Janja Roblek je bila v ponedeljek razrešena z mesta predsednice Okrožnega sodišča v Kranju. / Foto: arhiv GG

Roblekova ni več predsednica sodišča

Janja Roblek od ponedeljka ni več predsednica Okrožnega sodišča v Kranju. Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo njeno tožbo zoper sklep Sodnega sveta o razrešitvi.

Kranj – Okrožno sodišče v Kranju od tega tedna začasno vodi okrožna sodnica Špela Jakopic, dosedanja podpredsednica sodišča. Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo tožbeni zahtevek Janje Roblek zoper decembrski sklep Sodnega sveta o njeni razrešitvi z mesta predsednice kranjskega okrožnega sodišča. Roblekova je za Gorenjski glas potrdila, da je bila s ponedeljkom, ko je prejela sodbo vrhovnega sodišča, razrešena z mesta predsednice sodišča. »Sodbo bom proučila in razmišljam o ustavni pritožbi,« je dodala. Vrhovno sodišče je sicer upravni spor Janje Roblek zoper njeno razrešitev obravnavalo konec maja.

»V ponedeljek, 19. julija, na prvi dan mojega dopusta po enem letu, je moja pooblaščenka prejela sodbo Vrhovnega sodišča RS, s katero je moj tožbeni zahtevek zavrnilo. S tem dnem sem razrešena z mesta predsednice Okrožnega sodišča v Kranju. Nemudoma sem obvestila predsednika Višjega sodišča v Ljubljani, ki je že imenoval začasno predsednico, sedanjo podpredsednico Špelo Jakopic,« je povedala Roblekova.

Kot smo že poročali, je Sodni svet konec lanskega leta Roblekovo razrešil s funkcije predsednice kranjskega okrožnega sodišča na podlagi določila zakona o sodiščih, ki razrešitev predsednika sodišča predvideva v primeru, če zadev sodne uprave ne opravlja v skladu s predpisi ali merili za kakovost dela sodišč ali če jih ne opravlja pravočasno. Razlogi za razrešitev so bile večletne nepravilnosti pri uvrščanju dvanajstih sodnikov v previsoke plačne razrede. Kot pravi Roblekova, je do napake, ki jo je odkrila sama, prišlo, ker je zaupala direktorici sodišča in vodji kadrovske službe, da se je na tem področju praksa spremenila. Nastala finančna škoda je bila povrnjena, del jo je poravnala tudi Roblekova sama, čeprav pri njej do nepravilnosti ni prišlo.

V Sodnem svetu so po sklepu o razrešitvi za Gorenjski glas pojasnili, da je določanje plač sodnikom na podlagi njihovega pravilnega in zakonitega uvrščanja v plačne razrede neposredna odgovornost predsednika sodišča, predmet zakonitega poslovanja s proračunom sodišča pa je eden od pomembnejših in občutljivejših vidikov neodvisnega položaja sodnikov. Neupoštevanje zavezujočih predpisov na tem področju v daljšem časovnem obdobju je zato okoliščina, ki je po oceni sodnega sveta ni bilo mogoče spregledati pri presoji obstoja razlogov za razrešitev, še posebej ob dejstvu, da je tako ravnanje odstopalo od prakse vseh drugih okrožnih sodišč, so navedli. »Tega ne spremeni dejstvo, da se je v konkretnem primeru predsednica sodišča na ugotovljene nepravilnosti odzvala na etičen in odgovoren način ter prevzela konkretno odgovornost, kar sicer za primer ugotovljene nezakonitosti predvideva 3.a člen Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki določa ravnanje v primeru nezakonito izplačanih zneskov plač in obveznost povrnitve škode, ki je v zvezi s tem nastala,« so še razložili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

delno oblačno
vlažnost: 69 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/16

sobota

2/16

nedelja

2/17

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Šenčur, 16. oktober 2021

Vorančeva pot od Mokronoga do Pijane Gore

IZLETI / Škofja Loka, 16. oktober 2021

Izlet na Kras

PREDAVANJA / Gorenjska, 16. oktober 2021

Literarno predavanje o Nobelovem nagrajencu

GLASBA / Medvode, 16. oktober 2021

47. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov

ŠPORT / Lom pod Storžičem, 17. oktober 2021

9. Gorski tek pod Storžičem

PRIREDITVE / Radovljica, 17. oktober 2021

Impresarij s Kanarskih otokov

PRIREDITVE / Breznica, 17. oktober 2021

Gledališka matineja za otroke Škratovanje

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

 

 
 

 

 
 
 

Zgradili bodo štirisedežnico / 16:45, 15. oktober

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave ne da soglasja ?!
Divjemu petelinu je bolj všeč sedežnica kot gondola ane..

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 16:42, 15. oktober

Rupar, petek je, na kolo bo treba..

Štefelin z ekipo zapušča Vilo Podvin / 16:35, 14. oktober

Kakšni denarji se obračajo za en futer. Kakšne zvezde so postali kuharji. Vsa čast, da jim laufa, čeprav sem jaz zadnja, ki mislim plačat 150 € za eno vočerjo. Za tak denar doma jem 14 dni.

Sončnica ob hiši zrasla štiri metre in pol / 16:26, 14. oktober

Res čudovito. Sončnice so ene krasne rastline, za naš pogled in ptice.

Cona upočasnila postopek / 16:21, 14. oktober

Ne smemo niti pomislit na protipoplavno zaščito, na obvoznico, na dom starostnikov......... to se vleče že več kot 20 let- Na vse druge an...

Cona upočasnila postopek / 16:13, 14. oktober

Tako zarukanega, pohlepnega in samovoljenega folka ne srečaš nikjer. Tako nesposobnih SLS občinarjev - nikjer. VSE, čisto vse kar je obnov...

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 23:19, 13. oktober

Rezime:
iz 20000 na 2000
SLOVENEC Stevanoviću
RITI LIZAL NE BO !