Zoran Stevanović: »Dejstvo je, da jaz lahko le predlagam porabo svetniških sredstev, pregledati jo mora občinska pravna služba, naročilnico pa podpiše župan.« / Foto: arhiv GG

Občina od Stevanovića s tožbo terja vrnitev denarja

Mestna občina Kranj je zoper mestnega svetnika Zorana Stevanovića prejšnji mesec vložila tožbo za povrnitev dva tisoč evrov občinskih sredstev.

Kranj – Kranjski mestni svetnik in predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović je v zadnjih tednih v središču pozornosti predvsem zaradi organizacije sredinih protestov v Ljubljani, na katerih nasprotujejo PCT-pogojem oziroma zahtevajo, da jih oblasti spremenijo v priporočila, in predčasne volitve. Zaradi grožnje z blokado Slovenije med vrhom EU-Zahodni Balkan, ki je minuli teden potekal na Brdu pri Kranju, ga je na pogovor povabil celo predsednik republike Borut Pahor. Stevanovića so policisti v torek, ko se je sprva miren protest znova izrodil v izgrede, zaradi česar je policija zoper protestnike znova uporabila prisilna sredstva, pridržali zaradi suma storitve kaznivega dejanja hujskanja k uporu. Kot je v četrtek na Facebooku objavila stranka Resni.ca, so pri njem opravili celo hišno preiskavo. Stevanović se je torej zaradi ljubljanskih protestov znašel v predkazenskem postopku, kot mestni svetnik pa se je že septembra znašel pred civilno tožbo, s katero Mestna občina Kranj (MOK) terja povrnitev približno dva tisoč evrov občinskih sredstev.

Na MOK so razložili, da je občina na podlagi zahtevka Svetniške skupine Zoran za Kranj in na podlagi Pravilnika o sredstvih za delo svetniških skupin Mestne občine Kranj konec oktobra 2020 izdala odvetnici naročilnico za pravno zaščito političnega izražanja mestnega svetnika med izvrševanjem funkcije svetnika in v začetku decembra 2020 odvetniške storitve v višini dobrih dva tisoč evrov tudi plačala. Nato pa je MOK po prejemu dodatne specifikacije odvetniških storitev ugotovila, da so bile odvetniške storitve opravljene za zastopanje v treh sodnih sporih oziroma osebnih zadevah Zorana Stevanovića, in ne za zastopanje ali pravno svetovanje svetniški skupini, zato so v začetku maja 2021 Stevanoviću poslali dopis oziroma opomin pred tožbo s pozivom po vračilu sredstev. »Ker se na dopis MOK Zoran Stevanović ni odzval niti ni vrnil zahtevanih sredstev, smo pripravili in 1. septembra zoper njega vložili tožbo, s katero smo zahtevali vračilo sredstev skupaj z zamudnimi obrestmi od dneva prejete koristi dalje,« so pojasnili.

Stevanović je za Gorenjski glas dejal, da o vloženi tožbi ni obveščen, zato jo težko komentira. »Dejstvo je, da jaz lahko le predlagam porabo svetniških sredstev, pregledati jo mora občinska pravna služba, naročilnico pa podpiše župan. Ker sem povedal resnico na mestnem svetu, sta me župan in podžupan tožila. Pripadala so mi sredstva za pravno pomoč in pravno zaščito svetniškega diskurza. V petih zadevah zoper mene je bila izdana le ena zamudna sodba. Ker sem en dan prepozno odgovoril na tožbo, saj sem bil v tujini. Za ostale padle zadeve morata župan in podžupan vrniti sredstva, ki se bodo prenakazala nazaj na občinski konto. To župan ve, saj je (še enkrat) sam podpisal naročilnico, in ne jaz,« je še povedal.

Govor je o zasebnih kazenskih in odškodninskih tožbah, ki sta jih kranjski župan Matjaž Rakovec in podžupan Janez Černe zoper Stevanovića vložila zaradi domnevnih laži in žalitev, ki jih je izrekel na seji mestnega sveta Kranj 26. februarja 2020, ko je v razpravi o razmerah na Komunali Kranj med drugim Černetu očital izvajanje pritiskov pri kadrovanju v komunalnem podjetju in koruptivno ravnanje. Kot je pred časom pojasnil Černe, je sodišče v njegovi odškodninski tožbi razsodilo, da mora Stevanović javno preklicati trditve na seji mestnega sveta in na njegovih socialnih profilih, plačati nekaj tisoč evrov visoko odškodnino ter povrniti stroške postopka. Glede Černetove zasebne kazenske tožbe pa je sodišče odločilo, da Stevanovića ne bo preganjalo za kaznivo dejanje, na kar se podžupan ni pritožil.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

zmerno oblačno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/16

sobota

2/16

nedelja

2/17

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Šenčur, 16. oktober 2021

Vorančeva pot od Mokronoga do Pijane Gore

IZLETI / Škofja Loka, 16. oktober 2021

Izlet na Kras

PREDAVANJA / Gorenjska, 16. oktober 2021

Literarno predavanje o Nobelovem nagrajencu

GLASBA / Medvode, 16. oktober 2021

47. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov

ŠPORT / Lom pod Storžičem, 17. oktober 2021

9. Gorski tek pod Storžičem

PRIREDITVE / Radovljica, 17. oktober 2021

Impresarij s Kanarskih otokov

PRIREDITVE / Breznica, 17. oktober 2021

Gledališka matineja za otroke Škratovanje

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

 

 
 

 

 
 
 

Zgradili bodo štirisedežnico / 16:45, 15. oktober

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave ne da soglasja ?!
Divjemu petelinu je bolj všeč sedežnica kot gondola ane..

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 16:42, 15. oktober

Rupar, petek je, na kolo bo treba..

Štefelin z ekipo zapušča Vilo Podvin / 16:35, 14. oktober

Kakšni denarji se obračajo za en futer. Kakšne zvezde so postali kuharji. Vsa čast, da jim laufa, čeprav sem jaz zadnja, ki mislim plačat 150 € za eno vočerjo. Za tak denar doma jem 14 dni.

Sončnica ob hiši zrasla štiri metre in pol / 16:26, 14. oktober

Res čudovito. Sončnice so ene krasne rastline, za naš pogled in ptice.

Cona upočasnila postopek / 16:21, 14. oktober

Ne smemo niti pomislit na protipoplavno zaščito, na obvoznico, na dom starostnikov......... to se vleče že več kot 20 let- Na vse druge an...

Cona upočasnila postopek / 16:13, 14. oktober

Tako zarukanega, pohlepnega in samovoljenega folka ne srečaš nikjer. Tako nesposobnih SLS občinarjev - nikjer. VSE, čisto vse kar je obnov...

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 23:19, 13. oktober

Rezime:
iz 20000 na 2000
SLOVENEC Stevanoviću
RITI LIZAL NE BO !