Seje občinskega sveta se je udeležil tudi minister Jernej Vrtovec (v sredini) s sodelavci.

Občina bo sofinancirala obvoznico

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki se je udeležil torkove seje občinskega sveta v Vodicah, je svetnike prepričal o nujnosti sofinanciranja vodiške obvoznice. Ti so potrdili sporazum in zagotovili sredstva v višini več kot osemsto tisoč evrov.

Vodice – Vodiški občinski svetniki so v torek odločali o potrditvi sporazuma o sofinanciranju tamkajšnje obvoznice in sprejemu rebalansa dvoletnega proračuna oziroma umestitvi potrebnih sredstev v načrt razvojnih programov v prihod­njih letih.

Kot je znano, mora namreč Občina Vodice k investiciji, ki je ocenjena na 12,6 milijona evrov, prispevati 6,39 odstotka vrednosti oziroma 808 tisoč evrov za gradnjo nekaterih odsekov obvozne ceste. Investicija občine je potrebna v delu, ki posega v naselje, vključno z vsemi deviacijami, kolesarskimi stezami in prehodi za pešce.

Čeprav naj bi bil končni znesek in s tem tudi dejanski prispevek Občine Vodice precej nižji od ocenjene vrednosti, je odločitev ministrstva za infrastrukturo, da mora občina prispevati kar 6,39 odstotka k investiciji, tako na občinski upravi kot tudi med svetniki sprožila precej neodobravanja.

Torkove seje občinskega sveta se je udeležil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec z ekipo sodelavcev, med katerimi sta bila tudi direktorica Direkcije RS za infrastrukturo Ljiljana Herga in vodja sektorja za investicije pri direkciji Tomaž Willenpart. Skupaj so svetnikom pojasnjevali, da se prispevku ni moč izogniti, saj finančno udeležbo občine pri investiciji predvideva zakon o cestah. Če bi občini pogledali skozi prste, bi podrli celoten sistem na državni ravni, je dejal Vrtovec, ki se zaveda, da je v zgodbi, ki se vleče že vsaj 15 let, krajši konec potegnila prav občina Vodice. Obvoznica je namreč v veliki meri potrebna zaradi komendske poslovne cone in tovornega prometa, ki se od tam vije skozi Vodice do avtocestnega priključka.

Da od poslovne cone v sosednji občini Vodičani nimajo nič, z izjemo težkega tovornega prometa, ki jim kvari kvaliteto življenja, so bili jasni tudi občinski svetniki. Jezi jih predvsem dejstvo, da bodo morali za reševanje prometne problematike, ki je niso zakrivili sami, plačati visok znesek, posledice pa bodo lahko čutili še več let. »Obvoznica nam pripada, zaslužili smo si jo. Zdaj pa smo v situaciji, da moramo za to, kar nam pripada, plačati, kar je žalostno in nepošteno,« je povedal svetnik Branko Bogovič, sicer tudi pobudnik civilne iniciative, ki je v preteklosti organizirala več protestnih shodov zaradi stanja v Vodicah. »V Vodicah nimamo skoraj ničesar. Nimamo industrije, nimamo velikih centrov, športne dvorane … Imamo le lepo šolo in vrtec in manjšo trgovino. Glede razvoja smo nekje v šestdesetih ali sedemdesetih letih, sofinanciranje obvoznice pa nas bo znova pomaknilo nazaj. Še enkrat razmislite o odstotku sofinanciranja, ki je za nas ogromen zalogaj, za državo pa ne predstavlja velikega bremena,« je še Bogovič povzel razmišljanje večine občinskih svetnikov.

Vrtovec, ki svetnikom ni mogel ugoditi pri deležu sofinanciranja, pa jim je obljubil pospešitev projektov na regionalnih cestah. Tako naj bi Vodice kmalu prišle do krožišča v Vodicah, država naj bi uredila pločnike med Vodicami in Zapogami ter v Repnjah in cestno infrastrukturo v Skaručni. Zavzel se je tudi za čimprejšnji začetek gradnje obvoznice, ki bi se ob uspešno izvedenem razpisu za izbiro izvajalca po njegovem lahko začela graditi že spomladi. »Če zdaj ne izkoristimo priložnosti, imam občutek, da obvoznice še dolgo ne bomo gradili,« je delal minister, čemur se je pridružila tudi Ljiljana Herga: »Da smo prišli do te točke, ko je obvoznica izvedljiva in imamo denar zagotovljen v proračunu, je vrhunec. Ne vem, kdaj bo katera vlada spet toliko namenila našemu resorju.«

Kljub pomislekom so nazadnje svetniki podprli rebalans in sprejeli sklep o sofinanciranju, s tem pa prižgali zeleno luč za gradnjo ceste, na katero čakajo že vrsto let.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-3/10

ponedeljek

-2/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..