Direktor NIJZ Milan Krek in direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura po današnjem sestanku v Kranju / Foto: Gorazd Kavčič

Gorenjska zgled dobre prakse sistema cepljenja

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek se je v Kranju danes sestal z vodstvom Osnovnega zdravstva Gorenjske in Zdravstvenega doma Kranj in se seznanil s potekom cepljenja proti covidu-19 ter pripravami na množično cepljenje. Na cepljenje se je od 5. januarja do danes prijavilo približno deset odstotkov Gorenjcev.

Kranj – Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je po današnjem sestanku z vodstvom Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) in Zdravstvenega doma (ZD) Kranj poudaril, da je bilo že do sedaj cepljenje na Gorenjskem zelo dobro organizirano in da bi bilo smiselno te izkušnje prenesti širše v slovenski prostor pri vzpostavitvi nacionalnega sistema cepljenja. Kot je dejal, je na nivoju OZG zelo dobro vzpostavljen sistem evidence prijavljenih na cepljenje, obenem so z organiziranimi cepilnimi mesti razbremenili zdravnike družinske medicine, ki lahko opravljajo druge, zahtevnejše naloge. »Vzpostavili so tudi nov informacijski sistem, ki omogoča manj birokratskih procesov, kot jih je sicer s papirologijo,« je prav tako poudaril.

Množično cepljenje v drugi polovici februarja?

Milan Krek je povedal tudi, da naslednji teden v Sloveniji pričakujemo okrog 19 tisoč odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTech, konec meseca pa še okrog dva tisoč odmerkov cepiva proizvajalca Moderna. »Trenutno imamo v evropskem merilu registrirani dve cepivi, pričakujemo registracijo še treh. V tem trenutku teče registracija cepiva proizvajalca AstraZeneca, pri katerem imamo naročene velike količine cepiva. Cepljenje v širšem obsegu se bo začelo v drugi polovici februarja, ko bomo prejeli še cepivo AstraZenece. Takrat bo cepiva dovolj za vse, ki se bodo želeli cepiti.«

Dva naslednja ponedeljka zapored bo dobavljeno cepivo namenjeno še drugemu odmerku cepljenja, ki mora biti izvedeno od 21 do 28 dni po prvem cepljenju, le izjemoma lahko od prvega do drugega odmerka preteče 42 dni, je pojasnil Krek.

Množično cepljenje bo tudi logistični zalogaj

Direktor OZG Jože Veternik je po današnjem sestanku povedal, da cepljenje proti covidu-19 trenutno poteka na šestih cepilnih mestih po Gorenjskem. »Kot veste, smo že cepili zdravstvene delavce in sodelavce, stanovalce domov za starejše in zaposlene ter prejšnji teden prvič občane, starejše od osemdeset let. Glede na predvideno dinamiko dobave cepiv na Gorenjskem pričakujemo množičnejše cepljenje konec februarja oziroma marca. Organizacija cepljenja bo tako kadrovski kot logistični zalogaj. Problem je pomanjkanje kadra v primarnem zdravstvu, že sedaj imamo organizirane covidne ambulante, izvajamo jemanje brisov na koronavirsno bolezen s PCR- in hitrimi antigenskimi testi, v ponedeljek bomo začeli testiranje učiteljev in vzgojiteljev ... Računamo na pomoč NIJZ oziroma struktur, ki bodo omogočile tudi logistiko, da bo tudi množično cepljenje potekalo nemoteno in učinkovito. Potrebujemo tudi izkušene administrativne kadre, ki bodo brez napak pripravili sezname prijav na cepljenje. Samo cepljenje pa izvaja strokovni kader oziroma pričakujemo v tem primeru še pomoč bolnišnic,« je poudaril Veternik. Na nivoju OZG se je že cepilo od šestdeset do sedemdeset odstotkov zaposlenih, je še povedal Veternik.

Spletno mesto https://cepljenje.ozg.si/ za prijavo na cepljenje občanov na nivoju OZG deluje od 5. januarja, cepijo pa po vrstnem redu, kot ga je določilo ministrstvo za zdravje. Do sedaj se je na cepljenje prijavilo približno deset odstotkov Gorenjcev.

»Jaz sem že cepljena, in kot vidite, sem še živa«

Samo v Zdravstvenem domu Kranj doslej beležijo nekaj čez devet tisoč prijav na cepljenje, pa je povedala direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura, dr. med., in pozvala tudi Kranjčane, ki se še niso prijavili, da to storijo, da cepljenje opravimo čim prej in znova zaživimo varno in normalno. »Jaz sem že cepljena, in kot vidite, sem še živa,« je dodala Žurova.

