Špeli Šavs je v cilju v Kranju čestitala in se ji zahvalila tudi Urška Kolenc, predsednica Društva Junaki 3. nadstropja; v ozadju Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, in podžupan Janez Černe.

Dva tedna tekla po Sloveniji

Ultramaratonka Špela Šavs iz Preddvora je uspešno zaključila dobrodelni tek okoli Slovenije. Pretekla je 1125 kilometrov za junake 3. nadstropja in ozaveščala o otroškem raku. »To je bil moj življenjski projekt. Presrečna sem,« je povedala v cilju v Kranju.

»V štirinajstih dneh sem doživela veliko. Ko pomislim, kje vse sem tekla ... Po eni strani je minilo hitro. Nisem imela posebne krize. Tekla sem z mislimi na otroke, junake 3. nadstropja, in zato mi je bilo lažje.«

Kranj – Ultramaratonka Špela Šavs je v domačem Preddvoru v petek, 3. septembra, začela tek okoli Slovenije. Tekla je v dobrodelen namen – za junake 3. nadstropja, otroke, ki so zboleli za rakom. Po 1125 kilometrih in 14 dneh teka je izziv zaključila v četrtek, 16. septembra, v Kranju.

Med drugim so jo pričakali župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, predstavniki Lions kluba Kranj in Društva Junaki 3. nadstropja. Prejela je številne čestitke in poklone. »To je moj življenjski projekt, nekaj posebnega. Verjetno se še ne zavedam dobro, kaj sem naredila. Presrečna sem. Vsako leto se podam na eno takšno dolgo preizkušnjo. Lani je ni bilo, saj bi morala teči na maratonu Milano–San Remo v dolžini 285 kilometrov, a je dogodek odpadel. Pogrešala sem to in se že lani poleti odločila, da bom tekla okoli Slovenije. Da bom to združila z dobrim namenom, se je zgodilo povsem po naključju – na pobudo Mojce Lončarski, predsednice Lions kluba Kranj. Z veseljem sem sprejela, da zraven naredim še nekaj dobrega. Vse se je poklopilo, od vremena, odlične ekipe trinajstih ... V teh dneh sem doživela veliko. Ko pomislim, kje vse sem tekla ... Po eni strani je minilo hitro. Nisem imela posebne krize. Tekla sem z mislimi na otroke, junake 3. nadstropja, in zato mi je bilo lažje. Kako ne bi zmogla, če sem pa zdrava? Če bi bilo treba, bi šla zanje po vseh štirih. Na preizkušnjo sem se dobro pripravila. Vsak dan sem tekla najmanj tri ure. Živela sem za to in verjela, da mi bo uspelo,« je na pogled nič kaj utrujena v cilju pojasnjevala Špela Šavs.

V 14 dneh se ji je zgodilo marsikaj zanimivega in tudi nepredvidljivega. »Med tekom ob Kolpi se mi je zdelo, da slišim medveda, in sem se kar malo ustrašila. V tistem trenutku se je mimo pripeljala vojaška policija. Omenim slutnje, sledil pa je smeh z obrazložitvijo, da so to jeleni in košute. Ob meni so vozili še okrog pet kilometrov. Pojasnila sem, da tečem okoli Slovenije, in nato me je eden od njih vprašal, ali sem potem jaz tista, ki vsako jutro teče mimo vojašnice v Kranju. Res neverjetno, a bil je prav vojak iz Kranja. Odpeljali so se naprej in se kmalu vrnili ter me posvarili, da je v bližini divji prašič z mladiči. Ura je bila okrog pol desetih zvečer, tako da je bil že čas, da sem za tisti dan zaključila tek. Drugi zanimivi dogodek se je pripetil pri prečkanju meje s Hrvaško, ko je hčeri čez most proti reki padel cepilni list. K sreči je pristal na skali in smo ga dobili,« je opisala le delček nepredvidljivega dogajanja s poti, na kateri je imela kar številno spremstvo. Nekateri prebivalci ob trasi so z njo tekli, drugi so jo spodbujali, vsi pa jo občudovali.

