Tragedija na Pokljuki

Neva Ažman je svoj prispevek o Tragediji na Pokljuki zaključila s predlogom, naj knjiga Mileta Pavlina V ognju in snegu postane obvezno čtivo srednješolcev – maturantov, tudi z vso konstruktivno polemiko.

V mladosti sem doživljal mitizacijo NOB in YU pod vodstvom KP/ZK v šoli, JLA, službi ..., ko konstruktivna polemika ni bila mogoča. Danes (naj) bi bilo drugače. Za to polemiko predlagam knjige Usodne odločitve (Bučar 1988), Prevzem oblasti (Vodušek 1992), Skriti spomin Angele Vode (2005), Prevarani sokoli (Čuk, Vest 2016), Slovenski razkol (Možina 2019) ter prikrita grobišča, Goli otok itd. Naj ob letošnji 30. obletnici osamosvojitve Slovenije predlagam še Temeljno ustavno listino kot podlago za Ustavo Republike Slovenije. Zakaj ti dve? Ker v prvi piše, da so se v YU sistematično kršile človekove pravice, v drugi pa, da je Slovenija postala demokratična država.

Kršenje človekovih pravic v totalitarni družbi je bilo skrito (prim. ustavo SFRJ) v utrditvi ustavnega sistema na enotnih socialističnih samoupravnih temeljih. Mit o OF, NOB in YU je bil zavarovan z verbalnim deliktom, ki žrtvam – svojcem in kritikom – ni dajal pravice do (za)govora. Nekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako skriva resnico o nedolžnosti žrtve. To misel potrjuje nekritična retorika govorcev na proslavah ZZB in somišljenikov, ki ne dopušča konstruktivne polemike. Res je, da so partizani kot del zavezniške koalicije porazili nacifašizem, a priborjena svoboda (prim. Temeljno listino) s stališča zgodovine in prava potrebuje konstruktivno polemiko. Govori ob 30. obletnici pogosto vsebujejo sintagmo v smislu pridobitev NOB za zdravorazumske vrednote svobodoljubja, na katerih temelji tudi sodobna demokratična Evropa (Križman Mladim generacijam, 2021). In poudarjajo: tudi (ogrožena?!) Slovenija.

Poudarjanje vrednot OF ob branju izjav, depeš in tajne Deklaracije OK ZKS (16. 9. 1941), potvarjanje zgodovine, ko izpuščajo VOS, partizansko (beri komunistično) nasilje l. 1941/42, razloge za nastanek vaških straž in nastanka MVAC in domobranstva, neomenjanje vloge KP in politkomisarjev, ki so skrbeli za ideološko politično, beri revolucionarno vzgojo, zaradi spoštovanja zgodovine zahtevajo konstruktivno polemiko. Za ohranjanje mita o NOB, predvsem pri mladini, imajo isti ideološki podstat tudi Kviz zmage (2010), zgibanka ob 70-letnici ZZB in Postani partizan (2019).

Za konstruktivno kritiko Tragedije na Pokljuki pa predlagam branje knjige Stanka Petelina Enaintrideseta divizija (1985, str. 59) o neuspešnem vodenju bataljona in Mileta Pavlina Jeseniško-bohinjski odred (1970, str. 32) o prepovedani pomoči obkoljenim partizanom.

Franc Pintar, Bled

Oddaj svoj komentar

Kranj -4°

jasno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-3/10

ponedeljek

-2/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..