Položitev temeljnega kamna za novo stavbo Osnovne šole Frana Albrehta v Kamniku / Foto: Gorazd Kavčič

Gradnja nove šole se začenja

Položitev temeljnega kamna je bila v ponedeljek še zadnje dejanje pred dejanskim začetkom gradnje nove stavbe Osnovne šole Frana Albrehta, na katero v Kamniku čakajo že petnajst let. Stavba bo zgrajena v roku osemnajstih mesecev, občino pa bo stala približno 15 milijonov evrov.

Kamnik – »Danes je za Kamnik zares velik dan,« so si bili enotni zbrani na ponedeljkovi slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za grad­njo nove Osnovne šole Frana Albrehta, ki je s približno šeststo učenci in štirimi podružnicami ena večjih pri nas, pogoji, v katerih poteka pouk, pa so katastrofalni že več let. Novo šolo bodo prihod­nji teden začeli graditi neposredno ob stari, med športno dvorano in reko Kamniško Bistrico, izbrani izvajalec Kolektor Koling, ki je oddal ponudbo, visoko dobrih 14,4 milijona evrov (milijon bosta stala še oprema, kakšna dva milijona pa še zunanja ureditev), pa jo bo dokončal v prihodnjih osemnajstih mesecih. V njej bo sedemindvajset velikih in štiri male učilnice, osemnajst kabinetov, vsi potrebni skupni prostori, v kleti pa tudi predpisana zaklonišča.

»Gre za največjo investicijo tega mandata in eno največjih investicij v občini sploh, ki je bila več kot potrebna, predvsem pa velik korak za razvoj Kamnika. Vsi skupaj se veselimo sodobnega objekta, na mestu stare šole, ki jo bomo porušili, pa bomo uredili športne površine za obe osnovni šoli pa tudi za občane,« je med drugim dejal župan Matej Slapar, ki je temeljni kamen položil skupaj z ravnateljem Rafkom Lahom, šolsko ministrico Simono Kustec, obema podžupanoma Bogdanom Pogačarjem in Sandijem Uršičem ter predstavnikoma izvajalcev in nadzora gradnje.

Za investicijo se je občina precej zadolžila, a župan poudarja, da to zaradi dviga povprečnine s strani države ne bo vplivalo na preostale projekte v občini. V posebnem proračunskem skladu za gradnjo šole so se v zadnjih letih nabrali štirje milijoni, 2,3 milijona evrov bo dodala država, zadolžiti pa se je bilo treba za dobrih deset milijonov evrov. »Po milijon evrov, ki smo jih zadnja leta namenjali v poseben proračunski sklad za gradnjo šole, bomo odslej namenjali za poplačilo kredita, tako da druge investicije v občini ne bodo prikrajšane,« je poudaril župan.

Šola krvavo potrebuje novo zgradbo

Začetka gradnje je vesela tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, nekdanja učenka te šole in še vedno Kamničanka po srcu, kot je poudarila. »Ko sem sama obiskovala to šolo, smo ji rekli 'ta nova šola', ko pa sem prostore obiskala pred nekaj meseci, sem opazila povsem iste učilnice, klopi in stole, le hodniki so bili ožji, saj so jih predelali v učilnice. Prostori obstoječe šole so dotrajani in zgrajeni na za današnji čas ne najbolj varnih temeljih, zato ta šola več kot krvavo potrebuje novo zgradbo. Tudi zato smo na ministrstvu ta projekt na javnem razpisu podprli z največjim možnim sofinanciranjem,« je novinarjem po položitvi temeljnega kamna povedala šolska ministrica in poudarila dobro sodelovanje z županom in ravnateljem Rafkom Lahom.

Učenci in učitelji potrpežljivi, a zelo veseli

Ravnatelj nam je zaupal, da je do začetka gradnje šole prišlo kakšnih deset let prepozno, saj so razmere za pouk in poučevanje že dolgo zelo slabe (učenci petih razredov se zaradi prostorske stiske šolajo v prostorih kamniškega župnišča), a bolje pozno kot nikoli. »Vesel sem za del sedanjih in predvsem prihodnje generacije, ki bodo dobile res dobro, novo šolo in neprimerno boljše pogoje za pouk. Učenci, zaposleni in starši so bili vsa ta leta zelo potrpežljivi, to res moram poudariti, tudi zato, ker smo se znali o stvareh primerno pogovoriti. So pa učenci začetka gradnje zares izjemno veseli, čeprav verjetno niti ne dojemajo še povsem, a razumejo, da bodo nekoč hodili v novo šolo.«

Za učence in učitelje Osnovne šole Frana Albrehta zdaj sledita dve naporni šolski leti, zaradi bližine gradbišča in hrupa, pa tudi zaradi prostorske stiske in slabih razmer, a s tem, ko bodo skozi okno opazovali gradnjo nove šole, bo vse nedvomno lažje.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 78 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/14

četrtek

10/15

petek

10/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Kranj, 21. oktober 2021

Koča na Ljubelju in Ponova peč

OBVESTILA / Šenčur, 21. oktober 2021

Promocija cepljenja proti covidu-19

PRIREDITVE / Tržič, 21. oktober 2021

Obisk ilustratorke Lile Prap

OBVESTILA / Gorenjska, 21. oktober 2021

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Gorenjska, 22. oktober 2021

Komemoracije ob dnevu mrtvih

IZLETI / Šenčur, 23. oktober 2021

Sveta Ana in Apaško polje

GLASBA / Kranj, 23. oktober 2021

Odmevi srednjega veka

PREDAVANJA / Gorenjska, 23. oktober 2021

Anthony Burgess, avtor Peklenske pomaranče

 

 
 

 

 
 
 

Tudi sam izgubil ves denar / 16:55, 20. oktober

Teh 293 tisoč evrov nikoli ne bo vrnil prevaranim vlagateljem. Nima nobenega premoženja, pa tudi službe z visoko plačo ne. Prav tako 120.000...

Na javnem kraju nasilen do partnerice / 13:42, 20. oktober

" Z udarcem v ramo je policista tudi poškodoval in potem pobegnil."
----------------------
Policista samo grdo pogledaš in že je poškodovan.

Tudi sam izgubil ves denar / 13:31, 20. oktober

Če ste zaradi goljufije izgubili denar ali prevarancu dali svoje podatke, lahko še vedno vrnete izgubljeni denar. Vendar pa lahko ukrepate t...

Razmere se znova slabšajo / 12:02, 19. oktober

Zdravniška zbornica poslala ostro pismo RTV:
v bolnišnicah imamo štirikrat več oseb kot na Danskem, vi pa promovirate anticepilce!

Podrobneje na NOVA24

Razmere se znova slabšajo / 12:00, 19. oktober

"Zdravniška zbornica poslala ostro pismo RTV: V bolnišnicah imamo štirikrat več oseb kot na Danskem, vi pa promovirate anticepilce! Zaradi c...

Razmere se znova slabšajo / 08:46, 19. oktober

A Poklukar je še minister?

Kam naj gredo vrtičkarji / 08:33, 19. oktober

Pravilno, urediti kot je treba ali razterat in podret. Tole na vstopu v Kranj je zgledalo oz. zgleda res brutalno nagravžno..