Za zaščito pred skalnimi podori bodo na strmi brežini nad naseljem Na plavžu namestili 426 metrov podajno-lovilnih sistemov.

Sanacija brežine bo zahtevna

Sanacija brežine Na plavžu v Železnikih bo od 1. marca potekala s polno paro. Gre za 657 tisoč evrov vredno investicijo, ki jo s 533 tisoč evri sofinancira ministrstvo za okolje in prostor, preostalo pa bo zagotovila Občina Železniki.

Železniki – V Železnikih so pred kratkim začeli sanacijo strme brežine nad naseljem Na plavžu, kjer se že vrsto let srečujejo s proženjem kamnitega materiala. Ko se je pred letom dni v lovilno mrežo, ki jo je v gozdu nad hišami namestila ena od družin, prikotalila osemtonska skala, so krajani v strahu pred novimi podori zahtevali ustrezno zaščito skalnih sten v pobočju nad svojimi hišami. Občini Železniki je uspelo pridobiti sredstva ministrstva za okolje in prostor, ki bo 657 tisoč evrov (z DDV) vredno investicijo sofinanciralo s 533 tisoč evri, ostalo pa bo šlo iz občinskega proračuna. Sanacijo, ki se v prvi fazi nanaša na zaščito območja med objekti na Na plavžu 1–77, izvaja podjetje Eho Projekt s partnerjema Miha Doles, s. p., in podjetjem Kaskader ter podizvajalcem Fenix +.

Kot sta na zadnji seji železnikarskega občinskega sveta poročala vodja del Žiga Jeriha in njegov namestnik Gregor Ivnik iz podjetja Eho Projekt, so že izvedli pripravljalna dela za ureditev dostopne poti, pri čemer so naleteli na srednjenapetostni kabel, ki ga bodo v tem tednu prestavili. S 1. marcem pričakujejo poln zagon del, ob tem pa upajo, da bodo v naslednjem mesecu dostopno pot tudi dokončali. Po besedah Ivnika so z gozdarji že odkazali ves les na trasi dostopne poti in na liniji predvidenih ograj, pridobili so tudi že dovoljenje za poseke na državnih parcelah. Lastnike gozdov pod linijo ograj so obvestili, da jim omogočajo posek debelejših dreves, preden postavijo ograje, in da zanj predlagajo njihovega izvajalca sečnje, ki ima dovoljenje za dostop na gradbišče in urejeno varstvo pri delu.

Urejanje dostopne poti bo spremljala postavitev začasnih zaščitnih mrež, ki jih bodo po končani sanaciji odstranili, sledili bodo poseki, vrtanje in sidranje ter montaža ograj. Vgradili bodo 426 metrov podajno-lovilnih sistemov lovilne kapacitete od tisoč do tri tisoč kilojoulov. Po pogodbi mora biti sanacija končana v avgustu, vendar predstavnika Eho Projekta pričakujeta hitro napredovanje del in da jim bo v od dveh do treh mesecih po izvedbi dostopne poti uspelo zmontiranti vse ograje, če bodo vremenske razmere ugodne in če bodo lastniki gozdov pod linijo ograj ažurni pri sečnji, ki je v njihovi domeni. »Smo optimistični, kadri so rezervirani, material nabavljen. S krajani smo se lepo ujeli, vseeno pa jih bomo prosili za malo potrpljenja. Dela so zahtevna, malo bo tudi ropotalo, še posebej v času sečnje in vrtanja,« je pojasnil Jeriha in dodal, da bodo vse aktivnosti na gradbišču podredili varnosti, saj dela potekajo na brežini in so nevarna. Zatrdil je tudi, da bodo zadostili vsem varnostnim zahtevam, zato v času gradnje ne bi smelo priti do kakršnegakoli zdrsa materiala po brežini proti objektom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/12

ponedeljek

3/5

torek

1/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !