Dolga vrsta čakajočih na testiranje včeraj pred nekdanjim Globusom v Kranju / Foto: Gorazd Kavčič

Južnoafriški sev v Sloveniji

Minister za zdravje Janez Poklukar je v petek sporočil, da so potrdili prvi primer južnoafriške različice koronavirusa v Sloveniji. Na Gorenjskem se epidemiološka situacija slabša, regija je po včerajšnjih podatkih po incidenci števila okužb druga najslabša v državi.

Ljubljana – Minister za zdravje Janez Poklukar je v petek zvečer sporočil, da so potrdili prvi primer južnoafriške različice koronavirusa. Odkrit je bil v mariborski regiji, po vrnitvi osebe (zdravnika) iz Afrike. Zdravnik je bil sicer že cepljen proti covidu-19, bolezen pri njem poteka v blažji obliki. Z njim so potovali še trije, med potovanjem so se vsi večkrat testirali. Rezultati testiranj so bili negativni, tudi takoj po vrnitvi domov. Po slabšem počutju in vnovičnem testiranju so bili trije iz skupine pozitivni na južnoafriško različico, četrti potnik, ravno tako cepljen, pa negativen (znaki okužbe se niti niso razvili). Minister Poklukar je poudaril, da je bilo na terenu narejeno vse in da so bili ugotovljeni vsi visokorizični kontakti, ki so v samoizolaciji oziroma karanteni. Državljane je pozval, naj ne potujejo v tujino, če nimajo nujnih poti.

Kot je še pojasnil minister, je za južnoafriški sev trenutno znano, da se bistveno hitreje širi kot sev, ki ga imamo v največjem odstotku pri nas. Sicer pa je pri južnoafriški različici virusa še precej neznank. Minister je povedal, da nekateri viri opisujejo nekaj težje poteke bolezni. Če je nekdo koronavirus prebolel ali se je že cepil, praviloma lahko zboli z južnoafriško različico, vendar naj bi bolezen potekala v blažji obliki. Zato zaščita s cepljenjem še naprej ostaja pomembna.

»V zadnjih dneh se je trend okužb obrnil navzgor. To ni dobro,« pa je na petkovi novinarski konferenci opozoril direktor NIJZ Milan Krek. Razmere se ne slabšajo samo v obalno-kraški regiji, ampak tudi v nekaterih drugih. Gorenjska statistična regija je žal že druga najslabša tako po 14-dnevni kot 7-dnevni incidenci okužb na sto tisoč prebivalcev. Včeraj je bilo po podatkih NIJZ slovensko povprečje v 14-dnevni incidenci 504, na Gorenjskem 591, najslabše pa v obalno-kraški regiji (829).

Država je na semaforju sproščanja vladnih ukrepov v oranžni barvi (razen obalno-kraške regije), včeraj so se k pouku v razredih vrnili osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov.

V nedeljo so ob sicer manj testiranjih s PCR-testi ugotovili 243 novih okužb, delež pozitivnih je bil 16,7-odstoten. Včeraj je bilo hospitaliziranih 543 covidnih bolnikov, kar je trideset več kot v soboto. V intenzivni negi je bilo včeraj 91 covidnih bolnikov. Umrlo jih je 11, po včerajšnjih podatkih Covid-19 Sledilnika skupaj že 3854.

Kranjčani na hitre teste v Naklo, Šenčur in Cerklje

S kranjske občine so sporočili, da Kranjčani testiranje s hitrimi antigenskimi testi lahko opravijo tudi v občinah Naklo, Šenčur in Cerklje, da se razbremenijo čakalne vrste na lokaciji v nekdanjem Globusu. V Šenčurju testiranja za prebivalstvo opravljajo ob sredah med 9. in 13. uro v sejni sobi Doma krajanov Šenčur. Občina Naklo o terminih testiranj obvešča sproti na svoji spletni strani. V Cerkljah se testiranje izvaja v četrtek v stari lekarni od 9. do 12. ure.

V prejšnjem tednu smo v Slovenijo dobili 22.230 odmerkov cepiv Pfizerja in BioNTecha, 8400 odmerkov cepiva Moderne in 16.800 odmerkov AstraZenece. V tem tednu je predvidena dobava 19.890 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha ter 26.400 odmerkov cepiva AstraZenece.

Cepivo Pfizerja naj bi bilo v tem tednu že namenjeno za starejše od 75 let pa tudi vse starejše od osemdeset let, ki se doslej še niso cepili. S cepivom AstraZenece pa naj bi cepili posebej ranljive kronične bolnike, mlajše od 65 let, nepokretne osebe na domu ...

Oddajte svoj komentar

Kranj 6°

delno oblačno
vlažnost: 52 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/11

petek

0/12

sobota

4/10

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.