Odgovor

Pišemo vam glede članka, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen v torek, 12. januarja. Objava je bila naslovljena Prisilno upokojevanje. Naslov zmotno naslavlja ukrep za omogočanje zaposlovanja iz PKP7 kot prisilno upokojevanje, kar ne drži in v javnosti ustvarja napačno razumevanje. Zato vam v nadaljevanju pošiljamo pojasnilo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in vas vljudno prosimo za upoštevanje pojasnila:

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujemo, da se z uvedbo ukrepa za omogočanje zaposlovanja, ki je vključen v PKP7, odzivamo na poslabšanje razmer na trgu dela. Sprejeti ukrep je v prvi vrsti usmerjen v reševanje zaposlitvene krize med mladimi. Trg dela je zaradi koronakrize trenutno zelo prizadet, narašča število brezposelnih. Bistveno se je povečala brezposelnost med mladimi.

Za petino večje število brezposelnih mladih v relativno kratkem času jasno kaže, da je mlade epidemija hudo prizadela in se ponavlja situacija, ki nas je leta 2013 zaradi takratne gospodarske krize privedla v največjo stopnjo brezposelnosti mladih do tedaj. Na ZRSZ se je od januarja do novembra 2020 prijavilo 90.509 brezposelnih oseb, kar je za 35,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, pri tem se je delež mladih, v starosti od 15 do 29 let, povečal za 19,6 odstotka. Zato je pomembno, da takšen razvoj takoj zajezimo, kar je tudi razlog, da je bila obravnava na ESS zaradi urgentnosti situacije izpuščena.

Sprejeti ukrep mladim odpira nove možnosti za zaposlitev v Sloveniji. Posledično bo tudi zmanjšal odliv mladih v tujino, kar je z vidika okrevanja gospodarstva nujno potrebno. Po drugi strani sprejeti ukrep povečuje zaposlitvene priložnosti za vse delovno sposobne, predvsem osebe med 55. in 58. letom starosti, ki so v Sloveniji v večji meri še vedno trajno nezaposljive, saj se jih delodajalci bojijo zaposlovati. Že novembra 2020 je bilo med starejšimi od 55 let kar 60 odstotkov dolgotrajno brezposelnih. Pričakujemo, da bi se brez tega ukrepa položaj še poslabšal.

Ob tem še enkrat poudarjamo, da ukrep ne bo sprožili prisilnega upokojevanja. Vsi zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje, vendar se bo delodajalec strinjal z nadaljevanjem njihove zaposlitve, bodo ostali v delovnem razmerju. Ne glede na vrsto dela se bo torej zaposlitev nadaljevala, ob soglasju obeh akterjev. Ključen pri tem je obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem. Dodatno pa se bodo posamezniki z izpolnjenimi pogoji, ki bodo želeli ostati delovno aktivni, lahko na novo zaposlili pod drugačnimi, tudi boljšimi pogoji in na zanje prilagojenih delovnih mestih.

Prepričani smo, da ukrep dolgoročno prinaša pozitivne učinke na gospodarsko rast in obrača negativen trend na trgu dela. Ob tem dodajamo, da si bo minister Janez Cigler Kralj tudi v prihodnje prizadeval za hitro in učinkovito odzivanje na potrebe posameznikov, trga dela in za ohranjanje delovnih mest, kar bo pozitivno vplivalo na blaginjo v slovenski družbi.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

pretežno oblačno
vlažnost: 67 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/18

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...