Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju proti gripi. / Foto: Tina Dokl

Cepljenje proti gripi

V ponedeljek se v okviru kampanje »Zavihajmo rokave! Cepimo se« začenja cepljenje proti gripi. Cepljenje je tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Ljubljana – Gripa je zelo nalezljiva bolezen in predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje, saj se virus z lahkoto širi med prebivalci. »Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila. Če zbolimo in bi lahko imeli gripo, ostanemo doma, temeljito in pogosto si umivamo roke in si pri kihanju/kašljanju usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je cepljenje, ki ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo,« svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Za koga je gripa posebno nevarna

Čeprav cepljenje proti gripi na NIJZ priporočajo vsem prebivalcem, je to še posebno priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni – starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom, osebam z izrazito povečano telesno težo, nosečnicam in majhnim otrokom (od 6 do 23 mesecev starosti) ter njihovim družinskim članom, zdravstvenim delavcem, zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, ter drugim delavcem v nujnih službah. »Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov,« so pojasnili na NIJZ.

Vsakoletno cepljenje

Virusi gripe se pogosto in hitro spreminjajo, zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zato se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

»Čeprav v lanskoletni sezoni gripe ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji (okoliščine so bile specifične, v državi smo imeli t. i. lock down, bilo je tudi manj druženja), je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos, kar velja zlasti za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti. Letošnjo jesen respiratorne virusne okužbe krožijo bistveno prej kot običajno, prevladujejo zlasti okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), v nekaterih delih Evrope pa se že pojavlja gripa,« so povedali na NIJZ.

Gripa in covid-19

Cepljenje izvajajo izbrani osebni zdravniki in drugi zdravniki, cepljenje odraslih pa tudi območne enote NIJZ. Za cepljenje v ambulantah območnih enot NIJZ se je treba predhodno naročiti. »Cepljenje proti covidu-19 nas ne zaščiti pred gripo in obratno, saj gre za cepljenji proti različnim virusom. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covidu-19 se lahko opravi sočasno ali s kakršnimkoli presledkom.«

Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, še svetujejo na NIJZ. Cepljenje za določene skupine se financira iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/7

sobota

4/8

nedelja

2/4

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Gorenjska, 27. november 2021

Razvpiti in polemični francoski sodobni književniki

GLEDALIŠČE / Poljane, 27. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Škofja Loka, 27. november 2021

Delavnica adventnih venčkov

GLEDALIŠČE / Poljane, 28. november 2021

Medrug Polanci

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

 

 
 

 

 
 
 

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...

Zimo pričakajmo pripravljeni / 18:57, 25. november

Dost imamo. Največ nesreč se zgodi pozimi z zimskimi gumami.Recimo zimskimi gumami NE!Jutri 15. novembra vsi pred parlament! Dost imamo te g...