(Se) gremo bikat ali bajkat?

Ko sem lani hodil po pohodniški poti Juliana Trail, sem se večkrat vprašal, kaj pravzaprav počnem. Trajlam ali trailam okrog juliskih (namerno pišem z malo začetnico, ker lastno ime »juliski« ne obstaja) Alp ali pa morda preprosto hodim oz. potujem po Julijani?

Potem ko sem pred kratkim prebral novico o odprtju »Juliana Bike«, pa se mi postavlja cela vrsta vprašanj. Torej poimenovanje »Juliana Trail« ni bil nekakšen enkraten spodrsljaj, ampak gre, kot kaže, za trend oziroma strategijo v našem turizmu.

Narod hlapcev? Cankarjevo delo Hlapci, v katerem Slovence marsikdo prepozna kot narod hlapcev, mi ni bilo nikoli pri srcu. Pa čeprav sem kot zdomec nekaj let (za odlično plačilo) »hlapčeval« v sosednji državi. Ko pri imenovanju tipično slovenskih stvari skušamo neomejeno streči tujim gostom, pa zaslutim, da ima naš priznani pisatelj z Vrhnike nemara prav.

Sramovanje lastne majhnosti? »Stati inu obstati« je zapisal Primož Trubar v prvi slovenski knjigi. In mi smo obstali. Bodimo ponosni na to in se zavedajmo, da nam je to uspelo zlasti zaradi našega jezika, ki je v marsičem poseben, edinstven in lep. Ne žagajmo si te veje, na kateri sedimo na drevesu jezikov, da ne bomo strmoglavili v jezero nekakšne mednarodne angleščine, ki preti, da bo to drevo poplavila.

Čim večji komercialni uspeh – ampak kako ga doseči? Kaj pričakuje turist oz. gost iz tujine, ko pride v Slovenijo? Menim, da so tisti, ki si želijo spoznati deželo v njenih posebnostih in raznolikostih, še vedno v večini. In so se pripravljeni tudi malo potruditi, da jih razumejo. Pokusijo slovenske narodne jedi, občutijo zven našega jezika, pridejo v stik z domačini. Pri slednjem nimajo težav, saj je znanje tujih jezikov med Slovenci na zavidljivi ravni. Seveda je prav, da so jim vse informacije dostopne tudi v tujih jezikih, ampak, prosim, ne izpuščajte slovenščine! Tudi zaradi nas, Slovencev.

Omalovaževanje domačih pohodnikov in kolesarjev? Več kot polovica pohodnikov, ki sem jih srečal na Julijani, so bili Slovenci. Podobno bo verjetno tudi na tako imenovanem »Juliana Bike«. Ali si res ne zaslužimo slovenskega imena poti? Alpe Adria Trail se razteza čez tri države (Avstrija, Slovenija in Italija). Zato je v tem posebnem primeru poimenovanje poti v nevtralnem, četrtem jeziku smiselno.

Kaj nas čaka? Na misel mi pridejo številne slovensko poimenovane prireditve, v bližnji okolici npr. Festival čokolade, Noč na jezeru, Čipkarski dnevi itd. Ta imena so mi všeč in upam, da ne bomo nekoč imeli »chocolate festival«, »night on the lake«, »lacework days«...

Upam, da si kdo od bralcev postavlja še kakšno drugo vprašanje poleg vprašanja »Zakaj neki nam neki Andrej teži s to svojo slovenščino?«.

Andrej Primc, Lancovo

Oddaj svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/15

sreda

5/11

četrtek

4/18

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 27. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

RAZSTAVE / Jesenice, 27. marec 2024

Fotografska razstava Guadeloupe

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 28. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

IZLETI / Kranj, 29. marec 2024

Na jadranske otoke

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, Šenčur, 29. marec 2024

Angleška urica, pohod, test kondicije

RAZSTAVE / Rateče - Planica, 30. marec 2024

Razstava ročnih del

OBVESTILA / Sv. Jošt nad Kranjem, 31. marec 2024

Praznovanje velike noči

IZLETI / Kranj, 4. april 2024

Izlet DU Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...

Že zdaj učenje materinščine / 08:41, 25. marec

Pod to skrajno levičarsko vlado bodo kaj kmalu Slovenijo spremenili v geto za Slovence in razglasili Tretjo Jugoslavijo.

Kranj diha z vojašnico / 14:25, 22. marec

Dežman, katera vlada do sedaj vas ni nategnila? OK, ta tolpa kriminalcev je razred zase, to je res...

Že zdaj učenje materinščine / 14:24, 22. marec

Omogočili pouk bosanskega jezika? Kakšen poseben razlog? V Sloveniji pač uradni jezik Slovenščina !!
Zaenkrat še !

Protestno pismo zaradi uničenja grba Republike Slovenije / 14:21, 22. marec

Hobič in Hribovšek, a nimata nobenega pametnega dela??