Domovi za starejše

Na hitro staranje prebivalstva bi morala država odgovoriti s celovitim sistemom skrbi za starejše, kamor sodi tudi gradnja domov za starostnike. Toda zadnji dom za starejše iz državnih virov je bil zgrajen pred več kot petnajstimi leti, nato pa so se gradile predvsem manjše dodatne enote in obnavljali starejši domovi. V Sloveniji je danes okoli sto domov za starostnike, od tega jih je že skoraj polovica zasebnih. Vsi skupaj ne zadoščajo za vse potrebe po institucionalnem varstvu, saj velja, da so domovi povsod polni, za sprejem vanje pa se je treba postaviti v dolgo čakalno vrsto. Veliko je upokojencev, ki si s svojimi zasluženimi prejemki ne morejo privoščiti bivanja v domu, javni domovi so namreč prenapolnjeni, zasebni pa dražji. Tudi kadrovsko so domovi v vse večji stiski (v času koronavirusa so se te težave še povečale), saj domovi sprejemajo vse več bolnih in nebogljenih starih ljudi, ki bolj kot socialno oskrbo potrebujejo zdravstveno nego, domovi pa se tako spreminjajo v negovalne bolnišnice.

Sedemdeseta in osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so se po Sloveniji gradili domovi upokojencev (in ne samo ti, tudi vrtci in ostala družbena infrastruktura), se danes zdijo neponovljiva. Zadnja leta se gradijo zasebni domovi, ki dobijo koncesijo države. Ob enem prejšnjih razpisov je bila koncesija podeljena tudi trem domovom na Gorenjskem, in sicer v Komendi, Žireh in Železnikih. Koncesijo je dobilo podjetje Senecura, največji upravitelj domov za starostnike v sosednji Avstriji. V Žireh ga že gradijo, v Komendi začenjajo, v Železnikih je zaradi zapletov v zvezi z lokacijo gradnja negotova. Ob zadnji podelitvi državne koncesije je zeleno luč dobila skupina Comett za gradnjo doma v Šenčurju in povečanje kapacitet v domu Viharnik v Kranjski Gori, v Sloveniji pa še nekateri drugi zasebni ponudniki za skupaj enajst domov z 2380 dodatnimi mesti. Tolikšno povečanje zmogljivosti za institucionalno varstvo starejših bo ob velikih potrebah le za silo ublažilo sedanjo stisko. Upati pa je tudi, da bodo novozgrajeni domovi dostopni, država je pri podelitvi koncesije med merili zahtevala tudi ugodno ceno oskrbe in najvišje točkovala tiste ponudnike, ki so predvideli ceno, nižjo od povprečne lanske.

Vsakdo pa si na stara leta ne želi bivati v domu in bi kar najdlje ostal doma, kar pa je izvedljivo, če to podpira celovit servis oskrbe, kot sta denimo dnevno varstvo in širše dostopna pomoč na domu. Da bi bile te in še druge storitve, ki jih človek potrebuje v starosti, lažje dostopne, pa je potreben sistem dolgotrajne oskrbe, ki ga v Sloveniji snujemo že desetletje, a se stvar ni dosti premaknila h končnemu cilju.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

pretežno jasno
vlažnost: 41 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/11

petek

3/11

sobota

5/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.