Krajani Hrastja nasprotujejo razširitvi ceste v naselju in predlagajo, da Mestna občina Kranj poišče alternativno cestno povezavo do nove poslovne cone. / Foto: Simon Šubic

V Hrastju nočejo širše ceste

Krajani Hrastja se bojijo, da se bo po izgradnji nove poslovne cone promet skozi vas zelo povečal, nezadovoljni pa so tudi zaradi prenizke cene, ki jo občina ponuja za odkup njihovih zemljišč.

Hrastje – Medtem ko v Kranju že težko pričakujejo ureditev nove poslovno-proizvodne cone Hrastje, pa vaščani Hrastja ne delijo enakega občutja. Kot je pokazal nedavni sestanek s predstavniki Mestne občine Kranj, jih skrbi predvsem povečanje prometa na cesti skozi vas, lastnike zemljišč, nezadovoljne s ponujeno ceno, pa je razjezil še dopis občine o začetku postopka razlastitve, če se ne bodo odločili za prodajo.

Podžupan Robert Nograšek je na sestanku z vaščani poudaril, da Kranj poslovno cono nujno potrebuje, zanjo pa mora občina zagotoviti vso komunalno infrastrukturo, v kar sodi tudi razširitev ceste tako iz smeri regionalne ceste Kranj–Šenčur za tovorni promet kot iz vasi (od križišča za Agromehaniko) do cone za osebni promet. »Projekt je zasnovan optimalno, a brez vas ne bomo delali ničesar. Nič še ni dokončnega,« je dejal. Janez Ziherl, vodja urada za okolje in prostor, je zagotovil, da tovorni promet skozi Hrastje ne bo dovoljen, občina pa želi kljub temu zaradi večje prometne varnosti razširiti tudi cesto od vasi do cone in urediti površine za kolesarje in pešce. Več varnosti bo zagotovil tudi otok za umirjanje hitrosti pred vstopom v vas, je dodal.

Razprava je pokazala, da si krajani zaradi bojazni pred enormnim povečanjem prometa sploh ne želijo razširitve ceste v vasi, prav tako se skupaj s krajevno skupnos­tjo zavzemajo, da MOK poišče alternativno povezavo za osebni promet do cone. Po njihovem predlogu bi lahko za alternativno dostopno cesto uporabili obstoječo asfaltirano pot od Tuša do Agromehanike. Slišati je bilo tudi predlog, da bi na cesti od vasi do cone dovolili le lokalni promet.

Zatika se tudi pri prodaji zemljišč, potrebnih za ureditev ceste, saj se lastnikom zdi ponujena cena (po naših podatkih 1,26 za kvadratni meter zemljišča, ki je v naravi gozd, in 6,22 evra za zemljišča, kjer že poteka cesta) prenizka, pripravljenosti za pogajanje o ceni pa na občinski strani ni. »Kdorkoli je delal cenitev vrednosti zemljišč, jo je verjetno naredil v korist občine,« je dejala ena od lastnic. Ob tem so opozorili, da je prodajna cena gozda na tem območju zrasla že na šest evrov in več na kvadratni meter, sosednja Občina Šenčur pa je na primer za gozdna zemljišča za cesto na Prebačevem plačevala po deset evrov. »Če bi tudi tu vsem ponudili tako ceno, takšen sestanek sploh ne bi bil potreben,« je poudaril eden od prisotnih kmetov.

Za nameček so lastniki od MOK že prejeli opozorilo pred razlastitvijo, kar jih je še dodatno razjezilo. »Birokratske pošte so včasih neprijetne, a ni vse tako hudo, kot je videti. Nikomur ne bomo ničesar odvzeli,« je miril podžupan Nograšek. »Postopek razlastninjenja ne pomeni, da ne boste prejeli plačila za zemljišče. Če pa z zneskom odškodnine ne boste zadovoljni, lahko sprožite sodni postopek,« pa je pojasnila Mateja Koprivec, vodja oddelka za pravne in kadrovske zadeve.

Izpostavljenih problemov je še več, med drugim bodo nekateri lastniki zaradi načrtovane razširitve ceste v vasi izgubili velik del vrtov in dvorišč, na enem od nepozidanih stavbnih zemljišč pa bi bila gradnja stanovanjske hiše zaradi zahtevanih odmikov praktično onemogočena. Prav tako je vaščane neprijetno presenetila informacija, da na priključku z regionalne ceste Kranj - Šenčur v prvi fazi še ne bodo zgradili sicer načrtovanega krožišča, temveč bo še naprej veljal obstoječi prometni režim zavijanja desno-desno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

2/18

sreda

10/16

četrtek

10/13

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Begunje, 20. oktober 2021

Rak dojk in prostate in meritve

PRIREDITVE / Tržič, 20. oktober 2021

Predstavitev zbranih hišnih imen

PRIREDITVE / Jesenice, 20. oktober 2021

Za otroke

GLASBA / Crngrob, 20. oktober 2021

Glasbena srečanja v Crngrobu

IZLETI / Kranj, 21. oktober 2021

Koča na Ljubelju in Ponova peč

OBVESTILA / Šenčur, 21. oktober 2021

Promocija cepljenja proti covidu-19

PRIREDITVE / Tržič, 21. oktober 2021

Obisk ilustratorke Lile Prap

OBVESTILA / Gorenjska, 21. oktober 2021

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Razmere se znova slabšajo / 12:02, 19. oktober

Zdravniška zbornica poslala ostro pismo RTV:
v bolnišnicah imamo štirikrat več oseb kot na Danskem, vi pa promovirate anticepilce!

Podrobneje na NOVA24

Razmere se znova slabšajo / 12:00, 19. oktober

"Zdravniška zbornica poslala ostro pismo RTV: V bolnišnicah imamo štirikrat več oseb kot na Danskem, vi pa promovirate anticepilce! Zaradi c...

Razmere se znova slabšajo / 08:46, 19. oktober

A Poklukar je še minister?

Kam naj gredo vrtičkarji / 08:33, 19. oktober

Pravilno, urediti kot je treba ali razterat in podret. Tole na vstopu v Kranj je zgledalo oz. zgleda res brutalno nagravžno..

Pomanjkanje družinskih zdravnikov / 07:55, 19. oktober

Večina bolnic in zdr. domov je itak še iz časa socijalizma, javno in vsem dostopno zdravstvo bo pa v kratkem le še bled spomin...

V soboto ob 2274 PCR-testih potrdili 632 okužb z novim koronavirusom / 04:04, 19. oktober

Če me spomin ne vara, so bili dober mesec nazaj Žirovci na prvem mestu po precepljenosti. Danes pa udarec - največ okuženih - katastrofa. ...

Sostorilca še iščejo / 03:27, 19. oktober

Cigo, jasno. Na kanal z njim, jajca med dva cegla...... pa bo zapel kdo je kamerad in še več. Hecam se, v resnici je tipćek takoj na varnem...