Minister za zdravje Janez Poklukar na današnji novinarski konferenci / Foto: posnetek zaslona

Strategija cepljenja je jasna

Vlada je sprejela dopolnjeno Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, podrobneje jo je danes predstavil minister za zdravje Janez Poklukar. Minister je imenoval tudi nove člane v strokovno posvetovalno skupino za pomoč pri obvladovanju epidemije, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar.

Ljubljana – Poglejmo najprej včerajšnje epidemiološke podatke. Po 4487 opravljenih PCR-testih je bilo potrjenih 729 okužb. Delež okužb je bil 16,2-odstoten. Opravili so tudi 48.003 hitrih antigenskih testov. Na Gorenjskem so izstopale občine Kranj z 21 potrjenimi okužbami, Škofja Loka s 15 in Bohinj z 11.

Hospitaliziranih je danes 528 covidnih bolnikov, kar je 15 manj kot včeraj. Zdravljenje v intenzivni negi potrebuje 84 covidnih bolnikov, kar je sedem manj kot včeraj. Včeraj je umrlo devet covidnih bolnikov.

Štirinajstdnevna incidenca obolelih na sto tisoč prebivalcev je v Sloveniji 500,8. Najvišjo incidenco imajo še vedno v obalno-kraški regiji, sledi gorenjska regija z incidenco 586. Sedemdnevno povprečje obolelih pa kaže, da smo še vedno trdno v oranžni fazi in še daleč od rumene faze sproščanja ukrepov, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. »Cilj v naslednjih dneh je obvladovati epidemijo z vidika vnosa novih sevov koronavirusa in ohranjati čim bolj dostopno družbeno življenje, med drugim odprte šole.«

Predvidenih je 61 cepilnih centrov

Vlada je na včerajšnji večerni dopisni seji sprejela posodobljeno Nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19. Na novo oziroma podrobneje so v njej opredeljene prednostne skupine za cepljenje in nekatera nova cepilna mesta za izvajanje cepljenja. Cilj je 60-odstotna precepljenost, glavna razloga pa zmanjšanje števila covidnih bolnikov s težjim potekom bolezni in umrljivost.

Minister Poklukar je povedal, da strategija cepljenja ne zagotavlja le jasnega načela, kako, kdaj in kdo bo cepljen, ampak tudi ustrezno število cepilnih centrov in mobilnih enot. Predvidenih je skupaj 61 cepilnih centrov na vseh nivojih – primarnem, sekundarnem in terciarnem. Od tega jih je 13 v bolnišnicah, kjer cepljenje zagotavljajo predvsem zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter tudi določenim pacientom iz skupine kroničnih bolnikov. En cepilni center je organiziran kot vojaška zdravstvena enota in eden pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki sicer primarno skrbi za razdeljevanje in distribucijo cepiva.

Prednostne skupine za cepljenje ostajajo enake kot doslej, je sporočil minister. Prvi prednostni dejavnik ostaja starost; najprej so bili na vrsti starejši od 80 let, sledijo starostne skupine nad 75 let, nad 70 let, zatem skupina posebej ranljivih kroničnih bolnikov na glede na starost. V tej slednji skupini bo imela odločilno vlogo stroka, osebni zdravniki bodo namreč presodili, katere svoje najranljivejše bolnike s kroničnimi boleznimi bodo uvrstili ne seznam. Za njimi bodo na vrsti diplomati, uslužbenci ministrstev, ki imajo zaradi narave svojega dela poti v tujino, tuji diplomati v Sloveniji in pripadniki Slovenske vojske, ki so poslani na misije v tujino. Za njimi pa starejši od 65 let, zaposleni v vzgoji in izobraževanju, poslanci državnega zbora, državni svetniki, člani vlade, predstavniki ustavnega sodišča. Sledijo prebivalci v starosti od 18 do 64 let in drugi kronični bolniki v tem starostnem razponu ter zaposleni v kritični infrastrukturi. Nazadnje še vsi preostali prebivalci, ki ne spadajo v nobeno od omenjenih skupin.

Zaradi pomanjkanja podatkov glede cepiva proizvajalca AstraZeneca ostaja to za zdaj namenjeno za starostno skupino od 18. do 64. leta. Glede na zelo omejene količine cepiva in zahtevno logistiko ta trenutek med skupinami cepiv tudi ni mogoče izbirati, je pojasnil minister Poklukar. »Ključno je, da cepivo imamo.« Minister je še povedal, da imajo ravno danes v podpisu pogodbo s proizvajalcem Pfizer in BioNTech za dodatnih 349 tisoč odmerkov cepiva, predvidoma za drugi kvartal leta.

Nova ekipa strokovne posvetovalne skupine

V preteklem tednu je minister za zdravje za državno sekretarko imenoval Alenko Forte, prav tako pa nove člane strokovne posvetovalne skupine za pomoč pri obvladovanju epidemije, ki jo po novem vodi infektologinja Mateja Logar. Člani skupine so epidemiolog na NIJZ Mario Fafangel, nekdanja vodja strokovne skupine in nova predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović, nekdanja državna sekretarka in zdravnica v ZD Ljubljana Simona Repar Bornšek, vodja Inštituta za mikrobiologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti Miroslav Petrovec, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik, direktor NIJZ Milan Krek, infektologinja v UKC Maribor Nina Gorišek Mikšič, infektolog v UKC Ljubljana Matjaž Jereb in sociologinja na NIJZ Lucija Mak Uhan. Koordinator covidnih bolnišničnih kapacitet ostaja Robert Carotta.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/12

petek

1/12

sobota

5/11

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...