V Fraportu Slovenija ne pričakujejo, da bo brexit pomembno vplival na letalski promet med Slovenijo in Veliko Britanijo. / Foto: Gorazd Kavčič

Vpliv brexita na gospodarstvo

Z decembra sklenjenim dogovorom o prihodnjem partnerstvu Evropske unije z Združenim kraljestvom smo se izognili t. i. trdemu brexitu. Ali bo brexit kljub temu vplival na položaj gorenjskih podjetij na britanskem trgu?

Kranj – Po oceni analitike Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) bi se v primeru trdega brexita lahko slovenski izvoz v Združeno kraljestvo in posredno v Evropsko unijo znižal za 320 milijonov evrov, o čemer smo poročali januarja 2019. To bi bil precejšnji udarec tudi za gorenjska podjetja, ki so v letu 2019 v Veliko Britanijo (VB) izvozila 40,4 milijona evrov blaga, kar predstavlja 1,5 odstotka celotnega gorenjskega izvoza. Med vsemi državami izvoznicami VB za Gorenjsko predstavlja šestnajsti najpomembnejši trg, po uvozu blaga pa je z 38,3 milijona evrov v letu 2019 štirinajsta najpomembnejša uvozna partnerica Gorenjske regije, je razložila Jadranka Švarc, direktorica Območne gospodarske zveze za Gorenjsko.

Bojan Ivanc, glavni ekonomist pri Analitiki GZS, po doseženem sporazumu ter navkljub ponovni uvedbi carinskih postopkov in določenim omejitvam pri prehajanju meje med EU in VB ne pričakuje, da se bo položaj slovenskih podjetij na trgu Združenega kraljestva bistveno spremenil. Vseeno pa bo sprejeti dogovor pozitivno vplival na prihodnja gospodarska gibanja v tej državi, kar naj bi povečalo vrednost uvoza blaga iz Slovenije, je dejal. Slovenski izvoz blaga v Združeno kraljestvo se je sicer lani po oceni GZS znižal za okoli petnajst odstotkov. »V 2021 ne pričakujemo večjega odboja izvoza (okoli šest do osem odstotkov), ker se je ob koncu leta 2020 povečala vrednost zalog slovenskih izdelkov na tleh Združenega kraljestva, predvsem zaradi pričakovanj o brexitu brez dogovora. Poleg tega se zajezitveni ukrepi v zadnjih tednih v Združenem kraljestvu povečujejo,« je pojasnil Ivanc.

Po anketi Slo-Export na britanski trg blago izvaža dvanajst gorenjskih podjetij. Med njimi je tudi skupina Lotrič Metrology, ki ima v Veliki Britaniji dobavitelje merilne opreme. Generalni direktor podjetja Lotrič Meroslovje Marko Lotrič pravi, da kljub nekaterim spremembam, ki jih prinaša brexit, večjih odklonov ne pričakujejo. Podaljšali pa se bodo administrativni postopki uvoza in z njimi dobavni roki, kar ne vpliva ugodno na njihovo poslovanje, je povedal. »Na področju pretoka storitev zadeve niso še povsem jasne. Ob napovedi, da sporazum med EU in Združenim kraljestvom ne bo podpisan, se je predvidevalo, da ugotavljanje skladnosti in certifikati o odobritvi tipa, izdani s strani priglašenih organov iz Velike Britanije, po 1. januarju 2021 ne bodo več veljavni. Slednje sicer v prvi vrsti predstavlja izziv za proizvajalce, a posredno vpliva tudi na nas, saj ugotavljanje skladnosti ter posledično lansiranje na skupni trg EU po tem datumu ne bi bilo več mogoče. Sporazum med obema stranema je bil sicer dosežen, vendar še nismo prejeli navodil in smernic pristojnih inštitucij, kaj slednje pomeni za naše področje poslovanja v segmentu storitev,« je poudaril Lotrič.

V letališki družbi Fraport Slovenija ne pričakujejo, da bo brexit pomembno vplival na letalski promet med Slovenijo in Veliko Britanijo. »Tako EasyJet kot British Airways napovedujeta vrnitev letenja, ko se situacija s koronavirusom umiri. EasyJet bo sprva letel v Gatwick, nato še v Luton, British Airways pa bo vzpostavil povezavo z letališčem Heathrow. Seveda pa je sprememba ta, da so potniki iz UK zdaj potniki iz tretje države in morajo čez mejno kontrolo. Tudi za blago velja, da ni več prostega pretoka,« so razložili. Da večjih vplivov brexita na poslovanje podjetja v letu 2021 ne pričakujejo, so dejali tudi v skupini Helios.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

megla
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/4

sreda

-6/7

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....