Videokonferenčne seje občinskega sveta potekajo tudi v občini Medvode, posnetki pa so dostopni na spletu. / Foto: zajem zaslona

Občine pri sejah na daljavo niso enotne

V nekaterih občinah se svetniki zaradi epidemije udeležujejo videokonferenčnih sej občinskega sveta, prakse pri njihovi izvedbi pa se razlikujejo. Ponekod jih novinarji ne morejo spremljati v živo, neenotnost se kaže tudi glede objavljanja posnetkov sej na spletu.

Kranj – Epidemiološke razmere vplivajo tudi na izvedbe sej občinskega sveta. V nekaterih občinah so jih preselili v večje dvorane, kar občinskim svetnikom zagotavlja ohranjanje ustrezne medsebojne razdalje, ponekod pa se srečujejo tudi na videokonferenčnih sejah. Načini, s katerimi občine pristopajo k izvedbi sej na daljavo, pa se nekoliko razlikujejo. Ponekod sej v živo ne dovolijo spremljati niti novinarjem, kaj šele zainteresirani javnosti, posnetki pa marsikje niso dostopni na spletu. Kaj določa zakonodaja?

Glasovanje z osebnim izrekanjem

Pravno podlago za izvedbo seje na daljavo je dala vlada z zakonskim paketom ukrepov za omilitev posledic koronavirusa. Občine sklicujejo seje v skladu z novim četrtim odstavkom 35. člena Zakona o lokalni samoupravi. Ta določa, da lahko župan v primeru naravne ali druge hujše nesreče, epidemije ali drugih izrednih okoliščin, če predstavlja izvedba seje z osebno navzočimi občinskimi svetniki tveganje za njihovo zdravje in varnost, in je ta nujna zaradi sprejetja odločitev, s katerimi ni mogoče odlašati, skliče sejo na daljavo. »Ta poteka v skladu s poslovnikom občinskega sveta, razen določb, ki se nanašajo na način glasovanja, zagotavljanje javnosti seje, seje delovnih teles občinskega sveta in sodelovanje javnosti. Člani občinskega sveta naj bi bili v prostoru, v katerem v času seje uporabljajo za medsebojno komuniciranje informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, sami, glasujejo pa z osebnim izrekanjem,« je pojasnila sekretarka Skupnosti občin Slovenije Jasmina Vidmar.

»Gradiva, ki jih župan predlaga z dnevnim redom, ne obravnavajo delovna telesa občinskega sveta, pri obravnavi gradiv pa tudi ni mogoče sodelovanje javnosti. Prav tako zakon glede navzočnosti drugih oseb na videokonferenčnih sejah navaja, da morajo svetniki biti v prostoru sami, zato prisostvovanje drugih ni mogoče. To je najbrž razlog, da občine na seje ne vabijo zunanjih deležnikov, tudi ne novinarjev,« je razložila Vidmarjeva.

Snemanje da, ne pa tudi javno predvajanje

Dodala je, da za izvedbo sej na daljavo obstaja več informacijsko-komunikacijskih tehnologij, zato je potek glasovanja na seji odvisen tudi od tega, kaj orodje omogoča, zakonodajno pa zadostuje izrekanje. Zakon tudi ne navaja obveznosti uporabe kamere. Navaja pa, da se seja na daljavo zvočno in slikovno snema, ne pa tudi javno predvaja. Vidmarjeva predvideva, da je v tolmačenju tega določila razlog, da nekatere občine posnetkov sej ne objavljajo na spletnih straneh. Med njimi so denimo Železniki, kjer so po sejah na občinski spletni strani redno objavljali zvočne posnetke, za zadnji dve seji, izpeljani na daljavo, pa tega niso storili. Sprememb glede navzočnosti novinarjev niso uvedli in so jim omenjeni seji omogočili spremljati v živo.

Spreminjajo poslovnik mestnega sveta

Mestna občina Kranj (MOK) je na daljavo izvedla zadnji dve seji mestnega sveta. »V razmerah pandemije si pač ne moremo predstavljati, da bi zaposlene, svetnike in vse sodelujoče izpostavljali tveganju,« so poudarili. Svetniki so teme dnevnega reda obravnavali v enakem obsegu, kot bi jih, če bi se sestali v sejni dvorani, sejo na daljavo pa so lahko po spletni povezavi spremljali tudi novinarji. »Odzivi so pozitivni. Še tisti posamezniki, ki so pri prvi izvedbi dvomili, da bo šlo na ta način, so se pomirili,« opažajo na MOK.

Zaradi sej na daljavo so že potrdili spremembo poslovnika mestnega sveta, s katero določajo vzroke, pogoje in način njihove izvedbe. Svetniki pa so na decembrski seji v prvi obravnavi že sprejeli osnutek sprememb in dopolnitev poslovnika, ki urejajo tudi vprašanje zvočno-slikovnega snemanja sej. »To naj bi zagotovilo boljše obveščanje javnosti o delovanju mestnega sveta, večjo preglednost in razvidnost delovanja ter sprejemanja odločitev mestnega sveta, pa tudi zagotavljalo nadzor javnosti nad delovanjem organov občine. Posnetki sej bodo objavljeni na spletni strani MOK, pred objavo pa se s posnetka izbrišejo varovani osebni podatki in morebitni drugi podatki zaupne narave. Za uveljavitev navedenih sprememb poslovnika bo potrebna še druga obravnava,« so še razložili na MOK.

