Morje za vsakega otroka

Po zadnjih podatkih republiškega statističnega urada se je stopnja tveganja revščine v Sloveniji lani poglobila, med četrt milijona Slovencev, ki živijo pod pragom tveganja revščine, pa je bilo 41 tisoč otrok oz. vsak deseti otrok. Tako ne čudi, da humanitarne organizacije opozarjajo na naraščanje potreb po brezplačnih letovanjih socialno ogroženih otrok. Mnogim uspejo omogočiti brezskrben teden ob morju ali v kakšnem drugem letoviškem kraju, daleč od vsakodnevnih težav, a kljub veliki darežljivosti donatorjev sredstev za letovanja ni dovolj, da bi prav vsi otroci, katerih starši si tega ne morejo privoščiti, lahko odšli na počitnice.

Brezplačna letovanja omogočajo sredstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter donacije podjetij in več tisoč posameznikov, ki pomagajo v dobrodelnih akcijah. Veliko je odmevnih, med njimi tudi akcija radijca Mihe Deželaka, ki je junija znova kolesaril po Sloveniji in ob tem zbral kar 821 tisoč evrov, kar bo zadoščalo za počitnice 2500 otrok – predvsem takšnih, ki še niso nikoli okusili, kako slano je morje, ali pa ga bodo videli celo prvič. Znova se je pokazalo, da Slovenci znamo stopiti skupaj – sploh, ko gre za otroke.

Tudi v humanitarnih organizacijah poudarjajo, da so nadvse hvaležni vsem donatorjem za neprecenljiv prispevek k lepšemu otroštvu kar največ otrok. Treba se je namreč zavedati, da so takšna letovanja mnogo več kot le čofotanje v vodi, saj udeležencem omogočajo tudi razne tematske dneve, ob katerih odkrivajo svoje talente, poleg tega se preizkušajo v športnih igrah, družijo z vrstniki, se počutijo sprejete, uresničujejo cilje …, kar vse prispeva v mozaik otrokovega zdravega razvoja. Epidemija je pahnila v revščino še več družin, v marsikateri, ki je bila že prej v stiski, pa so se razmere še poslabšale, zato so letovanja še toliko bolj dobrodošla. Otroci tako vsaj nekaj dni uživajo v brezskrbnih počitnicah.

Medtem pa njihovi starši zaskrbljeni pričakujejo začetek šolskega leta, ki s seboj prinaša velike stroške celo za družine z normalnimi dohodki. Humanitarne organizacije tudi letos vabijo k donacijam šolskih potrebščin in denarnih prispevkov zanje. Brez dvoma se bo tudi tokrat pokazala solidarnost Slovencev do družin v stiski. Vse več je takšnih, ki ne zmorejo več same vseh bremen, in tako je tudi dobrodelnih akcij čedalje več. Čeprav smo Slovenci že mnogokrat pokazali veliko srce, pa ima veselje ob uspelih dobrodelnih akcijah vseeno nekaj grenkega priokusa ob zavedanju, da bi morala predvsem država učinkoviteje pristopiti k reševanju socialne problematike, da bo žalostnih zgodb manj.

Oddaj svoj komentar

Kranj 15°

jasno
vlažnost: 82 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

5/24

sobota

9/26

nedelja

13/23

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. september 2021

Še nekaj prostih mest

IZLETI / Kranj, 25. september 2021

Srečanje v Šaleški dolini

PREDAVANJA / Gorenjska, 25. september 2021

O Mini Loy in Mariu Vargasu Llosi

DELAVNICE / Radovljica, 25. september 2021

Spretni prsti ustvarijo slasten lect

IZLETI / Kranj, 25. september 2021

Izlet na Rombon

IZLETI / Šenčur, 25. september 2021

Pohod Juliana Trail Bled–Goreljek na Pokljuki

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.