KPZ Mysterium letos organizira že devete Poletne delavnice vokalne glasbe. / Foto: arhiv KPZ Mysterium

Peli bodo muzikal

Komorni pevski zbor Mysterium vabi na devete Poletne delavnice vokalne glasbe, ki bodo med 22. in 28. avgustom potekale v avli Mestne občine Kranj. Letošnja tema so izbrane skladbe iz muzikalov.

Kranj – Delavnice, ki jih tradicionalno vsako leto pripravlja KPZ Mysterium, bodo tudi letos v Kranju potekale zadnji teden avgusta. Udeleženci se bodo zbrali v nedeljo, 22. avgusta, prejeli notno gradivo in potem ves teden vadili. Privadili se bodo svojih sopevcev in se naučili novih skladb. Zadnji dan delavnic, v soboto, 28. avgusta, je namenjen koncertu v avli Mestne občine Kranj (MOK), ko se bodo udeleženci predstavili javnosti. Tudi letos bo delavnice vodil dirigent Lovro Frelih ob pomoči korepetitorjev. Novost bodo delavnice vokalne tehnike, ki jih bo vodila pevska pedagoginja Eva Jekovec.

Letošnja tema delavnic bo muzikal, zato bo na delavnicah sodelovala tudi poznavalka tega glasbenega žanra Tanja Pečenko. Z izborom teme bodo obeležili 120-letnico prve oblike muzikala, ki je nastala v New Yorku na Broadwayu, 50-letnico muzikala Jezus Kristus Superstar in 40-letnico muzikala Mačke. Predstavili bodo znane muzikale, kot so Levji kralj, Lepotica in zver, Mama Mia, Nesrečniki in Fantom iz opere.

»Muzikal je vse bolj popularna zvrst tudi v Sloveniji, zato je pomembno, da se zbori lotimo poustvarjanja tudi tega žanra. Petje muzikalov predstavlja precejšnjo nadgradnjo 'klasičnega' zborovskega petja, saj je poleg petja samega treba zelo dobro poznati ozadje skladbe oziroma celotnega dela ter zgodbe, iz katere skladba izhaja. To je zelo pomembno za interpretacijo skladbe, saj se pevci ob tem še toliko bolj prelevijo v igralce in morebitne plesalce,« izbor letošnje teme komentira predsednica zbora Mateja Arhar.

Zborovske delavnice bodo potekale vsak večer, delavnice vokalne tehnike pa vsak drugi dan. Avtentičnost in karakter izvedbe muzikalov bo podprla inštrumentalna spremljava tria: klavir, bas kitara, bobni, kar bo že pravi mali spektakel, ki bo s prostim vstopom na zaključni koncert v avli MOK zagotovo privabil tudi obiskovalce.

Vsakoletne Poletne delavnice v Kranju so širše prepoznavne in se jih udeleži vedno več pevcev iz vse Slovenije. Delavnice so namenjene vsem ljubiteljem glasbe, ne glede na starost ali predznanje, preizkusa pevskega znanja petja tudi tokrat ne bo. Koncept je zasnovan tako, da izbor skladb lahko osvojijo vsi udeleženci, ne glede na pevsko predznanje. Zato vse zainteresirane vabijo, da se prijavijo na spletni strani mysterium.si/delavnice oziroma na Facebooku.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/11

sobota

1/13

nedelja

-2/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Šenčur, 23. oktober 2021

Sveta Ana in Apaško polje

DELAVNICE / Kranjska Gora, 23. oktober 2021

Delavnica ribanja zelja

GLASBA / Kranj, 23. oktober 2021

Odmevi srednjega veka

PREDAVANJA / Gorenjska, 23. oktober 2021

Anthony Burgess, avtor Peklenske pomaranče

DELAVNICE / Škofja Loka, 23. oktober 2021

Jesenske zborovske delavnice

PRIREDITVE / Kovor, 23. oktober 2021

Soba pobega

IZLETI / Žiri, 24. oktober 2021

39. pohod okrog Žirov

RAZSTAVE / Šenčur, 26. oktober 2021

Naše barve

 

 
 

 

 
 
 

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 20:08, 22. oktober

Meni se pa zdi zanimivo, da je vedno nekaj narobe z drugimi, kadar zalotijo twitkota ali njegove fene pri kriminalu ali podtikanje neumnosti...

V četrtek potrdili 1965 okužb z novim koronavirusom / 20:00, 22. oktober

Napačen podatek. Moral bi vsebovati koliko je od okuženih že cepljenih in koliko necepljenih. Kajti da je porast okužb tako visok kot se nav...

Pridržani naj bi ubil sorodnika / 19:55, 22. oktober

Zelo žalostno.

O novi občini Golnik, kandidiranju ... / 19:54, 22. oktober

Občin je v majhni Sloveniji že tako preveč. Mislim, da je prej kot odcepitev potrebno dogovarjanje (če je taka želja) za urejanje nerešenih ...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 18:52, 22. oktober

" Mnogi vodilni v SDV so postali direktorji, poslovneži..., ,še dandanes..."Tako je, večina teh modelov pokojnih, tisti najbolj orto zagriže...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 18:49, 22. oktober

Tudi, pa šverc z orožjem v 90 ih tudi... Vse zmontirano, razen plešastega jezusa...

Tudi sam izgubil ves denar / 17:05, 22. oktober

Vse se vrača vse se plača