Z desne: direktor Klinike Golnik Aleš Rozman, minister za zdravje Janez Poklukar in predstavnici za odnose z javnostmi  / Foto: Gorazd Kavčič

Minister Poklukar na Golniku

Minister za zdravje Janez Poklukar se je na svojem prvem terenskem obisku sestal z direktorjem Klinike Golnik Alešem Rozmanom.

Golnik – Minister za zdravje Janez Poklukar je po današnjem obisku Klinike Golnik poudaril, da gre za eno od bolnišnic, ki ves čas epidemije covida-19 nosi glavno breme. Minister se je zahvalil vsem zaposlenim, da so s svojo predanostjo in strokovnostjo v teh težkih časih omogočili obravnavo tako covidnih kot vseh drugih bolnikov, ki so potrebovali zdravstveno oskrbo. Zahvalil se je tudi vodstvu klinike, ki mu je uspelo motivirati zaposlene in ves čas voditi organizacijo, ne samo na nivoju bolnišnice, ampak tudi koordinacijo ob sodelovanju drugih na nivoju Slovenije.

»Zaradi poznavanja sistema in odlične strokovnosti, s katero se je direktor Klinike Golnik Aleš Rozman izkazal tudi s sodelovanjem v strokovni skupini na ministrstvu za zdravje, sem ga danes povabil k vodenju zdravstvenega sveta, ki bo imenovan v naslednjih dneh,« je povedal minister Poklukar, direktor Rozman pa je povabilo sprejel.

Na današnjem ministrovem delovnem obisku so govorili tudi o izzivih, pred katerimi je Klinika Golnik. Eden od izzivov je zadostno število ustrezno usposobljenega kadra – tako na področju zdravnikov kot na področju zdravstvene nege, kjer je potreben še bolj sistemski pristop, je poudaril minister.

»Pregledali smo tudi investicijo, na katero se pripravlja Klinika Golnik in naj bi bila končana praviloma do konca leta 2023. Narejena je projektna naloga za izolacijski oddelek, ki bo imel pet etaž, skupaj skoraj devet tisoč kvadratnih metrov uporabnih površin,« je pojasnil minister, ki čim prej pričakuje vso dokumentacijo za ta projekt, da lahko začnejo vse potrebne postopke.

Minister Poklukar se je dotaknil tudi aktualnih epidemioloških razmer v Sloveniji. Povedal je, da je bilo v Sloveniji včeraj 920 pozitivnih izvidov na koronavirus, kar je 28 manj kot prejšnji petek. Kljub temu epidemiološka krivulja še vedno vztraja pri platoju, posledično že kar nekaj časa je tudi v bolnišnicah okoli petsto covidnih bolnikov. »Danes lahko na srečo rečem, da smo imeli zjutraj prvič pod petsto hospitaliziranih. Od novembra naprej se to število še ni pokazalo,« je dejal minister. Kot pa je opozoril: »Grožnja, ki nam jo predstavljajo zunanji oziroma novi sevi, kot so južnoafriški, britanski in še kateri, ostaja. Zato bo potrebna v nadaljevanju previdnost. Seveda bomo epidemijo zmogli z osnovnimi ukrepi: nošnjo mask, razkuževanjem, razdaljo, prezračevanjem in z izzivom, za katerega ves čas poudarjamo, da je najpomembnejši pri preprečevanju širjenja bolezni, to je cepljenje.« V naslednjem tednu bodo začeli cepljenje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. »Zato je z mojega mesta poziv vsem v vzgoji in izobraževanju, županom in pa tudi direktorjem zdravstvenih domov, da se organizirajo na enak oziroma podoben način, kot so to naredili pri testiranjih, in pokazali, da vsi skupaj zmoremo,« je pozval minister Poklukar. S precepljenostjo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju bodo zagotovili večjo njihovo varnost kot varnost otrok, šole pa bodo lahko odprte.

Direktor Klinike Golnik Aleš Rozman je povedal, da se je vodstvo bolnišnice v pogovoru z ministrom dotaknilo njenega poslovanja, skupaj so pregledali načrte za prihodnost, realiziran program in trenutno delo. »Minister kaže dobro razumevanje, poznavanje zdravstvenega sistema in ima razvojno naravnano miselnost. Tu ne gre samo za razvoj posameznih bolnišnic, ampak sistema kot celote, ki bo prijazen uporabniku, bolniku in nas bo tudi informacijsko popeljal na novo stopnjo razvoja, če bodo vsi ti načrti, o katerih govorimo, tudi izvedeni. Veselimo se tega, da bi sistem spremenili tudi na ta način, da bo ostajal zanimiv za poklice v zdravstvu, tako za medicinske sestre kot zdravnike, da bo nudil možnost razvoja in strokovnega napredka, česar bodo deležni predvsem uporabniki, bolniki – tako na nivoju kvalitetnejših in varnejših storitev kot čakalnih vrst. Imamo veliko upanje za prihodnost,« je sklenil direktor Rozman. Kot je še poudaril, jim je na Kliniki Golnik kljub epidemiji lani uspelo realizirati veliko večino bolnišničnega programa.

Na Kliniki je trenutno odprt en covidni oddelek s tridesetimi posteljami in intenzivni covidni oddelek s šestimi posteljami. En redni oddelek, v katerega je pred nedavnim vdrl koronavirus, je do ponedeljka v karanteni. Med pozitivnimi na virus so bili na tem oddelku večinoma bolniki in pa dva zaposlena, ki nista bila cepljena. Ostali zaposleni, ki so ob vdoru virusa imeli stik s tem oddelkom, so koronavirusno bolezen preboleli ali pa so bili cepljeni. Obstaja sum, da je na ta oddelek vdrl angleški sev (zaradi hitrejšega širjenja); rezultati odvzetega genoma virusa bodo znani v prihodnjem tednu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/12

ponedeljek

3/5

torek

1/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !