covidom-19,« je pozval.

Kot je še dejal minister Cigler Kralj, je pomembno, da v domovih za starejše nadaljujejo testiranje zaposlenih in uporabnikov, kar je pomembno tudi zaradi odkrivanja asimptomatskih obolenj. V domovih so do sedaj opravili že več kot 65 tisoč testiranj s PCR- in hitrimi testi. Omenil je še močne sistemske ukrepe, ki jih pripravljajo, da nadoknadijo primanjkljaj vlaganja v področje starejših, ki so najranljivejši v naši družbi.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij prof. dr. Miroslav Petrovec je na novinarski konferenci pojasnil, da že od začetka drugega vala epidemije spremljajo ne samo pogostosti okužb, ampak tudi viruse, ki v epidemiji povzročajo stanje, v kakršnem smo sedaj. Spremljali so spremembe, ali se v Sloveniji pojavljajo kateri sevi virusa. »Od oktobra do konca leta v Sloveniji, vsaj v delu, ki ga pokriva naš inštitut, ni bilo zaznati niti angleške niti južnoafriške različice virusa.«

Ob zaključku novinarske konference je vladni govorec podelil novico, da je proizvajalec cepiva AstraZeneca vložil aplikacijo za registracijo cepiva proti covidu-19 pri Evropski agenciji za zdravila. Na Brdu pri Kranju bo danes izredna novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, na kateri bosta predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici letošnjega leta.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

megla
vlažnost: 98 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-6/4

sreda

-6/7

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....