V nemški industriji dokaj dobro

Raziskava o posledicah pandemije novega koronavirusa v nemškem gospodarstvu kaže na dokaj pozitivno razpoloženje v industriji. To je pomembno tudi za slovenska podjetja, ki poslujejo z nemškimi.

Kranj – Slovensko-nemška gospodarska zbornica je javnosti predstavila raziskavo Združenja nemških gospodarskih zbornic (DIHK) o posledicah pandemije novega koronavirusa v nemškem gospodarstvu in gospodarskih pričakovanjih. Raziskava, ki je zajela več kot trideset tisoč nemških podjetij, je pomembna tudi za slovensko gospodarstvo, saj so od nemškega gospodarstva odvisna številna slovenska podjetja. Kot ugotavljajo v Slovensko-nemški gospodarski zbornici, so eno leto od začetka pandemije poslovne razmere in pričakovanja v nemškem gospodarstvu še daleč od predkrizne ravni, predsednica zbornice Gertrud Rantzen pa dodaja, da okrevanje gospodarstva v sedanjih razmerah še ostaja negotovo in da bodo podjetja za uspešno premagovanje krize morala pokazati veliko fleksibilnosti in prilagodljivosti.

Za slovensko gospodarstvo so pomembne predvsem razmere v nemški industriji. Raziskava je pokazala, da industrijska podjetja tudi v težkih gospodarskih razmerah ostajajo močna ter še naprej proizvajajo in izvažajo. Med industrijskimi podjetji je več takih, ki poročajo o dobrem poslovnem položaju kot o slabem. O gospodarski rasti poročajo predvsem proizvajalci polizdelkov iz kemijske in elektrotehnične industrije. Na splošno se izvozna in poslovna pričakovanja teh podjetij izboljšujejo.

Po izračunih DIHK je koronska kriza doslej nemški bruto proizvod znižala za okoli 190 milijard evrov, letos pa pričakujejo le 2,8-odsotno gospodarsko rast. Sedanje poslovno stanje kot slabo ocenjuje 32 odstotkov nemških podjetij, še posebej posredniki potovanj, ponudniki nastanitev in osebnih storitev, gostinci, trgovci na drobno ... V vseh sektorjih se finančno stanje podjetij poslabšuje, še zlasti malih in srednje velikih. Vsako peto podjetje ima likvidnostne težave, približno sedem odstotkov vseh ponudnikov storitev ocenjuje, da je pred stečajem. Zmanjšujejo se vlaganja, 40 odstotkov izdelovalcev strojnih orodij in 37 odstotkov proizvajalcev avtomobilskih delov že načrtuje zmanjšanje naložb.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-3/10

ponedeljek

-2/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..