V Zdravstvenem domu Kamnik imajo mesta v splošnih ambulantah praktično zapolnjena. / Foto: arhiv Gorenjskega glasa

Pomanjkanje družinskih zdravnikov

V ambulantah družinske medicine na Gorenjskem imajo nekaj specializantov, ki se bodo zaposlili v prihodnjih letih, vendar se obetajo tudi upokojitve. In ko pride nov družinski zdravnik, občani dotične občine nimajo prednosti, ampak se za novega zdravnika lahko opredeljujejo tudi od drugod.

V ZD Kranj je šest specializantk in dokaj mlad kolektiv, kar pomeni tudi veliko porodniških dopustov. Z novim letom pride k njim specialistka družinske medicine iz Primorske, ki pa bo na svojo željo delala polovico delovnega časa v urgenci.

Kranj, Kamnik, Medvode – V zdravstvenih domovih na Jesenicah, Bledu, Bohinju in v Tržiču imajo še enega ali največ dva zdravnika družinske medicine, ki sprejemata nove paciente, medtem ko v Radovljici, Kranju in Škofji Loki zdravnikov družinske medicine, ki bi še lahko sprejeli nove paciente, ni več. »Imamo sicer nekaj specializantov, ki se bodo zaposlili pri nas v prihodnjih letih, a se predvsem v Kranju, Tržiču in na Jesenicah obeta tudi veliko upokojitev.«

»Tako da se bo stanje tam prej poslabšalo, kot da bi bila na vidiku kakšna rešitev. Nekoliko bolje kaže v Škofji Loki, kjer predvidoma prihodnje leto zaključita specializacijo kar dve specializantki. Po drugi stani pa je v mlajših kolektivih razumljivo več odsotnosti zaradi porodniških dopustov, kar prav tako predstavlja težavo pri nadomeščanju ambulant,« je opozoril prim. dr. Aleksander Stepanović, strokovni direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske, ki pokriva vse zdravstvene domove v gorenjski statistični regiji.

Tuji zdravnik mora zelo dobro napisati esej

Prim. dr. Stepanović je pojasnil, da dodatne kadre poskušajo zagotoviti tudi z zaposlovanjem zdravnikov iz drugih regij Slovenije in iz tretjih držav. »Pri slednjih so postopki za priznanje poklicne kvalifikacije dokaj dolgotrajni, prav tako se zahteva izjemno visoka stopnja znanja jezika. Seveda je nujno, da zdravnik razume in tekoče govori slovensko, vendar so zahteve še bistveno višje, na primer da zna zelo dobro napisati esej s področja, ki z medicino nima nobene zveze.«

Prazne čakalnice?

Bralko zanima, zakaj so bile čakalnice v Zdravstvenem domu (ZD) Škofja Loka, kjer so ambulante družinske medicine, zgodaj popoldne sredi tedna ne tako dolgo nazaj skorajda prazne. Kot so pojasnili v ZD Škofja Loka, gre za dosledno naročanje na uro in več posvetovanj z zdravnikom tudi na daljavo. Veliko je tudi obravnav v covidni ambulanti. Sama številka obravnav pa je verjetno kar primerljiva s časom pred epidemijo, so še povedali.

Na situacijo opozarjali petnajst let

Poglejmo konkretno. V ZD Kranj se bosta prihodnje leto najverjetneje upokojila dva zdravnika družinske medicine. »Ob upokojitvi morata ambulanto nadomestiti dva zdravnika zaradi drugačnega standarda in normativa, ki velja sedaj,« je pojasnila direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura, dr. med. V ZD Kranj je šest specializantk in dokaj mlad kolektiv, kar pomeni tudi veliko porodniških dopustov. Z novim letom pride k njim specialistka družinske medicine iz Primorske, ki pa bo delala polovico delovnega časa v urgenci. V ZD Kranj so zagotovili, da razmeram nakljub poskrbijo za najranljivejše in jih vpišejo nad normativi.

»Na situacijo smo opozarjali 15 let vse ustrezne institucije, vendar se nihče s tem ni ukvarjal ali nas poslušal. Edino, kar smo uspešno rešili, je ločitev urgence od družinske medicine. Za zdaj imamo specialistov urgentne medicine in specializantov na tem področju dovolj,« je še povedala Gantar Žurova.

V Kamniku zapolnjujejo zadnja mesta

V ZD Kamnik, ki pokriva občini Kamnik in Komenda, imajo dvanajst družinskih zdravnikov. »Do zapolnitve mest pri zadnjih, ki še sprejemajo, manjka le še nekaj pacientov,« nam je povedal direktor dr. Sašo Rebolj in pojasnil, da je ta problematika pri nas zelo kompleksna. »Žal obstoječa pravila ZZZS ne dajejo nikakršne prednosti našim občanom, ampak se za novega zdravnika pri nas opredeljujejo ljudje iz sosednjih občin, Ljubljane, Kranja, od povsod, kjer je težko najti prosto mesto pri osebnem zdravniku. To zelo hitro napolni ambulanto, ne izboljša pa bistveno dostopnosti za naše prebivalce. Nerealno je pričakovati, da bo nova ambulanta v ZD Kamnik rešila problem slovenskega osnovnega zdravstva,« pojasni Rebolj; in še: »Težava se vleče že dolgo, prvi problem je nastal pred leti, ko niso bile opredeljene potrebe po novih družinskih zdravnikih za prihodnost, kar je prineslo pomanjkanje kadra v sedanjosti. Sedaj, ko je končno razpisanih mest za to specializacijo dovolj, ni več interesa, kar resno ogroža osnovno zdravstvo tudi v prihodnosti. Menim, da zato, ker po končanju te zahtevne specializacije pridobiš ogromno medicinskega znanja, zaposliš pa se v ambulanti, kjer se boriš za preživetje med gorami kartonov, administracije in telefonskih klicev.«

