Tudi Jezersko za skupno upravo

Tudi na Jezerskem so odločali o odloku o skupni občinski upravi gorenjskih občin in mu odprli pot v nadaljnjo obravnavo.

Jezersko – Kot šesti po vrsti je tudi občinski svet na Jezerskem obravnaval predlog odloka o skupni občinski upravi, ki naj bi v prihodnje vključevala sedem občin osrednje Gorenjske. Martin Raspet iz Medobčinskega inšpektorata Kranj je predstavil odlok, po katerem bo več občin lahko združevalo do enajst skupnih nalog, za kar bodo deležni tudi državnega sofinanciranja do največ 55 odstotkov. Že zdaj za šest občin izvajajo skupne naloge medobčinskega inšpektorata in redarstva, vključena je tudi Občina Jezersko, skupna revizijska služba pa izvaja naloge za štiri občine, Jezerskega ni med njimi. Obstoječe naloge ostanejo tudi v novem odloku, postopoma pa se lahko naloge širijo, prav tako število občin, ki se bodo pripravljene pridružiti skupni upravi, da racionalizirajo stroške in izboljšajo svojo učinkovitost. Na Jezerskem so predlog v prvi obravnavi podprli, zanimalo pa jih je predvsem, kakšne so dosedanje izkušnje z inšpektoratom in redarstvom in katere potencialne skupne naloge so zanje zanimive. Kot je povedal župan Andrej Karničar, bo o slednjih še beseda z ostalimi občinami. Z dosedanjima nalogama pa so pretežno zadovoljni, po županovih besedah bi si po operativni plati želeli le več navzočnosti inšpektorjev in redarjev na Jezerskem. Ko so nedavno uvedli zimski prometni režim v Ravenski Kočni, kamor prihaja vse več rekreativcev na smučarski tek, so prišli z redarstva izvajat nadzor, po županovih besedah pa bi bili lahko pri ukrepih odločnejši.

Potem ko je že preddvorski občinski svet sprejel predlagane spremembe pravilnika za sprejem otrok v vrtec, so jih potrdili tudi na Jezerskem. Gre za tri spremembe, ena je uskladitev z zakonom o nalezljivih boleznih, ki kot pogoj za sprejem otrok v vrtec predpisuje tudi obvezno cepljenje proti nalezljivim boleznim. Druga se nanaša na strokovni izpit iz upravnega postopka za predstavnika vrtca v komisiji za vpis, tretja pa daje večje število točk za vključitev v vrtec otrokom, ki s starši živijo v eni od obeh občin ustanoviteljic.

Podrobneje so se tokrat svetniki lotili obravnave odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo v občini. Obstoječ občinski odlok je namreč treba uskladiti z novimi področnimi predpisi, glavne spremembe pa se nanašajo na ločitev podlage za odmero obstoječe in nove komunalne opreme, na določitev tega prispevka kot takso, in ne več kot plačilo povrnitve dela stroškov, podrobneje so opredeljene tudi oprostitve. Andrej Tepina iz občinske uprave je predstavil formulo za izračun in druge podrobnosti odloka, po katerem občina iz tega vira dobi približno 10 tisoč evrov letno (lani 12 tisoč evrov). Svetniki so odlok v prvi obravnavi sprejeli. Pritrdili pa so tudi letnemu programu športa, ki mu je iz proračuna namenjenih 15.800 evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/12

ponedeljek

3/5

torek

1/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !