Vrtički pri Tušu

Odgovor na članek Zgražanje zaradi vrtičkov pri Tušu, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 19. marca 2021

Kranj je ena redkih mestnih občin, ki nima določenih in urejenih zemljišč za vrtičke. Že pred leti je podžupan obljubil, da bodo na občini poiskali rešitev in določili zemljišča, kjer bodo lahko vrtički. Žal je bila to obljuba s figo v žepu. Vrtički nastajajo povsem na podlagi osebnih pobud.

Glede vrtičkov severno in južno od trgovine Spar so rešitve zelo različne. Po štiridesetih letih obdelovanja vrtov so se jim lastniki jeseni odpovedali, ker je zemljišče namenjeno za druge namene. Vrtovi so bili na zasebnem zemljišču in na zemljišču, ki je v lasti občine. Zasebnikom so najemniki vrtov plačevali najemnino po 0,80 evra za površinski meter. Občina kar nekaj desetletij ni obračunavala najemnine. Ta sredstva bi lahko uporabili kot pomoč za ureditev površin na drugi lokaciji. Vrtički so bili dobro obdelani, z nekaj izjemami in ni bilo nobenih »svinjarij«, kot navajate v članku, da se pojavljajo na vrtovih. Ljudje si želijo pridelati nekaj zelenjave in biti malo na svežem zraku – še posebej, ker večina živi v blokih.

Želji po novih površinah za vrtičke je prisluhnil lastnik zemljišča nasproti Tuša. Vsak od najemnikov vrtička ima splošno pogodbo o najemu. V pogodbi so pogoji najema in tudi cena 0,50 evra za površinski meter. Nedaleč od te površine, kakih dvajset metrov, so že leta vrtički. Najemniki plačujejo 0,25 evra za površinski meter in očitno ti vrtički nikogar ne motijo. Površin, kjer so tako ali drugače urejeni vrtički, je kar nekaj. Dobro bi bilo, če bi občinska uprava in svetniki določili zemljišča, kjer bi lahko najeli vrtiček za gojenje zelenjave in rož. To bi pomenilo večjo kakovost življenja občanov.

Hvala, da je svetnik omenil problematiko, ni pa mu jasno, da na kmetijskem zemljišču raste tudi solata in zelišča, tudi da rastline potrebujejo vodo za svojo rast, to pa mora vrtičkar, tudi kmet, pripeljati na površino v sodu ali cisterni. To vendar ni »svinjarija« – ali pa je mislil, da je svinjarija, ker je Kranj ena redkih občin, ki nima urejenih vrtičkov, ali je mislil na cene, ki jih plačujejo najemniki, ali na to, da v toliko letih ni bil glede na obljubo sprejet ustrezen prostorski akt.

Se večina Kranjčanov res zgraža nad tem, da nekateri ljudje želijo obdelovati vrt in si zagotoviti dobro zelenjavo, da iščejo možnost v okviru danosti?

Za objektivnost članka je treba slišati tudi najemnike zemljišča za vrtičke.

Prosimo uredništvo Gorenjskega glasa, da problematiko vrtičkov pri Tušu povzame celovito, ne samo enostransko. Dajte glas tu­di najemnikom vrtičkov. Tudi najemniki si želimo, da bi bila površina urejena tako, kot je veliko dobrih rešitev v sosednjih občinah (npr. pod Šmarno goro).

Najemniki vrtičkov pri Tušu

Oddaj svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...