Kar pobili bi se med seboj

Moja stara mama, 2. del

Miha se je rodil leta 1973. Bil je zaželen otrok, oče in mama sta ga razvajala. Le babica ga je držala zelo na kratko, česar pa ji ni nikoli zameril.

»Imela je prav, ko je mami podtaknila drugega moškega. Oče je bil točno to, kar je potrebovala: pošten, delaven, v postelji pa pravi 'junc'. Še danes se gledata kot dva golobčka. Bil bi slep in gluh, če ne bi vedel, zakaj. Ko sem bil še otrok, jo je babica zmeraj 'komandirala'. Včasih ji je pustila tudi list papirja z navodili, kaj lahko počne in česa ne sme. Mama jo je v vsem ubogala. Še oblačila se je tako, kot ji je naročila babica. Kljub temu smo živeli dokaj složno. Kot otroku mi ni nič manjkalo, imel sem na pretek ljubezni, pozornosti in igrač. O dedu se pri naši hiši ni govorilo. Vseeno pa se je zgodilo, da sem ga spoznal in tudi govoril z njim.

Bilo je v sedmem razredu osnovne šole, ko smo dobili za nalogo, da raziščemo stare obrti, ki so bile značilne za našo občino. Nekaj učencev so poslali tudi v dom za starejše, ki je bil takrat, okoli leta 1987, zelo drugačen, kot je danes. V oči mi je padel starejši možakar, ki je sedel v kotu pri oknu ter ves čas ponavljal: 'Prsi ven, trebuh noter!' Zakaj, ne vem, a slišalo se je precej zlovešče. Vseeno me je nekaj povleklo k njemu. Spomnim se, da mi je zelo bistro ter na dolgo in široko odgovarjal na vprašanja, ki nam jih je dala učiteljica. Ko sva končala, pa me je vprašal, kdo sem. Povedal sem mu. Takrat pa se je začel smejati, in to na ves glas. Proteza v ustih mu je tako poskakovala, da sem se ustrašil, da mu bo padla v moje naročje. Ko se je končno umiril, me je zgrabil za roko in me prisilil, da sem se spet usedel. 'A veš, da sem jaz tvoj ded?' je rekel. Zazijal sem od presenečenja. On – moj ded?! 'Pridi še kdaj,' me je povabil. Pa sem res. Prvo vprašanje, ki mi ga je ob naslednjem obisku postavil, je bilo, ali me kaj 'goni'. Nisem ga čisto razumel. Ko je videl, da gledam vanj kot tele v nova vrata, se je popravil in dejal, ali so mi dekleta všeč. Sunkovito sem odkimal, da ne, da imam raje košarko. 'Revež, vidim, da so te babe skvarile.' Začel mi je razlagati, koliko žensk je imel in da še zmeraj rad prime za rit kakšno strežnico. Šli so mi lasje pokonci. Bilo je vznemirljivo in odbijajoče hkrati. Ko sem se enkrat poleti ponovno odpravil k njemu, ga že ni bilo več. Umrl je konec junija. Še danes mi je žal, da do najinega srečanja ni prišlo nekaj let kasneje, ko bi bil bolj zrel tudi za pogovore o ženskah. V sedmem razredu mi je njegovo pripovedovanje vzbujalo le mravljince, ki jih nisem najbolje razumel.

Še do enega zanimivega srečanja je prišlo! Ko sem nekoč predaval na nekem srečanju obrtnikov z obeh strani državne meje, sem med prisotnimi čisto slučajno naletel na priimek, ki ga je imel tudi ded. V odmoru sem stopil do tega človeka ter ga prijazno pozdravil. Bil je sin ženske, zaradi katere je ded nagnal babico od hiše. 'Žal vas moram razočarati,' mi je rekel, 'vaš ded je bil moj oče le na papirju, v resnici me je zaplodil nekdo drug.' Kasneje sva se na obojestransko željo dobila na kavi, kjer mi je povedal vse, kar je vedel. Njegova mama je bila zelo živahna ženska. V času, ko še ni bilo viagre, je poznala kar nekaj prijemov, ki so moškim pomagali do zadovoljitve. Ko je dedu postavila pogoj, da se znebi žene in se poroči z njo, jo je brez razmisleka ubogal. Blaž mi je tudi zaupal, da njegova mama ni znala ravnati s premoženjem. Hitro ga je zapravila, ostala je le hiša, ki je bila prepisana nanj. Sam živi drugje, v hiši ima podnajemnike.

Kar nekaj časa sem razmišljal, ali naj mami povem za srečanje. Potem me je prosila, naj jo odpeljem na ogled te hiše, ki jo je, ko je bila še otrok, pomagala zidati. Kar nekaj časa je stala pred njo. Nisem je motil. Ko se je vrnila v avto, se je obrnila k meni in rekla: 'Hiša je prenovljena in pomlajena, jaz pa sem se postarala.' V dno srca se mi je zasmilila. To je bil eden redkih intimnih pogovorov, ki sva jih kdajkoli imela.«

Ko je prijatelj naredil družinsko drevo, je Miha ugotovil, kako malo pozna bližnje in daljne sorodnike. Sanjalo se mu ni, da je kar nekaj potomcev tako po babičini kot po dedovi strani še zmeraj živih.

