Dr. Jože Dežman (v sredini) z ljubljanskim nadškofom Stanislavom Zoretom (levo) in predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco

Mrtvi še čakajo na grobove

Država ne ureja vojnih grobov skladno z lastno zakonodajo in predpisi ter mednarodnim pravom, pravi predsednik Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jože Dežman.

Zadnje čase, še zlasti po obisku predsednika slovenske vlade Janeza Janše v Zagrebu pri predsedniku hrvaške vlade Andreju Plenkoviću, kjer naj bi se domnevno pogovarjala tudi o grobiščih pobitih Hrvatov na območju Škofje Loke, so se spet pojavile govorice o 250 pobitih hrvaških otrocih, ki naj bi jih zmetali v Matjaževo jamo pri Pevnem. Predsednik Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč dr. Jože Dežman je na naše vprašanje, ali je v tem kaj resnice, v petek odgovoril, da so v Matjaževi jami leta 2009 našli šest nepopolnih skeletov odraslih oseb, ne pa otrok. Kje naj bi bili pobiti otroci, ni znano.

Ljubljana – Prav tako še nima ustanove, ki bi po enakih strokovnih merilih skrbela za vojne grobove (pokopališča, grobišča, kostnice, grobnice …) in slovenske grobove v tujini. Nobena kategorija grobov v Sloveniji ni ustrezno raziskana, zato so nujne nadaljnje raziskave, ki bodo omogočile vzpostavitev korektnega registra vojnih grobov in grobišč. Poleg tega nekateri vojni grobovi iz prve in druge svetovne vojne niso vpisani v register kulturne dediščine. Večina vpisanih žrtev obeh vojn in revolucije nima vpisanih podatkov o grobu ali so podatki večkrat napačni. Dodatno zmedo je leta 2003 povzročil sklep, s katerim so bili družinski grobovi črtani iz vojnih evidenc, čeprav so v njih pokopane številne žrtve vojn. Prav tako pa vojni grobovi niso predmet nasledstva nekdanje skupne države, je povedal dr. Dežman v petek v Galeriji Družina v Ljubljani na predstavitvi petega poročila Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč. Knjiga ima pomenljiv naslov: Pravica do groba. Ta pravica je ena temeljnih pravic vsake civilizirane in humane družbe.

Predstavitve poročila sta se poleg sodelavcev komisije udeležila tudi predsednik državnega sveta Republike Slovenije Alojz Kovšca in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Za omenjeno poročilo sta poleg Alojza Kovšce – v državnem svetu je bil oktobra lani načrtovan posvet o vojnih grobovih, pa je zaradi pandemije odpadel – uvodna članka napisala tudi predsednik republike Borut Pahor in minister za obrambo Matej Tonin. Obrambno ministrstvo po novem prevzema skrb za vojne grobove, zato nastaja v okviru Uprave za vojaško dediščino nov sektor za vojne grobove.

Popis slovenskih vojnih grobov v tujini je nespodobno pomanjkljiv, so dr. Jože Dežman in sodelavci zapisali v poročilo. Slovenci naj bi v obeh vojnah umirali v več kot tridesetih državah sveta, vendar za tretjino od okoli dvajset tisoč pokojnih še ni ugotovljeno, kje so umrli in kje so pokopani. Gre za kraje smrti in grobove izgnancev, prisilnih delavcev, internirancev in prisilno mobiliziranih v okupatorske vojske. Tako v koncentracijskem taborišču Dachau na 1805 umorjenih slovenskih taboriščnikov spominja le skromna spominska plošča, države naslednice nekdanje Jugoslavije pa se že leta neuspešno dogovarjajo, da bi v bloku 17 v taborišču Auschwitz obnovile dostojno spominsko razstavo.

Republika Slovenija že vsa leta obstoja rešuje, v nekaterih obdobjih manj in v nekaterih bolj uspešno, vprašanje prikritih morišč in grobišč. Leta 2003, ko je bil sprejet zakon o vojnih grobiščih, jih je bilo evidentiranih več kot 380, danes pa jih je znanih okrog sedemsto. Delno ali v celoti so izkopani posmrtni ostanki več kot pet tisoč ljudi, pokopanih pa jih je bilo nad tri tisoč. Nekatera grobišča so potrjena s sondiranji in urejena v naravi. Še vedno pa nismo na točki, da bi bila pravica do groba in spomina za vse žrtve nesporna.

Marsikaj bo, tako upa komisija za prikrita grobišča, pojasnila in postavila na svoje mesto dopolnjena podatkovna in prostorska baza prikritih vojnih grobišč kot podlaga za upravljanje registra vseh vojnih grobišč. V številnih primerih ni jasno, kdo je pokopan v grobnici oziroma v grobišču, kje je kraj njegove smrti in podobno. To velja tako za partizanske grobove, še bolj pa za grobove njihovih nasprotnikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

zmerno oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

0/16

sobota

2/16

nedelja

2/17

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Šenčur, 16. oktober 2021

Vorančeva pot od Mokronoga do Pijane Gore

IZLETI / Škofja Loka, 16. oktober 2021

Izlet na Kras

PREDAVANJA / Gorenjska, 16. oktober 2021

Literarno predavanje o Nobelovem nagrajencu

GLASBA / Medvode, 16. oktober 2021

47. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov

ŠPORT / Lom pod Storžičem, 17. oktober 2021

9. Gorski tek pod Storžičem

PRIREDITVE / Radovljica, 17. oktober 2021

Impresarij s Kanarskih otokov

PRIREDITVE / Breznica, 17. oktober 2021

Gledališka matineja za otroke Škratovanje

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

 

 
 

 

 
 
 

Zgradili bodo štirisedežnico / 16:45, 15. oktober

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave ne da soglasja ?!
Divjemu petelinu je bolj všeč sedežnica kot gondola ane..

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 16:42, 15. oktober

Rupar, petek je, na kolo bo treba..

Štefelin z ekipo zapušča Vilo Podvin / 16:35, 14. oktober

Kakšni denarji se obračajo za en futer. Kakšne zvezde so postali kuharji. Vsa čast, da jim laufa, čeprav sem jaz zadnja, ki mislim plačat 150 € za eno vočerjo. Za tak denar doma jem 14 dni.

Sončnica ob hiši zrasla štiri metre in pol / 16:26, 14. oktober

Res čudovito. Sončnice so ene krasne rastline, za naš pogled in ptice.

Cona upočasnila postopek / 16:21, 14. oktober

Ne smemo niti pomislit na protipoplavno zaščito, na obvoznico, na dom starostnikov......... to se vleče že več kot 20 let- Na vse druge an...

Cona upočasnila postopek / 16:13, 14. oktober

Tako zarukanega, pohlepnega in samovoljenega folka ne srečaš nikjer. Tako nesposobnih SLS občinarjev - nikjer. VSE, čisto vse kar je obnov...

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 23:19, 13. oktober

Rezime:
iz 20000 na 2000
SLOVENEC Stevanoviću
RITI LIZAL NE BO !