Med postom recite ne alkoholu

Začela se je akcija 40 dni brez alkohola, ki bo trajala do tretjega aprila.

Ljubljana – V sredo se je začela tradicionalna akcija 40 dni brez alkohola, ki jo skupaj z dvanajstimi partnerskimi organizacijami vodi Slovenska karitas. Akcija poteka že šestnajsto leto, tokrat pod nosilnim geslom Moja poteza, s katero organizatorji sporočajo, da je izbira o zmernosti ali nezmernosti, o pitju ali ne pitju alkohola osebna odločitev. Družba in okolje pa je tisto, ki pitje spodbuja ali zavira. V Sloveniji se sicer vsaka četrta družina srečuje s trpljenjem zaradi alkohola, po ocenah pa to grozo doživlja več kot 50 tisoč otrok, opozarja Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas.

Namen akcije, ki traja do 3. aprila, je izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola. Njegova poraba namreč Slovenijo uvršča v sam svetovni in evropski vrh, tam smo tudi po umrljivosti zaradi alkohola, saj vsak dan zaradi razlogov, povezanih s pitjem alkohola, umreta vsaj dva Slovenca, v povprečju pa imamo iz istega razloga na dnevni ravni deset novih hospitalizacij. »Ocena zdravstvenih in ostalih stroškov, povezanih s pitjem alkohola, znaša v povprečju 228 milijonov evrov letno. Trošarine od alkohola znašajo okoli 103 milijone evrov na leto,« je opozorila Karmen Henigsman iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Lani se je zaradi alkoholiziranih povzročiteljev pripetilo 1364 prometnih nesreč, v teh nesrečah pa je umrlo 27 ljudi, je dodala Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa.

Ambasadorka letošnje akcije je mlada šahovska velemojstrica Laura Unuk, ki pravi, da se alkoholu sama redno odpoveduje, saj bi jo lahko oviral pri študiju in šahu. »Meni šah predstavlja sprostitev in veselje. Rada ga igram in v njem uživam. Pridejo tudi težki trenutki in gre kaj narobe. Takrat se zaprem v sobo, prižgem glasbo in se pogovorim sama s seboj. To je moj način in moja poteza,« sporoča.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-6/9

nedelja

-3/10

ponedeljek

-2/10

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 13. marec 2021

Obvestilo MDI Kranj

RAZSTAVE / Škofja Loka, 21. marec 2021

Spoznajmo kolaž skozi sodobno umetnost

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. marec 2021

Natečaj za delavnico kritiškega pisanja

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 23:10, 4. marec

Ne samo Dunaj. Vsa večja mesta v AVT, Nemčji, Švici...... Moderne sežigalnice sploh ne predelujejo odpadke in jih potem uporabijo kot gorivo...

Tire si želijo pod zemljo / 23:02, 4. marec

Najboljša opcija je direktna povezava Trzin-Kamnik. Domžalska postaja itak sameva. Ne rabijo železnice.

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 19:51, 4. marec

Dokler bo ta smrad, tu ne bo mesta za novo bolnišnico. Če bo pa kdo hotel postaviti sežigalnico, pa bodo naše nevladne okoljevarstvene agenc...

Nova občina / 13:20, 4. marec

Gunčarca hoče še več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije in požrtije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Severni Kranj želi na svoje / 12:54, 4. marec

Gunčarca hoče več denarja pokradt, vse je zapravila za plastične operacije. Sedaj nas hoče pa Kranjčane razdelit na dve vasi. Spokaj baba iz prelepe gorenjske. Tukaj te ne rabimo.

Srednje šole se odpirajo za vse dijake / 11:18, 4. marec

Rast okuženih in vedno manj umrlih, to kar so napovedovali nekateri epidemiologi že lani spomladi pa bili preslišani..Epidemija gre svojo po...

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..