Potekajo zelo tekoče

Tudi v Škofji Loki so seje občinskega sveta prilagodili epidemiološkim razmeram. Tako so dve seji preselili v Sokolski dom, štiri pa so izpeljali na videokonferenčnem sistemu Zoom. Na škofjeloški občini opažajo, da seje na daljavo potekajo zelo tekoče, po ustaljeni proceduri, edino večjo razliko po njihovem predstavlja glasovanje, saj predsedujoči poimensko poziva svetnike h glasovanju. Tudi vsebinsko dnevnega reda posameznih sej niso spreminjali. »Sej se v spremenjenih okoliščinah udeležujejo občinski svetniki in vabljeni zunanji poročevalci,« so razložili in dodali, da si novinarji in ostala zainteresirana javnost lahko posnetke ogledajo že dan po seji na občinski spletni strani, medtem ko jih v običajnih razmerah lahko tam spremljajo neposredno v živo.

Kamniški občinski svetniki so doslej trikrat »sejali« s pomočjo videokonference. »Najbolj je pomembno, da videokonferenca omogoča zelo primerljivo razpravo tisti v sejni dvorani, edina bistvena razlika pa je poimensko glasovanje, ki časovno podaljša seje,« so povedali na Občini Kamnik. Kot so pojasnili, na sejah sprejemajo akte, ki so pomembni za delovanje lokalne skupnosti ter imajo večinoma določene roke oziroma so pomembni za uresničevanje projektov. »Je pa res, da se kakšna zadeva, ki ni nujno potrebna, lahko tudi zamakne.« Na sejo povabijo tudi novinarje in jim omogočijo dostop do povezave. »Javnost sej zagotavljamo z objavo posnetkov na spletni strani in objavo zapisnika – to je ostalo enako kot v tako imenovanih normalnih razmerah,« so dodali.

Ponekod so se iz sejnih sob preselili v dvorane

V nekaterih občinah pa še niso uvedli sej na daljavo. Na Jesenicah so denimo seje iz sejne sobe preselili v bistveno večjo banketno dvorano Kolpern, ki omogoča ustrezno medsebojno razdaljo udeležencev, obvezna je tudi uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok ob prihodu, v primeru daljšega zasedanja pa sejo prekinejo, da prostor prezračijo. Vstop v dvorano omogočajo tudi novinarjem, ki pa te možnosti doslej še niso izkoristili, najbrž tudi zato, ker seje še vedno neposredno zvočno prenašajo, dan kasneje pa je celoten zvočni posnetek objavljen tudi na občinski spletni strani.

Pred sejo merijo temperaturo

Žirovniški občinski svetniki so se zaradi zagotavljanja primerne medosebne razdalje preselili v Dvorano pod Stolom. Upoštevati morajo tudi druge zaščitne ukrepe, poleg tega jim pred vstopom v dvorano izmerijo temperaturo.

Enako velja za radovljiški občinski svet, ki je doslej dvakrat zasedal v Linhartovi dvorani, medtem ko so seje njegovih delovnih teles že izvedli s pomočjo aplikacije Zoom. »Za izvedbo seje v živo smo se med drugim odločili tudi zato, ker je bila na dnevnem redu zahtevna in pomembna točka – obravnava proračuna za leti 2021 in 2022,« so razložili na Občini Radovljica. Javnosti na obeh omenjenih sejah niso omogočili prisotnosti, tako kot običajno pa so zagotovili prenos na spletnih straneh, kjer so dostopni tudi posnetki preteklih sej občinskega sveta tega mandata.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

-1/13

sobota

-5/10

nedelja

-5/13

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

PREDAVANJA / Gorenjska, 27. februar 2021

Bralni krožek z Nino Kosmač

OBVESTILA / Kokrica, 2. marec 2021

Merjenje tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Nova bolnišnica / 09:14, 26. februar

Ko se bo začelo, če se sploh bo?? Z izgradnjo nove bolnišnice na gorenjskem bo ta kamarila, ki je trenutno na vladi že zgodovina. Mogoče z n...

Nova bolnišnica / 21:09, 25. februar

Seveda regionalna bolnišnica ne more delovati na Jesenicah. Na Jesenicah bo negovalna bolnišnica in porodnišnica. Radovljica je prava lokaci...

Severni Kranj želi na svoje / 08:21, 25. februar

Ne morem verjeti. Cela Slovenija je velika za eno manjše mesto, pa imamo 200+ občin. In ravno toliko županov, tajnic in fikusov. Sedaj bi pa...

Prikaz nasprotnih dejstev / 23:58, 23. februar

Zapleti z neurejenimi ulicami v in okoli Radovljice so posledica upravljanja le teh po sistemu 'na lepe oči'. Tudi hiše so se gradile tam, k...

Cepljenje proti koronavirusu pred MO Kranj / 18:45, 23. februar

budale kranske

Prikaz nasprotnih dejstev / 18:16, 23. februar

Sedaj je jasno, da občina hoče urediti lokalno cesto po zasebnem zemljišču. Predlagam, da se cesta zapre pri trgovini Mony. Tako dobimo slep...

Telemach vodilni ponudnik fiksnega interneta / 04:16, 21. februar

United Group vzpostavlja nov informativni portal N1 Slovenija. Izpostava CNN-a na Balkanu. Še en medij, kjer bodo imeli novinarji daljši spi...