Srečko Javornik, vodja Kriznega centra za mlade Kresnička v Radovljici

V Kresničko, ko je doma prehudo

Kresnička, krizni center za mlade, v eni od družinskih hiš v Lescah, zadnja leta pa v Radovljici, deluje že več kot petnajst let. Je eden od desetih tovrstnih regijskih centrov, ki jih imamo v Sloveniji.

V enem letu so zabeležili 36 sprejemov otok in mladostnikov, ki so tam skupno bivali le nekaj manj kot tisoč dni. Večina sprejetih je bila stara od 11 do 18 let, štirje so bili stari manj kot deset let. V center so bili običajno nameščeni prek centrov za socialno delo, trije mladostniki pa so prišli samoiniciativno.

Radovljica – Razlogi za prihod otroka oziroma mladostnika v Kresničko so različni, pravi Srečko Javornik, vodja radovljiškega kriznega centra. Nekateri se želijo umakniti iz konfliktnega okolja, drugi so žrtve medvrstniškega nasilja, tretji se znajdejo v trenutno ogrožajoči situaciji ali so živeli zunaj matične družine in se iz različnih razlogov ne morejo vrniti vanjo.

V letu 2019 so tako kot najpogostejši razlog namestitve zabeležili situacije, ki so zajemale namestitev zaradi odsotnosti (smrti ali hospitalizacije) starša, njegove nezmožnosti, da poskrbi za otroke, ter kratke namestitve mladostnikov, ki so že bili nameščeni v drugih zavodih. Drugi najpogostejši vzroki so bili: hude konfliktne situacije v družini, fizično in psihično nasilje v družini ter težave v odraščanju, navajajo v centru, kjer ugotavljajo visoko povezanost navedenih vzrokov namestitve, saj so otroci s težavami v odraščanju doma doživljali razne oblike nasilja.

Načeloma naj bi otroci in mladostniki v centru ostali največ tri tedne, a je najdaljša namestitev v lanskem letu trajala kar pol leta, kar nekaj pa je bilo tudi takšnih mladostnikov, ki so zaradi različnih razlogov v Kresnički ostali več kot tri mesece, je povedal Javnornik, ki se spomni dveh otrok, ki sta preteklosti otroci pri njih ostajala po deset mesecev; eden od njiju je nato odšel v rejništvo, drugi pa v Mladinski dom Malči Beličeve v Ljubljano.

Pogosto so razlog za daljše bivanje v kriznem centru tudi dolgotrajni postopki sodišč, ki so pristojni za odločanje o tem, kakšna bo nadaljnja usoda sprejetih otrok.

Kot je iz dolgoletnih izkušenj povedal Javornik, se strokovni delavci, ki delajo v centru, in otroci, ki tam živijo, seveda medsebojno navežejo in zato je odhod v neko drugo okolje pogosto stresen za vse. »Za otroke je zato posebej pomembno, da se postopki v zvezi z njihovimi namestitvami speljejo kar se da hitro. Zanje ni dobro, da se preveč navežejo na okolje, iz katerega morajo potem oditi. Ko odidejo, zamenjajo vse: dom, šolo, družbo vrstnikov ...« Kot pravi, pogosto ohranijo stike, sploh v začetku, ko odidejo. Kasneje običajno izzvenijo.

Krizni center Kresnička sicer deluje v okviru Centra za socialno delo Gorenjska. Namenjen je kratkotrajni obliki bivanja za otroke in mlade med šestim in 18. letom starosti, ki se iz različnih razlogov znajdejo v hudi psihosocialni stiski oziroma težji krizni situaciji.

Njegova osnovna dejavnost je nudenje zatočišča in takojšnje strokovne pomoči, osnovni pogoj za sprejem pa prostovoljna vključitev ali odločba sodišča na predlog centra za socialno delo.

Lanske statistike še ni, so pa v letu prej zabeležili 36 sprejemov otok in mladostnikov, ki so tam skupno bivali le nekaj manj kot tisoč dni. Večina sprejetih otrok in mladostnikov je bila stara od 11 do 18 let, štirje so bili stari manj kot deset let. Večina je bila v center nameščena prek centrov za socialno del, trije mladostniki pa so prišli samoiniciativno.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-9/4

torek

-2/4

sreda

1/10

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Jesenice, 19. januar 2021

Jeseniški cikel Božidarja Jakca

DELAVNICE / Gorenjska, 20. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 21. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

DELAVNICE / Gorenjska, 22. januar 2021

Arhitektura v Preddvoru, Žiganji vasi in Zgornjih Bitnjah

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

V spomin na dražgoško bitko / 09:13, 18. januar

Sekira bi lahko bila že davno zakopana, pa ni !V Sloveniji bi morala obstajati prava socialdemokratska stranka evropskega tipa, vsaj takšna,...

Led s tovornjaka na vetrobransko steklo / 16:13, 17. januar

Nekaj podobnega sem jaz doživela, na Jelenovem klancu. Nasproti tovornjak, ki ni imel pritrjenih ketn (težke kente, ki fiksirajo tovor zadaj...

Pozabila, kje je odložila stvari / 16:02, 17. januar

Jutri jih pokličem.,.... in upam da mi premečejo klet, spucajo... in poskrbijo za odvoz. :)
Vrnejo mi pa tri glave zelja pa lopato.

V spomin na dražgoško bitko / 15:45, 17. januar

Čas je, da zakopljemo sekire. Imamo 1000 novih težav. So pa Dražgošani dokazali, da se da iz nič -in psihično uničeni, naredit novo vas, ...

Meta Hrovat z odlično finalno vožnjo do novih stopničk na Zlati lisici / 15:30, 17. januar

Iskrene čestitke! :) Pa tudi očetu ... res ste korenine. Hvala vam za lep dan, za vse.

Tomšič, slovenski Wałęsa / 08:45, 17. januar

Tomšič je naredil napako, ker se je vrnil domov. Če odideš, se ne vračaš. Samo še na dopust. Slovenija in demokracija nista kompatibilni. To...

Policijske plače / 08:40, 17. januar

Smešno je brati izjave, da plače v resnici niso tako visoke. Ja, za mesec december se je verjetno pojavil tiskarski škrat in natisnil malce ...