V Vojašnici Petra Petriča v Kranju bodo do prihodnjega leta postavili avtonomno samooskrbno vozlišče na podlagi vodikove tehnologije. / Foto: Gorazd Kavčič

Kranjska vojašnica bo prva

Samooskrbno vozlišče na podlagi vodikove tehnologije, ki ga bodo pilotno postavili v kranjski vojašnici, bo na voljo tudi lokalnemu okolju.

Kranj – Ministrstvo za obrambo je napovedalo izvedbo pilotnega projekta avtonomnega samooskrbnega vozlišča na podlagi vodikove tehnologije v Vojašnici Petra Petriča v Kranju. Gre za pilotni vseevropski projekt RESHUB Network in Europe, so povedali v ponedeljek na spletni novinarski konferenci. Vodikovo tehnologijo sicer Slovenska vojska uporablja že od leta 2008, je razložil polkovnik Robert Šipec iz Direktorata za logistiko.

Namen projekta RESHUB oziroma evropske vodikove avtoceste za obrambni sistem v podporo civilnemu prebivalstvu je gradnja mreže vozlišč dolgoročne samooskrbe obrambnih infrastrukturnih zmogljivosti v Evropi. Vozlišča bodo zagotavljala energetsko oskrbo nastanitvenih in mobilnih zmogljivosti, ki temeljijo na obnovljivih virih energije, shranjevanju energije v vodiku, lokalni soproizvodnji električne in toplotne energije ter oskrbi z energenti električnih vodikovih transportnih sredstev.

Prvo vozlišče bodo kot pilotni projekt RESHUB v naslednjem letu postavili v kranjski vojašnici. Zanj so že pridobili investicijsko in gradbeno dokumentacijo, do razpisne faze pa bodo projekt pripeljali do poletja. Gre za prvi obrambni energetski projekt, ki ga financira evropski Sklad za strukturne spremembe, investicijski načrt pa predvideva tudi vzpostavitev javno-zasebnega partnerstva, je pojasnil Šipec.

»Postavili bomo toplotne črpalke in fotovoltaično elektrarno v velikosti devet tisoč kvadratnih metrov, kar pomeni približno 1,7 gigavatne ure proizvedene električne energije na leto. Postavlja se elektrolizer za proizvodnjo vodika, torej se bo vodik proizvajal lokalno iz obnovljivih virov energije,« je razložil.

»Postavljen bo tudi zalogovnik za hranjenje do pet ton vodika. Postavljamo tudi gorivne celice za proizvodnjo elektrike in toplote, ki potrebujejo za delovanje tudi manjšo baterijo. In postavljamo vodikovo polnilnico, ki bo zmožna črpati v transportna vozila okoli dvesto kilogramov vodika na dan. To pomeni, da bi lahko z osebnimi vozili prevozili 3,2 milijona kilometrov na leto ali štiristo tisoč kilometrov s tovornjaki in avtobusi. Hkrati bomo postavili hitre in klasične električne polnilnice, preuredili bomo tudi promet,« je projekt podrobneje predstavil Šipec.

Približno tretjino vodikovih zalog bo vojašnica porabila za lastno delovanje, preostali dve tretjini pa bosta na razpolago za lokalno infrastrukturo, torej za mestni promet, komunalo in prebivalce, ki bodo uporabljali električna vozila. Poleg podpore vodikovih transportnih sredstev bo projekt vojašnici omogočil tudi avtonomno delovanje za vsaj tri dni.

Ministrstvo izvaja tudi postopno celovito energetsko prenovo objektov. Tako bodo med drugim za Vojašnico Boštjana Kekca na Bohinjski Beli in Letalsko bazo Brnik v kratkem objavili razpis za javno-zasebno partnerstvo, je napovedal Željko Kralj iz Direktorata za logistiko ministrstva za obrambo. Obnova obeh objektov je ocenjena na 1,2 milijona evrov, od tega bo ministrstvo zagotovilo približno sto tisoč evrov. Z investicijo, ki naj bi se povrnila v največ 15 letih, bo skupna poraba za obe lokaciji namesto trenutnih 370 tisoč evrov v letih javno-zasebnega partnerstva znašala 240 tisoč evrov, pozneje precej več.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/5

torek

0/11

sreda

-1/12

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 13. april 2021

Mreža za starejše

RAZSTAVE / Škofja Loka, 13. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

OBVESTILA / Tržič, 14. april 2021

Mreža za starejše

DELAVNICE / Tržič, 14. april 2021

Zgodovinski pregled obuvanja na Gorenjskem

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...

Še letos novi trgovski center / 15:36, 11. april

Najbolj smešne so zahteve občine po zelenih površinah in zeleni strehi; sosednje stavbe so dolgočasne industrijske hale in parkirišča, kjer ...

Še letos novi trgovski center / 10:54, 11. april

Bolje bi bilo, če bi zgradili kako novo tovarno, ki bi prinašala dodano vrednost. Trgovin je že zdaj preveč.

Še letos novi trgovski center / 10:22, 11. april

To rabmo ja, vsaka vas svoj trgovski center..

Kudić meni, da je bil oškodovan / 10:21, 11. april

Jao, mutibarić ...

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !