Odgovor

Pišemo vam glede članka, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen v torek, 12. januarja. Objava je bila naslovljena Prisilno upokojevanje. Naslov zmotno naslavlja ukrep za omogočanje zaposlovanja iz PKP7 kot prisilno upokojevanje, kar ne drži in v javnosti ustvarja napačno razumevanje. Zato vam v nadaljevanju pošiljamo pojasnilo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in vas vljudno prosimo za upoštevanje pojasnila:

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pojasnjujemo, da se z uvedbo ukrepa za omogočanje zaposlovanja, ki je vključen v PKP7, odzivamo na poslabšanje razmer na trgu dela. Sprejeti ukrep je v prvi vrsti usmerjen v reševanje zaposlitvene krize med mladimi. Trg dela je zaradi koronakrize trenutno zelo prizadet, narašča število brezposelnih. Bistveno se je povečala brezposelnost med mladimi.

Za petino večje število brezposelnih mladih v relativno kratkem času jasno kaže, da je mlade epidemija hudo prizadela in se ponavlja situacija, ki nas je leta 2013 zaradi takratne gospodarske krize privedla v največjo stopnjo brezposelnosti mladih do tedaj. Na ZRSZ se je od januarja do novembra 2020 prijavilo 90.509 brezposelnih oseb, kar je za 35,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, pri tem se je delež mladih, v starosti od 15 do 29 let, povečal za 19,6 odstotka. Zato je pomembno, da takšen razvoj takoj zajezimo, kar je tudi razlog, da je bila obravnava na ESS zaradi urgentnosti situacije izpuščena.

Sprejeti ukrep mladim odpira nove možnosti za zaposlitev v Sloveniji. Posledično bo tudi zmanjšal odliv mladih v tujino, kar je z vidika okrevanja gospodarstva nujno potrebno. Po drugi strani sprejeti ukrep povečuje zaposlitvene priložnosti za vse delovno sposobne, predvsem osebe med 55. in 58. letom starosti, ki so v Sloveniji v večji meri še vedno trajno nezaposljive, saj se jih delodajalci bojijo zaposlovati. Že novembra 2020 je bilo med starejšimi od 55 let kar 60 odstotkov dolgotrajno brezposelnih. Pričakujemo, da bi se brez tega ukrepa položaj še poslabšal.

Ob tem še enkrat poudarjamo, da ukrep ne bo sprožili prisilnega upokojevanja. Vsi zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje, vendar se bo delodajalec strinjal z nadaljevanjem njihove zaposlitve, bodo ostali v delovnem razmerju. Ne glede na vrsto dela se bo torej zaposlitev nadaljevala, ob soglasju obeh akterjev. Ključen pri tem je obojestransko vzajemen odnos med zaposlenim in delodajalcem. Dodatno pa se bodo posamezniki z izpolnjenimi pogoji, ki bodo želeli ostati delovno aktivni, lahko na novo zaposlili pod drugačnimi, tudi boljšimi pogoji in na zanje prilagojenih delovnih mestih.

Prepričani smo, da ukrep dolgoročno prinaša pozitivne učinke na gospodarsko rast in obrača negativen trend na trgu dela. Ob tem dodajamo, da si bo minister Janez Cigler Kralj tudi v prihodnje prizadeval za hitro in učinkovito odzivanje na potrebe posameznikov, trga dela in za ohranjanje delovnih mest, kar bo pozitivno vplivalo na blaginjo v slovenski družbi.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 66 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-1/13

petek

-4/6

sobota

-7/11

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 5. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

RAZSTAVE / Tržič, 5. marec 2021

Kjer hiša stoji, se marsikaj zgodi

RAZSTAVE / Škofja Loka, 5. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..