Do referenduma s pomočjo Udovčeve

V iniciativi za novo občino na severnem delu Kranja napovedujejo, da bo njihovo pobudo za razpis referenduma v državnem zboru vložila kranjska poslanka Mateja Udovč.

Kranj – Po nekajmesečnem zatišju so pobudniki ustanovitve nove občine na severnem delu mestne občine Kranj pred novim dejanjem. Včeraj je namreč iniciativa, ki jo v javnosti predstavlja predvsem mestna svetnica Barbara Gunčar, napovedala vložitev predloga za razpis posvetovalnega referenduma za ustanovitev Občine Golnik, kar bodo javnosti podrobneje predstavili v sredo v Goričah. Pred tem se bodo predstavniki sedmih krajevnih skupnosti s severa Kranja sestali tudi z državno poslanko Matejo Udovč (SMC), ki naj bi predlog za razpis vložila v državnem zboru.

V iniciativi za ustanovitev nove občine so razložili, da bi jo večina prebivalcev poimenovala Brdo pri Kranju. Ker pa mora občina nositi ime po enem od krajev na njenem območju, so se odločili za Golnik, ki je s kliniko najbolj prepoznaven.

Sedež občine bi bil v Predosljah, kjer imajo v še pra­zni novozgrajeni stavbi župnišča ob kulturnem domu najboljše prostorske pogoje za delovanje občinske uprave. »Iniciativa ni uperjena proti trenutni občinski mes­tni upravi. Iniciativa je na­stala zaradi neučinkovite občinske politike pri razvoju podeželja v zadnjih deset­letjih. V primeru novonastale občine bi se tako MOK lahko bolje posvetila delovanju in razvoju mesta in primestnega okolja, kar bi omogočilo hitrejši razvoj regije kot celote,« zatrjujejo.

Poslanka Mateja Udovč je potrdila, da so se v iniciativi obrnili nanjo s prošnjo, da predlog vloži v državnozborsko proceduro. »Vedno sem pripravljena pomagati uresničiti vsak predlog, ki je izved­ljiv, kar dokazujejo številni vloženi in sprejeti amandmaji. Tako sem, seveda ob podpori drugih poslancev, pripravljena vložiti tudi predlog za razpis posvetovalnega referenduma za Občino Golnik, seveda če je pobuda resna, če so za to izpolnjeni vsi zakonsko predpisani pogoji in predvsem če za njo stoji lokalno prebivalstvo in krajevne skupnosti. Vendarle gre za ustavno pravico. Sicer pa menim, da so problemi povsod po Sloveniji in da bi bilo zelo dobro, če bi se o njih čim več pogovarjali in na ta način iskali rešitve,« je povedala.

Za mnenje smo zaprosili tudi kranjskega župana Matjaža Rakovca, a ga včeraj do zaključka redakcije še ni­smo prejeli.

Za razpis posvetovalnega referenduma o ustanovitvi nove občine je sicer po­trebna večina glasov poslank in poslancev, na Ministrstvu za javno upravo pa so že pred časom pojasnili, da vlada nasprotuje ustanavljanju novih občin, nasprotno – podpira združevanje sedanjih občin.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

9/11

sobota

1/13

nedelja

-2/14

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Šenčur, 23. oktober 2021

Sveta Ana in Apaško polje

DELAVNICE / Kranjska Gora, 23. oktober 2021

Delavnica ribanja zelja

GLASBA / Kranj, 23. oktober 2021

Odmevi srednjega veka

PREDAVANJA / Gorenjska, 23. oktober 2021

Anthony Burgess, avtor Peklenske pomaranče

DELAVNICE / Škofja Loka, 23. oktober 2021

Jesenske zborovske delavnice

PRIREDITVE / Kovor, 23. oktober 2021

Soba pobega

IZLETI / Žiri, 24. oktober 2021

39. pohod okrog Žirov

RAZSTAVE / Šenčur, 26. oktober 2021

Naše barve

 

 
 

 

 
 
 

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 20:08, 22. oktober

Meni se pa zdi zanimivo, da je vedno nekaj narobe z drugimi, kadar zalotijo twitkota ali njegove fene pri kriminalu ali podtikanje neumnosti...

V četrtek potrdili 1965 okužb z novim koronavirusom / 20:00, 22. oktober

Napačen podatek. Moral bi vsebovati koliko je od okuženih že cepljenih in koliko necepljenih. Kajti da je porast okužb tako visok kot se nav...

Pridržani naj bi ubil sorodnika / 19:55, 22. oktober

Zelo žalostno.

O novi občini Golnik, kandidiranju ... / 19:54, 22. oktober

Občin je v majhni Sloveniji že tako preveč. Mislim, da je prej kot odcepitev potrebno dogovarjanje (če je taka želja) za urejanje nerešenih ...

Knjiga, ki človeka lahko zmede / 18:52, 22. oktober

" Mnogi vodilni v SDV so postali direktorji, poslovneži..., ,še dandanes..."Tako je, večina teh modelov pokojnih, tisti najbolj orto zagriže...

Vizjaka posneli v pogovoru s Petanom / 18:49, 22. oktober

Tudi, pa šverc z orožjem v 90 ih tudi... Vse zmontirano, razen plešastega jezusa...

Tudi sam izgubil ves denar / 17:05, 22. oktober

Vse se vrača vse se plača