Cesta Tržič–Jezersko

Kdaj se bomo lahko peljali po cesti od Tržiča skozi vas Lom pod Storžičem čez Javorniško sedlo na Jezersko?

Kmetje, združeni v tržiški obrat kooperantov Gozdnega gospodarstva Kranj, smo pred desetletji od parkirišča pri Domu pod Storžičem v smeri Javorniškega sedla z lastnimi sredstvi zgradili gozdno vlako z elementi ceste, po kateri s kamioni odvažajo les. Denar smo kmetje zbrali tako, da smo odvajali šest odstotkov ob prodajne cene lesa, za zemljišča, kjer poteka cesta oziroma vlaka, pa smo podpisali odstopne izjave. Pod Javorniškim sedlom je kmet Končar iz Loga zgradil vlako v dolžini 1.200 metrov, ki bi jo lahko usposobili za cesto, prepričan sem, da temu ne bi nasprotoval.

Od Javorniškega sedla je zgrajena lepa traktorska vlaka na planino Javornik, po njej se lomski »golcarji« s terenci vozijo na delo, kadar sekajo na jezerski strani. Tam je že zgrajena cesta od gostišča Kanonir skozi Tržiški graben pod Javorniško sedlo, z majhnimi sredstvi bi jo lahko zgradili na Javorniško sedlo.

Kmet sem in gradbenik, kar nekaj let sem kot predstavnik kmetov nadzoroval gradnje cest in vlak v tržiški občini, dobro poznam teren in pripravljen sem pomagati z nasveti. »Vomlani« in Jezerjani so bili vedno dobri sosedje, že od nekdaj skozi Lom romajo na Brezje, včasih so se veliko družili, tudi poročali. Pred drugo svetovno vojno je bila v Tržiču zelo priznana meščanska šola, obiskovali so jo tudi Jezerjani, med tednom so bili v dijaškem domu, ob koncu tedna so šli domov čez Javorniško sedlo. Tudi v mojih mlajših letih smo se radi družili z Jezerjani, ki so prihajali smučat na Javornik, mi smo hodili k njim na Češko kočo, kjer smo skupaj preživeli nepozabne trenutke.

Oktobra lani sem na planini Javornik srečal skupino Jezerjanov, očka je dojenčka nosil v nahrbtniku in zaskrbelo me je, kako ga bo po nevarni poti prinesel domov. Ta primer in vožnje lomskih »golcarjev« na delo me je navedel k pisanju tega pisma.

Občini Tržič in Jezersko lahko kandidirata za nepovratna evropska sredstva, pridruži naj se Zavod za gozdove. Kako prav bi prišla ta cesta Jezerjanom pred leti, ko so bili dvakrat odrezani od sveta. Upam, da naravovarstveniki ne bodo nagajali, kot so ob gradnji dovozne poti od mejnega prehoda Ljubelj do planinske koče na Zelenici.

Jože Meglič - Tič

Oddaj svoj komentar

Kranj -5°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-3/10

ponedeljek

-2/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..