Pretekla je 1125 kilometrov. »Vsak dan sem startala ob šestih zjutraj in tekla do kosila, ki je bilo okrog pol dveh. Po kosilu sem potrebovala od petdeset minut do ene ure počitka, nato pa nadaljevala tek do večera. In naslednji dan spet naprej,« je povedala. In čeprav je tek okoli Slovenije zaključila, bo tekla še naprej – predvsem zase. »Tekla bom celo življenje. Tek je moja ljubezen, brez tega ne morem živeti. Verjetno si bom spet zadala kaj posebnega. Ne hodim pa s tekme na tekmo,« poudarja. Z uspešno izpeljanim projektom in odzivom so zelo zadovoljni tudi v Lions klubu Kranj. »Ob kavi mi je Špela povedala, da bi tekla okrog Slovenije, in hitro sem prišla na idejo, da bi se povezali in teku dodali še dobrodelno noto. Prišel je september, mesec ozaveščanja o otroškem raku, in Špela je zanje pretekla 1125 kilometrov. Namen je bil ozaveščati ljudi o tej bolezni. Po poti, kjer je tekla, so nas ljudje ustavljali, spraševali in mislim, da je namen dosežen. Odziv je bil izjemen,« je dejala vidno ganjena Mojca Lončarski, predsednica Lions kluba Kranj. Vse, kar je naredila zanje, izjemno cenijo tudi v Društvu Junaki 3. nadstropja. »Dolge priprave so v tem septembru obrodile sadove. Zelo smo počaščeni, da se je na nas obrnil Lions klub Kranj s tekom okoli Slovenije. Špeli smo zelo hvaležni, da je širila ozaveščanje o otroškem raku,« pa so besede Urške Kolenc, predsednice društva.

Junakom še vedno lahko pomagate z nakazilom na TRR Lions kluba Kranj SI56 0700 0000 0709 548, namen: Junaki 3. nadstropja, ali s SMS-sporočilom JUNAKI5 na 1919.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

zmerno oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

2/18

sreda

10/16

četrtek

10/13

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

PRIREDITVE / Jesenice, 20. oktober 2021

Za otroke

GLASBA / Crngrob, 20. oktober 2021

Glasbena srečanja v Crngrobu

IZLETI / Kranj, 21. oktober 2021

Koča na Ljubelju in Ponova peč

OBVESTILA / Šenčur, 21. oktober 2021

Promocija cepljenja proti covidu-19

PRIREDITVE / Tržič, 21. oktober 2021

Obisk ilustratorke Lile Prap

OBVESTILA / Gorenjska, 21. oktober 2021

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Razmere se znova slabšajo / 12:02, 19. oktober

Zdravniška zbornica poslala ostro pismo RTV:
v bolnišnicah imamo štirikrat več oseb kot na Danskem, vi pa promovirate anticepilce!

Podrobneje na NOVA24

Razmere se znova slabšajo / 12:00, 19. oktober

"Zdravniška zbornica poslala ostro pismo RTV: V bolnišnicah imamo štirikrat več oseb kot na Danskem, vi pa promovirate anticepilce! Zaradi c...

Razmere se znova slabšajo / 08:46, 19. oktober

A Poklukar je še minister?

Kam naj gredo vrtičkarji / 08:33, 19. oktober

Pravilno, urediti kot je treba ali razterat in podret. Tole na vstopu v Kranj je zgledalo oz. zgleda res brutalno nagravžno..

Pomanjkanje družinskih zdravnikov / 07:55, 19. oktober

Večina bolnic in zdr. domov je itak še iz časa socijalizma, javno in vsem dostopno zdravstvo bo pa v kratkem le še bled spomin...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 04:04, 19. oktober

Če me spomin ne vara, so bili dober mesec nazaj Žirovci na prvem mestu po precepljenosti. Danes pa udarec - največ okuženih - katastrofa. ...

Sostorilca še iščejo / 03:27, 19. oktober

Cigo, jasno. Na kanal z njim, jajca med dva cegla...... pa bo zapel kdo je kamerad in še več. Hecam se, v resnici je tipćek takoj na varnem...