Obvozna cesta bo tranzitni promet speljala mimo središča Vodic. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa

O sofinanciranju obvoznice

Država od Občine Vodice pričakuje precej večji vložek v gradnjo obvozne ceste, kot ga je ta sposobna zagotoviti. Vodiški župan in minister za infrastrukturo se bosta v zvezi s tem vprašanjem sestala danes.

Vodice – Gradnja vodiške obvoznice, ki se že več let prelaga, naj bi se po predvidevanjih pristojnih letos vendarle začela. Še prej mora Družba za avtoceste (Dars) pridobiti gradbeno dovoljenje, država pa se mora z Občino Vodice uskladiti glede višine sofinanciranja iz občinskega proračuna. Direkcija RS za infrastrukturo, ki bo vodila gradnjo, namreč aktivnosti še ne more prevzeti, dokler ni potrjen investicijski program, katerega sestavni del je podpisan sporazum o sofinanciranju.

Vodiški župan Aco Franc Šuštar se bo tako danes dopoldne sestal z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, glavna tema njunega pogovora pa bo prav vprašanje vložka Občine Vodice, ki doslej ostaja nerazrešeno.

Kot nam je včeraj povedal Šuštar, namreč država pričakuje precej večji vložek občine, kot ga je ta sposobna zagotoviti. Prvotno naj bi za obvozno cesto, ki naj bi po oceni stala okoli 11 milijonov evrov, pričakovala 23 odstotkov oziroma okoli 2,5 milijona evrov občinskega vložka, nato so s pogajanji delež znižali na 6,46 odstotka, na današnjem sestanku pa se bo vodiški župan poskušal dogovoriti še za štiri odsotne točke nižji delež, kar bi bilo precej bližje 130 tisoč evrom, kolikor jih je občina predvidela v načrtu razvojnih programov, zlasti ker župan Šuštar pričakuje, da bo investicija stala manj od ocen.

Argument Občine Vodice je namreč tudi, da gre za del glavne ceste drugega reda, ki povezuje Gorenjsko in Štajersko, ki je občina ni dolžna sofinancirati, razen v delu, ki leži znotraj naselja, to pa pomeni le krajši odsek v bližini osnovne šole.

Kljub razhajanjem vodiški župan ocenjuje, da se bosta z ministrom na današnjem sestanku uspela dogovoriti. V tem primeru bi lahko že prihodnji teden podpisali sporazum o sofinanciranju.

Ko bo sporazum o sofinanciranju sklenjen in potrjen investicijski program, bo direkcija objavila razpis za izbor izvajalca del, pričakujejo pa, da bo Družba za avtoceste v tem času pridobila tudi gradbeno dovoljenje.

Po pričakovanjih Šuštarja bi bilo gradbeno dovoljenje lahko pridobljeno spomladi, jeseni pa bi se začela gradnja ceste.

S tem bo središče Vodic razbremenjeno tranzitnega prometa in še posebej težkih tovornjakov, ki vsak dan obremenjujejo naselje, na nevzdržnost razmer pa so domačini večkrat opozorili tudi s protesti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

9/11

sobota

1/13

nedelja

-2/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Šenčur, 23. oktober 2021

Sveta Ana in Apaško polje

DELAVNICE / Kranjska Gora, 23. oktober 2021

Delavnica ribanja zelja

GLASBA / Kranj, 23. oktober 2021

Odmevi srednjega veka

PREDAVANJA / Gorenjska, 23. oktober 2021

Anthony Burgess, avtor Peklenske pomaranče

DELAVNICE / Škofja Loka, 23. oktober 2021

Jesenske zborovske delavnice

PRIREDITVE / Kovor, 23. oktober 2021

Soba pobega

IZLETI / Žiri, 24. oktober 2021

39. pohod okrog Žirov

RAZSTAVE / Šenčur, 26. oktober 2021

Naše barve

 

 
 

 

 
 
 

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 20:08, 22. oktober

Meni se pa zdi zanimivo, da je vedno nekaj narobe z drugimi, kadar zalotijo twitkota ali njegove fene pri kriminalu ali podtikanje neumnosti...

V četrtek potrdili 1965 okužb z novim koronavirusom / 20:00, 22. oktober

Napačen podatek. Moral bi vsebovati koliko je od okuženih že cepljenih in koliko necepljenih. Kajti da je porast okužb tako visok kot se nav...

Pridržani naj bi ubil sorodnika / 19:55, 22. oktober

Zelo žalostno.

O novi občini Golnik, kandidiranju ... / 19:54, 22. oktober

Občin je v majhni Sloveniji že tako preveč. Mislim, da je prej kot odcepitev potrebno dogovarjanje (če je taka želja) za urejanje nerešenih ...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 18:52, 22. oktober

" Mnogi vodilni v SDV so postali direktorji, poslovneži..., ,še dandanes..."Tako je, večina teh modelov pokojnih, tisti najbolj orto zagriže...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 18:49, 22. oktober

Tudi, pa šverc z orožjem v 90 ih tudi... Vse zmontirano, razen plešastega jezusa...

Tudi sam izgubil ves denar / 17:05, 22. oktober

Vse se vrača vse se plača