Barbara Gunčar, pobudnica ustanovitve občine Golnik, je poslanki Mateji Udovč v torek predala tisoč podpisov podpore novi občini. / Foto: Tina Dokl

Včeraj glasovali o referendumu

Državni poslanci so včeraj glasovali o predlogu za razpis referenduma o ustanovitvi nove občine Golnik. V predhodni razpravi sta polno podporo pobudi napovedali le poslanski skupini SDS in SMC.

Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo za zadržanje členov zakonov o lokalni samoupravi ter o referendumu in ljudski iniciativi, ker je potencialno oškodovanje občine le hipotetično, saj v državnem zboru niso še ničesar sprejemali, so pojasnili na Mestni občini Kranj. Imajo pa na občini že pripravljeno novo pobudo za zadržanje zakonov, da jo takoj znova vložijo, če bi poslanci sprejeli odlok o razpisu referenduma.

Ljubljana – Državni poslanci so včeraj glasovali o razpisu referenduma o ustanovitvi občine Golnik z izločitvijo dela mestne občine Kranj v novo občino Golnik. Ko to poročamo, njihova odločitev še ni znana, sodeč po predstavitvi stališč poslanskih skupin v razpravi na torkovem nadaljevanju 27. redne seje državnega zbora pa je bila usoda referenduma precej negotova. Če bi poslanci podprli izvedbo referenduma, potem bi ta lahko potekal 16. januarja v 22 naseljih na območju predlagane občine Golnik.

Polno podporo razpisu referenduma so izrekli le v (pričakovano) SMC, stranki kranjske poslanke Mateje Udovč, ki je prvopodpisana pod predlogom zakona za razpis referenduma, in največji stranki SDS. Janez Moškrič je v imenu njene poslanske skupine dejal: »Čas, ki je predviden do referenduma, je čas, ko bodo vsi akterji in tudi prebivalci, volivci tehtali med vsemi stališči in vsemi prednostmi oziroma slabostmi referendumske odločitve. Upamo, da bo ta čas lepo potekal, se pravi v pošteni kampanji,« je dejal.

Andrej Černigoj iz NSi je opozoril, da po raziskavi javnega mnenja, sicer naročene s strani Mestne občine Kranj, odcepitev svoje krajevne skupnosti od MOK in ustanovitev nove občine podpira le 21,5 odstotka vprašanih, skoraj 70 odstotkov pa je proti. »Pri odločanju o taki pobudi upoštevamo relevantne, predvsem pa ključne deležnike na lokalni ravni. Žal je v obravnavanem primeru izostala prav podpora s strani tistih, ki jih pobuda najbolj zadeva,« je poudaril.

Rudi Medved iz LMŠ je dejal, da nasprotujejo referendumu, »saj že sama pobuda kaže, da gre za izpolnjevanje interesov ozke skupine ljudi, ne pa volje pomembnega dela ljudi, ki naj bi živeli v novi občini«. Tudi v SD so napovedali, da razpisa referenduma ne bodo podprli. »Menimo, da bi morali imeti glasovalno pravico vsi občani in občanke mestne občine Kranj ali pa bi moral tak referendum biti razpisan na podlagi določenega odstotka volivk in volivcev z območij krajevnih skupnosti, ki naj bi postale nova občina. Slednje bi pomenilo tudi, da je pobuda za razpis referenduma realen odraz volje volivk in volivcev, ne pa želja nekaj posameznikov in posameznic, ki si želijo nove občine. Temu žal ni tako,« je poudaril njihov poslanec Predrag Baković.

Do pobude za ustanovitev občine Golnik je bila zelo kritična tudi Nataša Sukić iz Levice: »Ustanovitve občine Golnik ne podpirajo niti ljudje, ki bi v tej občini živeli, še huje, nekateri sploh niso bili seznanjeni s tem predlogom. Gre za solo akcijo poslanke državnega zbora in ne široko aktivacijo občank in občanov. Nova občina tudi ne bi izpolnjevala vseh zakonskih pogojev za ustanovitev.«

Tudi Andrej Rajh iz SAB je razložil, da ne pristajajo na drobljenje občin z namenom zasledovanja interesov posameznih lokalnih politikov, zato razpisa referenduma ne podpirajo. Po besedah Roberta Polnarja pa imajo v poslanski skupini Desusa na pobudo različne poglede, zato bodo glasovali v skladu z raznolikostjo teh pogledov.

V torek je sicer kranjska svetnica Barbara Gunčar v imenu Iniciative S Kranj poslanki Mateji Udovč izročila tisoč podpisov podpore nastanku občine Golnik, ki so jih v dobrem tednu dni zbrali na terenu med prebivalci celotnega območja morebitne nove občine. Isti dan so v državni zbor iz Mestne občine Kranj poslali 1500 podpisov krajanov, od tega 500 iz KS Golnik, ki nasprotujejo odcepitvi.

Oddajte svoj komentar

Kranj -7°

pretežno jasno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-5/8

sobota

-3/5

nedelja

-2/1

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:05, 21. januar

A pridejo Kitajci gor, al bomo mi mogl k njim, to je še vprašanje.. Hahaha, kir pacijent bolan je to...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:03, 21. januar

Alo Janez, kdaj bomo napadli Kitajsko? To bo blitzkrieg.. Jest mam ta teden cajt !