Bitka za regijsko bolnišnico

Razmišljanja o gradnji nove regijske bolnišnice na Gorenjskem so realna. Vlada obljublja, da bo kar velik del evropskega denarja namenila za zdravstvo. Radovljiška občina pa si prizadeva, da bi se nova bolnišnica zgradila v Radovljici, in tudi ta prizadevanja so realna.

Danes sta najpomembnejša strokovna kriterija za izbiro lokacije bolnišnice dostopnost in možnost, da čim hitreje lahko pride v bolnišnico čim večje število prebivalcev območja, ki ga ta pokriva. Uspeh preživetja in ozdravitve je namreč odvisen od hitrost prihoda bolnika ali ranjenca v ustrezno sodobno bolnišnično ustanovo. Lokacija, ki jo ponuja radovljiška občina, izpolnjuje oba kriterija: je izven mesta tik ob avtocesti. Enako je oddaljena od krajev, kjer je koncentracija prebivalstva največja, Kranja, Jesenic in Tržiča, pa tudi od Kamniških in Julijskih Alp in blizu tudi turističnim centrom.

Da pa bo projekt uspešen, bodo morale vse občine Zgornje Gorenjske in Mestna občina Kranj pred odgovornimi državnimi organi nastopati enotno. To pa se mi zdi, da bo težje. Jeseničani že zahtevajo, da bi se regijska bolnišnica gradila na Jesenicah, in morda se bo našla še kakšna občina, ki bi želela, da bi bolnišnico zgradili pri njih. Člani projektne skupine, ki jih je izbral radovljiški župan, da bi zagovarjali radovljiško lokacijo, bodo imeli zato kar težko delo. Na njihovi strani pa je stroka in ugodna ponudba radovljiške občine. Razumljivo pa je, da če hoče imeti Gorenjska urejeno zdravstvo, bo jeseniška bolnišnica ostala kot negovalna bolnišnica. Imela pa bo izjemno prednost, da je ob njej fakulteta za zdravstveno nego, zato bo lahko postala ena od vodilnih bolnišnic zdravstvene nege ne samo v Sloveniji, ampak tudi širše. Imena članov projektne skupine zagotavljajo, da se bodo maksimalno potrudili in prepričali župane vseh občin, ki jih bo pokrivala nova regijska bolnišnica, da bodo podprli radovljiški projekt.

Avgust Mencinger, Radovljica

Oddaj svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-3/10

ponedeljek

-2/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..