»Ded je imel tudi sedem polbratov, saj se je njegova mama poročila dvakrat. Poiskal sem enega od njih. Tega nisem storil slučajno, temveč zato, ker sva si bila po izobrazbi podobna, pa se mi je zdelo, da se bova tudi sicer imela o čem pogovarjati. Kako sem se zmotil! Sprejel me je pri železnih vratih, ki so vodila na dvorišče. A še preden sem povedal, po kaj sem prišel, mi je že zagrozil, da bo poklical policijo zaradi nadlegovanja. Ves penast je sikal vame, da ga žlahta nič ne briga, da so bili tako in tako vsi cigani, barabe, lopovi, kurbe in podobno. Večkrat je ponovil, da so ga opetnajstili za dediščino, da moli, da se bodo tisti, ki so mu storili krivico, cvrli v peklu. Lepa reč!

Malo sem že obupal, potem pa sem ugotovil, da v isti vasi, kjer živijo ženini starši, biva ena od sestričen. Imel sem srečo, da me je povabila v kuhinjo, na kavo. A je tudi ona bila zelo redkobesedna. Živela je sama, s sorodniki je že v mladosti pretrgala vse stike. Povedala mi je še, da so njeni starši ščuvali svoje otroke enega proti drugemu. Sestra je naredila samomor, dva brata sta izginila neznano kam. Vprašal sem jo, zakaj ju ne poišče. Pa mi je odgovorila: 'Zakaj bi ju?'

Pri drugih, ki sem jih obiskal, sem imel več sreče. Nekateri so bili prava zakladnica informacij za moje pisanje! Čudno sorodstvo imam!

Moj rod je 'zagaman' in čuden, žal pa ni edini te vrste. V marsikateri družini bi se pobili med seboj. Ne vem, zakaj smo Slovenci tudi sicer takšni ... Zaradi prednikov lažje razumem mamo in bližnje sorodnike. Veliko gorja so prestali, to jih je naredilo trde, jeklene, vase zaprte. Še dobro, da sem se vsaj malo vrgel po očetu.«

(Konec)

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 77 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/16

sobota

2/16

nedelja

2/17

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Šenčur, 16. oktober 2021

Vorančeva pot od Mokronoga do Pijane Gore

IZLETI / Škofja Loka, 16. oktober 2021

Izlet na Kras

PREDAVANJA / Gorenjska, 16. oktober 2021

Literarno predavanje o Nobelovem nagrajencu

GLASBA / Medvode, 16. oktober 2021

47. srečanje lovskih pevskih zborov in rogistov

ŠPORT / Lom pod Storžičem, 17. oktober 2021

9. Gorski tek pod Storžičem

PRIREDITVE / Radovljica, 17. oktober 2021

Impresarij s Kanarskih otokov

PRIREDITVE / Breznica, 17. oktober 2021

Gledališka matineja za otroke Škratovanje

IZLETI / Cerklje, 19. oktober 2021

Planinski izlet na Jamnik

 

 
 

 

 
 
 

Zgradili bodo štirisedežnico / 16:45, 15. oktober

Zavod Republike Slovenije za varstvo narave ne da soglasja ?!
Divjemu petelinu je bolj všeč sedežnica kot gondola ane..

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 16:42, 15. oktober

Rupar, petek je, na kolo bo treba..

Štefelin z ekipo zapušča Vilo Podvin / 16:35, 14. oktober

Kakšni denarji se obračajo za en futer. Kakšne zvezde so postali kuharji. Vsa čast, da jim laufa, čeprav sem jaz zadnja, ki mislim plačat 150 € za eno vočerjo. Za tak denar doma jem 14 dni.

Sončnica ob hiši zrasla štiri metre in pol / 16:26, 14. oktober

Res čudovito. Sončnice so ene krasne rastline, za naš pogled in ptice.

Cona upočasnila postopek / 16:21, 14. oktober

Ne smemo niti pomislit na protipoplavno zaščito, na obvoznico, na dom starostnikov......... to se vleče že več kot 20 let- Na vse druge an...

Cona upočasnila postopek / 16:13, 14. oktober

Tako zarukanega, pohlepnega in samovoljenega folka ne srečaš nikjer. Tako nesposobnih SLS občinarjev - nikjer. VSE, čisto vse kar je obnov...

V torek ob 5686 PCR-testih potrdili 1227 okužb z novim koronavirusom / 23:19, 13. oktober

Rezime:
iz 20000 na 2000
SLOVENEC Stevanoviću
RITI LIZAL NE BO !