ZD Domžale: Potrebovali bi vsaj pet zdravnikov

Zdravstveni dom Domžale, ki zdravstvene storitve zagotavlja za občane občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče, zaposluje 16 družinskih zdravnikov. »Vsi že presegajo dogovorjeno število izbranih pacientov, polovica zdravnikov pa presega tudi republiško povprečje pacientov. Sprejem dodatnih pacientov je tako avtonomna odločitev zdravnika, večinoma gre za sprejem družinskih članov ali v drugih izjemnih primerih. V zadnjem času opažamo izredno veliko povpraševanje po zdravnikih, kar pripisujemo dejstvu, da je prišlo v kratkem času do odhoda večjega števila zdravnikov iz ZD Ljubljana. Žal temu povpraševanju ne moremo zadostiti,« pojasnjuje direktorica mag. Renata Rajapakse in dodaja, da bi ob trenutnem številu pacientov potrebovali pet dodatnih zdravnikov, in sicer brez upoštevanja prirasta pacientov.

V Medvodah z novembrom nov program

Z zaposlovanjem osebnih zdravnikov pa nimajo težav v Zdravstvenem domu Medvode. Kot so pojasnili, z 2. novembrom pridobijo nov program. Sprva so sicer načrtovali, da bo nova zdravnica začela delati že v drugi polovici oktobra. »Večjo težavo predstavljajo prostori v našem zdravstvenem domu. Nujno bi potrebovali razširitev, saj pri nas deluje že devet polno zaposlenih zdravnikov, dve pediatrinji in en šolski zdravnik,« so še poudarili.

In rešitve?

Zdravstveni minister Janez Poklukar je na nedavni okrogli mizi Perspektive slovenskega zdravstvenega sistema povedal, da je zdravstvena kriza, v katero smo zabredli z epidemijo, samo razgalila tisto, za kar so vsak dan prisotni v zdravstvu že bolj ali manj ves čas vedeli. »Zdravstvo mora zagotoviti kakovost, varnost in pravočasnost tega, kar prebivalci potrebujejo,« je poudaril. Nekatere nujne spremembe s primarnega nivoja so bile navedene v letos sprejetem v Zakonu o nujnih ukrepih v zdravstvu. Ta med drugim prinaša izplačevanje dodatka v višini dvajset odstotkov urne postavke za vse zdravnike, ki jim je bila odobrena specializacija iz družinske medicine na podlagi nacionalnega razpisa ali na podlagi razpisa za izvajalca v letih 2021 in 2022. Ukrep velja za navedene zdravnike specializante do zaključka njihove specializacije. Sredstva za financiranje dodatka se zagotovijo v državnem proračunu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/2

nedelja

0/6

ponedeljek

-6/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Miklavževanje na Mestnem trgu in po Zoomu

GLASBA / Slovenski Javornik, 5. december 2021

Ta veseli čas prihaja ...

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

PRIREDITVE / Škofja Loka, 6. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

OBVESTILA / Kranj, 7. december 2021

Občni zbor AMD Kranj

PRIREDITVE / Zgornja Besnica, 9. december 2021

Smukanje rib

SEJMI / Stražišče, 10. december 2021

Praznična Stražiška tržnica

 

 
 

 

 
 
 

Zapuščeni hotel Belcijan dobil nove lastnike / 07:48, 5. december

Stran vržen denar.

Nenormalni tranzitni promet skozi Lesce / 07:46, 5. december

In Krajevna skupnost Lesce spi. Ljudi na prehode za pešce in zapreti cesto za eno uro. Vsak dan dokler ne najdejo rešitev po novem delu cest...

Dan, odprt za kulturo / 19:47, 4. december

Pa zažiganje križa na Strunjanu, pa vleka prašičjega trupla po Ljubljani, pa podgana v naročju Marije...

Zgodnji začetek smučarske sezone / 01:26, 4. december

Vsa čast garačem in optimistom na smučiščih.

Na Jezerskem veter podrl novoletno drevo na vozila / 23:56, 3. december

Še dobro,da ni nobene škode

Dan, odprt za kulturo / 18:06, 3. december

Poglejte, če bi imela kultura kot taka kakšno vrednost, Slovenci danes ne bi bili razdvojeni. A ponovim?Samo spomnite se pasje dojilje, ki j...

Z znamko se ne strinjajo / 12:58, 3. december

Primož! Danes je Prešernov rojstni dan. Kako že pravi: Le čevlje sodi naj Kopitar. Saj razumete, kajne? Mitja Ribičič, 1984: (...) Balantič ...