Pomoč države podjetništvu

Država se je odlično odzvala na gospodarsko krizo, ki jo je povzročil covid-19. Predvsem v delu, ko gre za nadomestila delavcem na čakanju, skrajšan delovni čas, z moratoriji pri odplačilu kreditov …

Proti koncu prvega popolnega zaprtja javnega življenja spomladi 2020 je v sklopu ukrepov za krepitev gospodarstva država ponudila tudi imeniten zakon oziroma več paketov PKP (protikoronski paket/ZDLGPE). V sklopu tega paketa naj bi država jamčila za osemdeset odstotkov srednjeročnih posojil, ki bi jih poslovne banke namenile za stabilizacijo poslovanja mikro in srednjih podjetij ter za ohranitev delovnih mest. Dodani so bili tudi pogoji v meri, ki jih brez problema lahko izpolni vsako podjetje.

Na tem delu, predvsem v izvedbi tega zakona, je država popolnoma zatajila. Namreč, ponudba države je zgolj na papirju, ker je pridobitev posojila po državni jamstveni shemi praktično nemogoča. Podjetja, ki so kandidirala, so od bank povečini dobila odgovor, da država še ni postavila protokolov za pridobitev takšnega posojila. Po zadnjih podatkih je bilo od več kot dve milijardi evrov sredstev, namenjenih za pomoč malemu gospodarstvu, odobrenih in porabljenih le borih sedemdeset milijonov.

Visoko zveneče besede ter zapisi, kako država skrbi za malo gospodarstvo ter ohranitev delovnih mest, so tako ostali samo na papirju ali odzvanjajo v etru. Politična samohvala za tiste, ki ne poznajo realnega položaja.

Posebno poglavje je SID banka … Ta bi kreditirala samo podjetja z visoko stopnjo dobičkonosnosti in odličnimi poslovnimi rezultati. Vloge za posojila za podjetja, ki so v krizi (pa ne v izgubi), elektronski portal SID banke sploh ne pusti skozi sito. Tipičen primer banke, ki ti z veseljem da dežnik, ko sije sonce. Ko pa začne deževati, ga vzame nazaj.

Vendar za te nebuloze ne gre v celoti kriviti države, vlade oziroma uradnikov na ministrstvih za gospodarstvo in finance. Ob predpostavki, da birokrati nimajo pravega stika z gospodarstvom, moramo krivdo iskati drugod. Kje so naši lobisti oziroma naši predstavniki – Obrtno-podjetniška zbornica oziroma Gospodarska zbornica Slovenije? Oni so po mojem mnenju tisti, ki so v celoti zatajili.

Ne poznam delovanja teh institucij, kar pa vidim, je predvsem »jamranje« in nestrinjanje z določenimi postopki. Se dvigne glas, se apelira, se pritožuje in protestira … Potrebujemo pa izdelana navodila, dorečene korake, konkretne ukrepe, ki jih moramo predložiti delavcem javne uprave na raznih direktoratih in ministrstvih. Poskrbeti moramo, da jih osvojijo, potrdijo, in potem moramo nadzorovati še njihovo izvajanje. Brez tega ne bo učinka. Malo gospodarstvo, ki ne posluje v sferah farmacije, zdrav­stva in še nekaterih trenutno zdravih dejavnosti, se lahko kmalu zruši. Krivdo bomo lahko naprtili sami sebi, slabemu vodenju gospodarske politike ter svoji neaktivnosti oziroma nekonkretnemu delovanju naših zastopnikov v raznih zbornicah, podjetniških združenjih in klubih. Ko bo kriza zamahnila z repom, bo prepozno.

Damijan Ambrožič, Kranj

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

4/9

torek

-1/16

sreda

0/19

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Šenčur, Preddvor, 19. marec 2024

Umovadba, muzicirajmo skupaj, tombola

IZLETI / Cerklje, 19. marec 2024

Planinski izlet DU Cerklje

PRIREDITVE / Begunje, 20. marec 2024

Vaje za ohranjanje gibalne sposobnosti

IZLETI / Kranj, 21. marec 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 23. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Brezje, 23. marec 2024

Romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

IZLETI / Kranj, 5. april 2024

Na ogled Primorske

 

 
 

 

 
 
 

Že zdaj učenje materinščine / 13:19, 17. marec

Delo, 14, 3. : "Združenje ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije je na včerajšnjem sklepnem dnevu strokovnega posveta pripravilo ra...

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 17:17, 14. marec

Bilo je posnetih kar nekaj filmov po resničnih dogodkih, ko so sestre pomagale na smrt bolnim. Bilo je kaznivo dejanje, evtanazija ki je enako dejanje, pa baje ni.

Državni zbor zavrnil predlog, Svoboda za referendum / 11:09, 12. marec

Pri evtanaziji ne rabiš zdravnika. Medicinska sestra je dovolj.

Dražja pomoč na domu / 15:29, 8. marec

Pozdravljeni, članek nič ne omenja, za koliko se je z novimi cenami oskrbovalkam (in oskrbovalcem seveda) bolj povrnila veljava njihovega dela, kot omenja g. župan.

Spomin na bombardiranje / 20:35, 7. marec

Ohraniti je treba tudi spomin na 7 učenk in učiteljico, ki so umrli pri eksploziji v takratni meščanski šoli 29. novembra 1944 . Spominska ...

Dan Civilne zaščite / 10:16, 5. marec

Čisto enostavno! V Sloveniji je človek, biciklist, ki ni in ne bo do smrti drugega Slovenca povabil ali z njim šel na kavo. Ali je vredno to...

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...