Poročali smo že, da se v torek odprejo vrtci in znova začne pouk v šolskih klopeh za učence prve triade osnovnih šol. Dan prej bodo s hitrimi antigenskimi testi testirali učitelje in vzgojitelje. »Menim, da so to zelo izobraženi ljudje, da so ozaveščeni in vedo, da je njihova odgovornost, da učijo zdravi,« pa je pojasnil Milan Krek, ki tu ne vidi nobene prisile za vzgojitelje in učitelje, da se ne bi testirali.

Podatki o obolelih za včerajšnji dan

V Sloveniji je bilo včeraj opravljenih 4872 PCR-testov in potrjenih 1115 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 22,9-odstoten. Opravili so tudi 6277 hitrih antigenskih testov in potrdili 324 okužb. Delež pozitivnih je bil 5,2-odstoten.

Po podatkih vlade se v bolnišnicah zaradi covida-19 zdravi 1140 bolnikov, od tega 185 na intenzivni negi. Včeraj je umrlo 25 covidnih bolnikov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb na ravni države je včeraj znašalo 1225. Kot smo že poročali, se zaradi obeh pogojev – manj kot 1350 okužb v sedemdnevnem povprečju na nacionalni ravni in manj kot 1200 hospitaliziranih – v devetih statističnih regijah, med njimi je Gorenjska, delno sproščajo ukrepi. Z jutrišnjim dnem so znova lahko odprta tudi smučišča, sproščajo se še nekatere dejavnosti, med drugim se odpirajo muzeji, galerije in knjižnice.

Poročila inšpekcijskih organov

Vlada se je seznanila s poročilom zdravstvenega inšpektorata in drugih inšpekcijskih organov glede izvajanja nadzora nad obvladovanjem epidemije covida-19 v času od 11. do 17. januarja. Skupno število opravljenih nadzorov je bilo 3615. Izrečenih je bilo 28 prekrškovnih sankcij, 337 opozoril po zakonu o prekrških in 91 upravnih ukrepov.

Zdravstveni inšpektorat je opozoril tudi na posamezne neskladnosti pri izvajanju cepljenja, ki so bile v nasprotju z nacionalno strategijo cepljenja. Večinoma je šlo za cepljenje oseb, ki niso sodile v prednostne skupine strategije, kot so cepljenje sorodnikov, partnerjev in prijateljev. »Ob tem je pomembno poudariti, da so bile te osebe praviloma cepljene z dodatno pridobljenimi odmerki cepiva – torej v primerih, ko je bilo iz posamezne viale pridobljenih šest odmerkov, in to pred 20. januarjem, odkar velja obveznost pridobivanja šestega odmerka cepiva,« so pojasnili na inšpektoratu. Nadzori zdravstvenega inšpektorata nad izvajanjem cepljenja še naprej potekajo prioritetno, pri čemer se bodo sproti prilagajali dejanskemu stanju in morebitnim spremembam strategije cepljenja.

Vlada se je seznanila tudi s poročilom slovenske policije o ukrepih za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od 12. do 18. januarja je policija prejela 92 prijav o kršitvah odlokov, lastnih ugotovitev o kršitvah je bilo 1237. Policija je v tem času izrekla 967 opozoril in uvedla 431 prekrškovnih postopkov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/14

sobota

-5/12

nedelja

-5/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

PREDAVANJA / Gorenjska, 27. februar 2021

Bralni krožek z Nino Kosmač

OBVESTILA / Kokrica, 2. marec 2021

Merjenje tlaka, sladkorja in holesterola

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Nova bolnišnica / 09:14, 26. februar

Ko se bo začelo, če se sploh bo?? Z izgradnjo nove bolnišnice na gorenjskem bo ta kamarila, ki je trenutno na vladi že zgodovina. Mogoče z n...

Nova bolnišnica / 21:09, 25. februar

Seveda regionalna bolnišnica ne more delovati na Jesenicah. Na Jesenicah bo negovalna bolnišnica in porodnišnica. Radovljica je prava lokaci...

Severni Kranj želi na svoje / 08:21, 25. februar

Ne morem verjeti. Cela Slovenija je velika za eno manjše mesto, pa imamo 200+ občin. In ravno toliko županov, tajnic in fikusov. Sedaj bi pa...

Prikaz nasprotnih dejstev / 23:58, 23. februar

Zapleti z neurejenimi ulicami v in okoli Radovljice so posledica upravljanja le teh po sistemu 'na lepe oči'. Tudi hiše so se gradile tam, k...

Cepljenje proti koronavirusu pred MO Kranj / 18:45, 23. februar

budale kranske

Prikaz nasprotnih dejstev / 18:16, 23. februar

Sedaj je jasno, da občina hoče urediti lokalno cesto po zasebnem zemljišču. Predlagam, da se cesta zapre pri trgovini Mony. Tako dobimo slep...

Telemach vodilni ponudnik fiksnega interneta / 04:16, 21. februar

United Group vzpostavlja nov informativni portal N1 Slovenija. Izpostava CNN-a na Balkanu. Še en medij, kjer bodo imeli novinarji daljši spi...