Vodja kranjskega tožilstva Marija M. Jeraj bo opravila poizvedbe, ali sta tiralica in nalog za prijetje Djemila Ale še aktivna. / Foto: arhiv GG

Zaman čakali na obtoženca

V sredo jim v Kranju ni uspelo izvesti predobravnavnega naroka zoper makedonskega Albanca Djemila Alo, ki naj bi bil domnevni idejni vodja ropa, v katerem je novembra 2014 v Nomenju umrl Pavel Zupan.

Kranj – V sodni dvorani kranjskega okrožnega sodišča s(m)o v sredo popoldne sedeli sodnica Polona Kukovec, zapisnikarica, višja državna tožilka Marija Marinka Jeraj, odvetnik Dušan Csipö in novinarji, ne duha ne sluha pa ni bilo o obtožencu Djemilu Ali, domnevnem idejnem vodju nasilnega ropa novembra 2014 v Nomenju, v katerem je umrl Pavel Zupan. Zakaj Ala, zoper katerega sta bila dolgo razpisana mednarodna tiralica in evropski nalog za prijetje, ni prišel na sodišče, ni vedel nihče od pristojnih, niti njegov zagovornik po uradni dolžnosti, ki je pojasnil, da s svojim klientom še ni stopil v stik. Izvedbo predobravnavnega naroka je zato sodišče prestavilo za nedoločen čas.

Sodnica Polona Kukovec je v uvodu pojasnila, da je bilo izkazano, da je obtoženi Djemil Ala v Makedoniji 17. decembra lani prevzel vabilo na predobravnavni narok, za odsotnost pa se ni opravičil. Ob tem je ugotavljala, da sta bila februarja 2017 odrejen pripor zaradi begosumnosti in mednarodna tiralica, ki po razpoložljivih podatkih še nista bila preklicana. Nikjer tudi ni zaznala, da bi bil obtoženi sploh prijet, je pa bil v Skopju ob sodelovanju tamkajšnjega sodišča že zaslišan v fazi preiskave. »Obtoženi očitno sodna pisanja prevzema, a se nanje ne odziva. Pripor je odrejen, tiralica razpisana in sama ne vidim več nadaljnjih korakov, ki bi jih sodišče lahko naredilo,« je ugotavljala sodnica. Tožilka Jerajeva je nato napovedala, da bo opravila poizvedbe, ali sta tiralica in nalog za prijetje še aktivna. Če sta bila umaknjena, bo zoper Alo znova predlagala pripor, tokrat zaradi zagotovitve navzočnosti na sodišču.

Djemil Ala je edini od četverice, vpletene v Zupanov rop in umor, ki mu na kranjskem sodišču še niso sodili. Za Zupanov umor je bil kosovski državljan Alban Thaci leta 2016 v Kranju obsojen na 17-letno kazen, višje sodišče pa je kasneje kazen povišalo še za pet let. Obsojena sta bila tudi Shklqim Banushi in Jeton Fido. Za sostorilstvo pri ropu, ki sta ga priznala, sta prejela kazen zapora leto in osem mesecev, ki pa sta jo opravila v obliki družbenokoristnega dela. Vsi trije so Djemila Alo navedli kot idejnega vodjo ropa, ki se še vedno uspešno izmika roki pravice.

Na sojenju leta 2016 je sicer Alban Thaci priznal, da je 2. novembra 2014 iz hiše 58-letnega Pavla Zupana v Nomenju želel ukrasti denar, v kar so ga nagovorili trije makedonski Albanci, ki so pri Zupanu opravljali gradbena dela in sumili, da v hiši hrani 100 tisoč evrov. Ob vstopu v hišo je Zupana s kleščami in gasilsko sekirico večkrat udaril po glavi, zaradi prejetih ran pa je učitelj čez nekaj ur umrl. Morilec, ki je po lastnih besedah v hiši našel le od petsto do tisoč evrov gotovine, je po dejanju pobegnil v tujino, policisti pa so ga prijeli v Sloveniji februarja 2016.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

pretežno oblačno
vlažnost: 39 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..

Več okužb v nekaterih gorenjskih občinah / 08:49, 4. marec

V Nemčiji in Avstriji že ugotavljajo, da ukrepi niso smiselni, ker so ljudje naveličani in ne upoštevajo več...

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...