Vrtički pri Tušu

Odgovor na članek Zgražanje zaradi vrtičkov pri Tušu, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 19. marca 2021

Kranj je ena redkih mestnih občin, ki nima določenih in urejenih zemljišč za vrtičke. Že pred leti je podžupan obljubil, da bodo na občini poiskali rešitev in določili zemljišča, kjer bodo lahko vrtički. Žal je bila to obljuba s figo v žepu. Vrtički nastajajo povsem na podlagi osebnih pobud.

Glede vrtičkov severno in južno od trgovine Spar so rešitve zelo različne. Po štiridesetih letih obdelovanja vrtov so se jim lastniki jeseni odpovedali, ker je zemljišče namenjeno za druge namene. Vrtovi so bili na zasebnem zemljišču in na zemljišču, ki je v lasti občine. Zasebnikom so najemniki vrtov plačevali najemnino po 0,80 evra za površinski meter. Občina kar nekaj desetletij ni obračunavala najemnine. Ta sredstva bi lahko uporabili kot pomoč za ureditev površin na drugi lokaciji. Vrtički so bili dobro obdelani, z nekaj izjemami in ni bilo nobenih »svinjarij«, kot navajate v članku, da se pojavljajo na vrtovih. Ljudje si želijo pridelati nekaj zelenjave in biti malo na svežem zraku – še posebej, ker večina živi v blokih.

Želji po novih površinah za vrtičke je prisluhnil lastnik zemljišča nasproti Tuša. Vsak od najemnikov vrtička ima splošno pogodbo o najemu. V pogodbi so pogoji najema in tudi cena 0,50 evra za površinski meter. Nedaleč od te površine, kakih dvajset metrov, so že leta vrtički. Najemniki plačujejo 0,25 evra za površinski meter in očitno ti vrtički nikogar ne motijo. Površin, kjer so tako ali drugače urejeni vrtički, je kar nekaj. Dobro bi bilo, če bi občinska uprava in svetniki določili zemljišča, kjer bi lahko najeli vrtiček za gojenje zelenjave in rož. To bi pomenilo večjo kakovost življenja občanov.

Hvala, da je svetnik omenil problematiko, ni pa mu jasno, da na kmetijskem zemljišču raste tudi solata in zelišča, tudi da rastline potrebujejo vodo za svojo rast, to pa mora vrtičkar, tudi kmet, pripeljati na površino v sodu ali cisterni. To vendar ni »svinjarija« – ali pa je mislil, da je svinjarija, ker je Kranj ena redkih občin, ki nima urejenih vrtičkov, ali je mislil na cene, ki jih plačujejo najemniki, ali na to, da v toliko letih ni bil glede na obljubo sprejet ustrezen prostorski akt.

Se večina Kranjčanov res zgraža nad tem, da nekateri ljudje želijo obdelovati vrt in si zagotoviti dobro zelenjavo, da iščejo možnost v okviru danosti?

Za objektivnost članka je treba slišati tudi najemnike zemljišča za vrtičke.

Prosimo uredništvo Gorenjskega glasa, da problematiko vrtičkov pri Tušu povzame celovito, ne samo enostransko. Dajte glas tu­di najemnikom vrtičkov. Tudi najemniki si želimo, da bi bila površina urejena tako, kot je veliko dobrih rešitev v sosednjih občinah (npr. pod Šmarno goro).

Najemniki vrtičkov pri Tušu

Oddaj svoj komentar

Kranj 1°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

-3/15

ponedeljek

-3/14

torek

6/15

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Preddvor, 26. marec 2024

Predstavitev Podbreške potice

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

OBVESTILA / Kranj, 14. april 2024

Srečanje invalidov MDI Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??

Kje bi bilo medvedki Mici bolje / 14:20, 22. marec

Teli nevladniki in razni paraziti na davkoplačevalskem denarju so pametni ja...Medota bi rešili iz ujetništva in ga preselili v zavetišče?! ...

Kranj diha z vojašnico / 22:55, 20. marec

Migranti bojo vsaj rodnost popravli, vlada te pa na suho nateguje ;)

Kranj diha z vojašnico / 20:58, 20. marec

Bojim se, da bodo na koncu v teh lepih hangarjih poležavali ilegalni migranti. Okoli novega leta se je omenjalo tudi Kranj, kot možni center...

Sprava bo, sprave ne bo / 10:47, 20. marec

Slovenci nismo preveč inteligentni narod. Dokaz so dogodki par let pred 2.sv vojno, med vojno in vsaj 15 let po vojni. V Franciji so izvenso...